dah lama tak up entry masak-masak... kat dalam memory card ni tengok-tengok adalah 2 3 gambar masak-masak..berzaman duk dalam tu konon nak up kat belog tapi tak ter up pulak... actually ni gambar aku masak minggu lepas.. makan malam hari kamis lepas, masak simple-simple jee tapi laki i kata sedapp.. motip pujian-pujian di malam jumahatt?? teeetttttttt... hahahakkk :P
tumiskan bawang putih, bawang besar, rempah tiga sekawan hingga naik bau.. dah wangi masukkan binatang-binatang, sos tiram agak-agak dah empuk masukkan air.. didihkan dan masukkan bihun, sayor-sayoran, garam dan bahan perasa..sesuaikan rasa, bihun dah lembut boleh tutup api dan siap dihidang :)
**actually haritu aku malas nak celur mihun tu, terus aku masuk je dalam sup tu, so kena makan habis terus kalau tak mihun tu kembang, kering supnya.. so disarankan korang celur dulu mihun tu, buat asing antara mihun n supnya..
okey, sekian saja resipi untuk harini puan-puan.. selamat mencuba! :)
nama menu ni macam kat tajuk entry :D
mihun sup
ayam goreng sihat walafiat.. namanya camtu sebab tengoklah drumstick tu..beso bapok :D
sambal belacan.. partner makan ngan mihun sup..memang terangkat! tak caya cer try!
close up lah sangat konon :P
portion kecik sudah untuk tukang masaknya :P
drumstik besar sihat walafiat ni untuk sape lagi kalau bukan untuk syaqir.. haruslah kan! spesis upin-ipin katanya! :D
alhamdulillah kenyang :)
Resipi Mihun Sup *untuk setengah bungkus mihun*
Bahan-bahan :-
1/2 bungkus mihun
1/2 biji besar dimayang
3 ulas bawang putih diketuk
bunga lawang, kayu manis *agak-agak banyak mana*
sayor-sayoran *terpulang nak pakai sayor apa - aku pakai sawi n carrot, kalo ada tauge lagi sedap*
binatang-binatang *terpulang - aku pakai ayam jee*
garam / serbuk perasa * aku letak tumix ayam*
sos tiram
Cara-cara :-
tumiskan bawang putih, bawang besar, rempah tiga sekawan hingga naik bau.. dah wangi masukkan binatang-binatang, sos tiram agak-agak dah empuk masukkan air.. didihkan dan masukkan bihun, sayor-sayoran, garam dan bahan perasa..sesuaikan rasa, bihun dah lembut boleh tutup api dan siap dihidang :)
**actually haritu aku malas nak celur mihun tu, terus aku masuk je dalam sup tu, so kena makan habis terus kalau tak mihun tu kembang, kering supnya.. so disarankan korang celur dulu mihun tu, buat asing antara mihun n supnya..
okey, sekian saja resipi untuk harini puan-puan.. selamat mencuba! :)
**lain macam jee aku tengok cara masakan aku ni kan.. dah.. jangan nak compare ngan blogger-blogger terer masak Mat Gebu, Masam Manis bagai tulah.. aku ni bukan pro macam dorang pon.. korang nak ikot cara aku boleh jee..cara yang simple tapi takleh nak jaminlah sedap ke tidok.. tapi laki i kata sedap aje..ehehehkkk**
6 comments:
menyelera kan..hmmmmm
nyummy nyummy!
sedap nyeeee..
ayam 2 nmpk lg sdap.. haha
wahh sesekali dia bg menu terus meletup kebabom..siap ada sambal belacan tu..sedapnya!!
menu yg ringkas nilah ramai yg suka tau sbb mudah ;)
wahh menu sedap sedap...siap ada resepi lgi..chef sara..hehee
ok aku pose arini.tghari cani tgk gmbr makanan.emmmmm
mlmjumaat pujian mesti la lebey2...hahaha
besornye drumstik..puas mkn tu
Post a Comment