Wednesday, February 22, 2012

aqif's birth story vol 3

hye, assalamualaikum! :)



*entry terhutang*



ada gi sambungan aqif's birth story..since dah janji haritu cakap ade last part lagi...ni nak sambungla nii..pasni takdoklah *lama benor ambik masa nak sambung :P*



peristiwa penting saat kelahiran anak haruslah diabadikan dalam belog kesayangan..sebab nanti boleh imbas balik n esok anak dah pandai baca, bolehlah dia baca kan :)



after deliver, aqif admitted to nicu ward for 6 hour..alhamdulillah semuanya sempurna dan sihat walaupun 36wks.. dah lepas 6 jam baby dah discaj dan diletakkan bersama aku kat ward.. baby dah okey tapi aku plak bermasalah.. masalah takleh pee plak.. biasalah bila deliver normal ni, mak ngan anak kena membuang elok2 baru leh discaj ward kan.. so, aku terpaksa pee pakai tiub.. 2hari 2 malam pastu baru leh pee dgn normal n terus discaj..happy dapat balik umah :)



aku balik ke rumah makcik aku kat kepong.. and hari ke-5 baru balik kampung umah mak..sampai kat kampung malam raya haji.. so, esoknya beraya hajilah aku dalam pantang..hehe..sib baik raya haji..kalo raya puasa frust skit ah kan..haha


hari ke-7 nurse datang check-up kat rumah..nurse cakap baby nampak kuning sikit..kena terus ke klinik utk cek bacaan kuning.. waktu tu dah tengahari, nurse cakap klinik tutup..pukul 3 baru bukak balik *pelik aku klinik tutup time lunch hour*.. so, pukul 3 barulah kitorang ke klinik..eh, aku tak gi pon..mak ngan cik suami je pegi..


sampai pukul 5, tak balik-balik lagi dorang.. risaunya aku tuhan jelah yang tahu masa tu :(  dalam 5.30 dorang balik, mak cakap nurse bg reference letter kena terus bawak ke hospital sebab bacaan tinggi sangat.. 375.. nurse cakap kuning aqif cepat naik sebab dia dikira pre-mature baby.. aku dah risau sangat2..aku takde pengalaman anak kena kuning sbb syaqir dulu tak kena kuning..


terus siap ke hospital.. masa tu hujan lebat sangat-sangat..sampai spital, jumpa doctor n kena admitted.. aqif diletakkan di bawah lampu biru kat bilik fototerapi..lampu atas bawah tanpa alas.. dahla masa tu aqif kecit sangat-sangat.. badan tak berisi lagi..mesti sakit duk dalam baby-cot tu.. masa tu dah sebak tengok keadaan dia..tapi untuk kebaikan dan kesihatan dia takkan aku nak marah dorg letak aqif camtu..itu prosedur n cara rawatan utk turunkan bacaan kuning tu kan..



dah lepas register semua kitorang balik..keadaan aku masa tu agak tak keruan..sebab teringatkan n rindukan aqif sangat2..malam tu tido peluk kain selimut dia *sobsss*... baru nak tido je, pukul 11.45pm terima call dari doctor suruh ke hospital dgn segera.. masa terima call tu aku dah nanges2 n macam2 fikir.. sambil tu pujuk hati sendiri jangan fikir bukan-bukan..



sampai je kat hospital terus jumpa doctor yang call tadi..doc explain kat aku pasal kuning aqif..rupa-rupanya kuning dia naik lagi masa aku hantar dia ke hospital tu..dah naik ke 415..padahalnya masa balik dari klinik baru 375.. so, doc explain prosedur pindahan darah perlu dilakukan pada aqif kalau bacaan tak turun.. bacaan kuning dia masa tu sudah di tahap yang tinggi... tapi kalau bacaannya turun, pindahan darah takkan dibuat.. doc bagi permission form dan aku setuju untuk lakukan pemindahan darah tuu.. kiranya persediaanlah in case perlu jugak dibuat pindahan darah..


macam-macam doc explain, tentang effect kuning semua.. aku sebagai ibu tentulah mendoakan yg terbaik untuknya.. paling risaukan effect ke otak dan baby akan jadi lemah.. yaAllah masa tu tuhan je yg tahu perasaan aku dan tak putus-putus doakan yang terbaik untuk aqif...


balik rumah malam tu langsung tak dapat tidur, rindu dan risaukan aqif sangat-sangat..4 hari 3mlm aqif admitted ward.. selama tulah duk berendam air mata aku kat rumah *nasib baik tak meroyan, mana elok ibu dlm pantang menanges kan*..hari2 gi susukan dia dan hantar stok susu.. alhamdulillah hari ke-4 dah discaj..  lepastu hari2 continue ambil bacaan kat clinik pulak..sampailah kuning dia betol-betol turun ke paras normal..


so, dalam pantang aku tak makan apa-apa ubat or jamu sebab takot kuningnya naik balik.. hari ke-40 baru start makan ubat besalin..n macam-macam gak google petua nak turunkan kuning..makan sengkuang cina, susu kambing, jus anggur, susukan dia sejam sekali..kalau dia tido kejutkan dia..nak kejutkan dia tu punyalah susah budak ni tau.. macam-macamlah..semua aku telan untuk kesihatan anak..  alhamdulillah sekarang aqif sihat seadanya :)



masa ni hari ke-2, lampu atas je sebab kuning aqif cepat turun ke 215.. alhamdulillah berkat susu ibu.. anak ibu kuat! :)










ni last day masa nak discaj..
cinonettt je aqif masa nii.. kat tangan kiri kanan aqif lebam biru-biru banyak sangat sebab bekas kene inject..alahai ciannya anak ibuuu.. tak sanggup nk tengok tangan dia masa tuu..





**macam nak mati kesejukan duk opis nii..sejuknyaaaaaa**



20 comments:

Kakzakie said...

Cuba Sara lihat gambar last, style dia tidur macam org dewasa letak tangan kat kepala...

Alhamdulillah.... dah sihat pun. Kejap aje kan dari cenonit dah besar sikitlah sekarang kan...

dakcik said...

teruk gak eh aqif kene kuning..
same mcm Sofea dlu..tp paling tinggi bacaan dia 325..tp aqif lg tinggi..bahaya..
mcm2 kita kene buat utk turunkan kuning dia kan..tp ain dlu kene admit sekali dgn bby kat spital..xbalik umh pun..berkampung kt spital 5 hari..dh la operate..seksa sgt..
tp alhamdulilah, semenya ok..semoga aqif membesar dgn baik & sihat! =)

mamyharraz said...

stori yg best dibaca semua ni pengalaman utk sara kan :)

syukur semua berakhir dgn ok ;)

eMMe said...

Salam Jumaat Sara,

Moga Indah hari-hari yg kita lalui..InsyaAllah..

Hanis Azla said...

ALhamdulillah semuanya dah okey sekarang. semoga aqif terus membesar dgn sihat hendaknya.. akak pun dulu sebabk sgt bila anak kena tinggal kat wad dan ddk bawah lampu tu.. tak sampai hati nak tgk kan..

syariza09 said...

kalo tgk keadaan bb masa tu mmg kesian kan, tp x per smua tu utk sementara, utk kebaikan juga..now aqid dh membesar mcm abg kan :)

~SHiLA~ said...

cay igtkn abeh da.ade smbg lg rupenye.haha

eh siannye baby klu kene kuning.kene duduk dlm tmpt lampu tu.pastu mak balik,ank tinggal.mane mak xnanges kt umah.hehe

Aleyn said...

Semoga Aqif membesar menjadi anak yang baik dan berbakti pada kedua ibu bapa, amin

Cho Zila said...

kira teruk gak kuningnyer kalau gitukan... memang mendebarkan..
36 weeks kira pre-mature gak baby yerk.. sebab anak akak semua 36 weeks sebab paksa lahir.. tapi semua lahir agak besar 2.94kg ngan 3.2kg..kalau bagi 40 minggu mesti lagi besarkan...

-Sara- said...

kak zakie,

aah kak..mcm org besar gayanya..hehe

sekarang ni bkn besar sikit kak, mmg besar sgt2 dh..tembam! ;D

-Sara- said...

dakcik,

aah teruk ain..masa tu tuhan jela yg tau risaunya sara..ermm ni sara admit skali..bila duk umah tu berendam air mata jelah duk rindukan die..sobss

-Sara- said...

mamyharraz,

alhamdulillah sekarang dh sihat bdk tu :)

-Sara- said...

emme,

insyaAllah :)

-Sara- said...

hanis azla,

yelah kak..tp tu utk kebaikan dorg..kita ni sbg ibu knelah kuat skit kan :)

-Sara- said...

syariza09,

aah dh mmbesar dgn jayanya dh budak tu :)

-Sara- said...

shila,

tau xpee..menanges smp bengkak kot mata aku! ;P

-Sara- said...

aleyn,

tq kak :)

-Sara- said...

cho-zila,

aah bby sara mmg kecik kak..tu cpt naik kuningnya..

Liza @ Adzriel AB said...

bulatnya pipi dia... nak picit2 je rasa. suka senyum mcm mak dia je ni. blog menjadi kenangan buat anak2 bila mereka dah besar nanti.

-Sara- said...

liza@adzriel ab,

mcm sara ek kak? hehe..okla tu ..abgnya cm bapak dia kan :)