Wednesday, July 24, 2013

16 Ramadhan 1434H

Hai & Assalamualaikum! :)


hari ke 16 puasa baru munculkan diri kat belog... aci tak nak wish Selamat Berpuasa dan Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubaraq harini? kira aci jelah.. puasa korang okay x? aku alhamdulillah takat ni penuhhhh..harapnya dapatlah penuhhhhhhhh... heeeeeee :D



Persiapan raya anak-anak dah okay, aku dah okay cuma tudung, handbag, n kasut je yang takde lagi..okay macam sume baru kan... aissyy adelah yg aku skip nnti klo dah byk sgt yg belom, cik suami pon tak okay lagi, baru ade baju melayu jee.. yang sampingan lain belom lagii.. aissyy parah gak ni.. dahla bonus takdek... duit raya RM500 Pak Jib bagi simpanlah untuk survive lepas raya kan... okaylah tu...perancangan tu kan penting... tadi pon dah listkan bajet hari raya.. macam nak fengsan gak.. tu tak masuk lagi duit minyak n tol balik kampung..ayooooo..




cuti raya? aku still kerja 7hb sehari sebelum raya tu okay... macam sedeh kannnnnnn... tapi mungkin pagi tu masuk opis jap je pastu cabutlah... hehehe... aku cuti lepas raya seminggu kat kampung.. raya tahun ni turn rumah cik suami dulu... ermm asal nak raya umah mertua buntu jugaklah pikir nak masak apa.. sebab kalau umah mak sendiri takyah pikir sume tu, serah kat mak jeee..hehehe.. kat umah mertua kena basahkan tangan masak menu rayalahh..hihihi..




tahun ni tahun pertama syaqir belajar puasa... hari pertama sahur bangun makan dengan seleranya..pesan kat cikgu dia kalau dia tak larat bagi je buka tengahari.. sekali petang tu aku jemput dia pukul 4 cikgu dia kata dia puasa.. wah, alhamdulillah, tahan jugak syaqir ni.. tapi bila dah nak gi ambik adik aqif kat bawah tu memang ada kedai runcit terus dia pegi kat peti ais, ambik air terus minum.. bertuah punya budak... kat sekolah dia tahan sebab ada kawan yg sama puasa... takpelah, sekurang-kurangnya dia belajar puasa :)




kerja kat sini bulan puasa pukul 3 dah boleh balik.. jangan jeles ye kawan-kawan.. hehehe... so, memang boleh sangat masak kan.. hari memula je suruh cik suami beli lauk kat bazar sebab aku demam haritu.. 3 hari demam, 3 hari beli lauk kat bazar... beli kat bazar ni tau jelah, mahal satu pastu tak sedap langsung.. lepas tu aku dah sihat sampai harini aku masak jee.. 




ni menu masak hari puasa ke berapa tah.. lupa..hihi.. asam pedas ikan pari, sayur campur goreng ngan kambing panggang ala-ala bbq.. kambing tu bakar, rempah beli yang dah siap kat Aeon.. Texas BBQ mix spices...sedap.. balik umah kita marinated kan je kat potongan daging kambing..ala-ala stik lah kan.. syaqir pon sukaa :) ayam goreng and sup cinonet tu lauk adik aqif.. gambar hari-hari lain takde sebab malas nak ambik..hahaha




sebelum puasa haritu kitorang ade gi cuti-cuti makan angin.. nanti lah lepas-lepas raya citer.. tak syok citer hal jalan-jalan makan angin tengah bulan puasa camni kan.. later-later kite cite k, selamat berbuka u olls! :)







**ermmm nak masak apa plak ye buka puasa harini? ermmmmmmmm**

13 comments:

Kakzakie said...

Kalau kakak tak kisah bab masak Sara sebab rumah abang memang dah tak ada mak so memang biasa kakak dan SIL kakak yg masak. Anak-anak pun dah besar semuanya membantu..

syariza09 said...

hari raya tak nak wish ker?hihihi...syiok la dpt balik awal..awal sgt2 plak tu, x der rehat kul 1 yer..

Qhaifa Nur said...

posa thn ni kurang pergi bazar..baik masak sendiri..

minggu ni baru nak shopping raya ha..ha..

bestnya jam 3 dah balik...

ainnoraini said...

awalnya balik...seronok betul...

tahun kurang membeli dibazar byk masak sendiri je..

cik hani said...

awalnya kul3 dah blh balik..
slmty berpuasa..

dakcik said...

awalnya balik..bestlah.:)

lamenya tak bc bebelan sara..rindu sangatttttttt!

eMMe said...

Salam Ramadhan Sara...

Me bab baju raya anak lom settle, kesian dowang... mak pak dia yg over, hihihi.. InshaAllah.. Jumaat ni time lunch hour gi shoping raya baju anak la...

huhuhu...

Kakzakie said...

Macamana Shakir sekarang? Dah dapat berapa hari yg penuh puasanya? Jgn paksa Sara tapi boleh didik dia utk belajar...

wahida said...

aku lagi best nok, tak amek cuti raya langsung...best kan...hahaha...


mcm ni lah nok, org cuti dia dah nyawa2 ikan ni...huhu...

ieda immi said...

ekkeke telepas jauh nie ..dah ramadhan 16 ke .. hurmm dah 21 hari dah kita puasa .. rasa kejap aje masa berlalu kan sara ;)

Fieza79 said...

Slmt hri rya...bru smpt nk jnguk2..sb hri rya kot nk la jnguk kwn2 Blogger hihi

Msti meriah rya..nt updet cite rya k..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)