Thursday, August 11, 2011

dah tak daya nak nasihat dah........

hye, assalamualaikum! :)


**entry ni agak panjang, kalau rajin bacalah sampai habis yee, ni cakap awal2 tau :D**


kalau hitung tolak, campor, darab, bahagi sume tempoh perkenalan aku ngan cik suami sampailah ke kawin dah lebih kurang 6 thn++.. lama jugak kan? and dalam tempoh tu jugaklah puas dah aku duk suruh dia berhenti dari merokok! 


google


n die pon janji nak berhenti walaupon sampai sudah die tak penah tinggal pon rokok tuu.. aku tau die still isap gak.. sebab kadang2 balik keje ade gak bau2 rokok kat tangan die tuu.. n dulu2 aku rajin tanya die "harini hisap rokok bape batang?"  tersengih2 die jawab "mane ade" eleh, takyah nak tipu, cium tangan tu pon dah bau.. bau nafas mulot pon lain macam jee.. nak tipu bini die ni? jangan harapplaa -_-


mula2 kawan + couple dulu pon aku dah pandai2 keluarkan arahan berhenti merokok! sebab aku tak suke ngan bau asap rokok n bau mulot orang yang merokok! tak suke-tak suke-tak suke! walaupon katanya org laki kalo tak merokok tak macho! hehh! boleh blah! takde maknanya kan!



google


and i admit n salute lah die memang dah kurang merokok, tu pon die yg cakap gitu.. die cakap kalau ikotkn dulu lagi kuat die merokok.. sehari sekotak 2.. sejak kenal aku dah tak penah beli dalam kotak.. beli sebatang-sebatang jee dia cakaplaa, aku xpenah wat spot cek pon..


n one more thing i salute him coz die tak pernah merokok depan-depan aku.. klau depan-depan aku mau kene penyepaklaa kan.. hikkk.. so, bila kadang2 aku ternampak die tengah merokok aku rase sangat2 janggal n rase macam terserlah 'muka jahat' laki aku! haha! tak taulah nape aku anti beno ngan org laki yg merokok nii :P



google



okey, ni kisah bulan puasa lak.. orang laki yg hisap rokok ni mane leh kalo tak pekene rokok lepas berbuka kan? ade setengahnya yg buka puasa ngan rokok dulu kan.. ishh tu tahap yang tegar megar lah tu!  yang bestnya laki aku nii.. tiap kali die merokok tu mesti kantoi gak ngan aku.. die cakap asallah aku boleh tangkap gak die.. hehe


tapi mase hari 1st aku tak syak apa2 lagi.. bila aku gi dapor aku bau asap rokok kuat sangat2.. die ngah mandi lam bilik air, bunyi air tu dijirus2 shower umah aku rosak, mandi gayong je :P.. memang aku tak terfikirlah die yg merokok kan.. aku pikir jiran sebelah umah aku kot.. asap masuk kot ruang bawah pintu agaknya sbb jiran sebelah ni budak2 bujang.. dorang isap rokok kat koridor kat tangga tu kot.. bila die siap mandi..

aku : b, kuatlaa bau asap rokok ni, mane datang?

dia : orang sebelah lah tuu.. (serius muka tak bersalah langsung )


aku pon haa okey jelah kan.. memang mase tu tak terpikirlah die yg isap rokok tu..


then, esoknya plak.. aku duk ngah baring2 atas katil pas solat maghrib tu, syaqir lak kat hall ngah main lego die, cik suami ke dapor, ape dia buat aku tak taulah.. takde bunyi ape2 pon.. senyaaaaappp jee.. lama tuu aku duk baring2 nak ilangkan lenguh badan tiba2 aku teringat! haaa, dia ni ape buat senyap2 kat dapor ekk..


aku pon laju jee bangun cepat2 ke dapor.. lampu terbukak tapi die xde..tgk kat bilik stor pon xde, tgk lampu lam bilik air terbukak, tapii senyaaapp jee takde bunyi pe pon.. aku pon selamba bukak pintu bilik air tu pintu mmg tak berkunci, nampaklah muka die tersengih2 n tangan pegang berus gigi.. sah die isap rokok lam bilik air! nak cover bau konon gosoklah gigi!  yg peliknya takde bau lak mase tu, aissyyy


aku : oo hisap rokok yeeee

dia : mane ade..

aku : habis, tadi mandi dh gosok gigi, ni nk gosok gigi lagi..bape kali nk gosok gigi

*die sengih2 cam kambing busuk (^______^)



oklah, camtulah hari2.. aku tau dia pantang nampak aku baring2 berehat mesti dea curi2 g isap rokok kat dapor! bila tanya mane nak ngaku! ok fine!


tapi, malam tadi paling best! sebabnya aku dapat tangkap die ngah hisap rokok kat luar dapor! luar dapor kami ade anjung kecik, tempat jemur baju die sanggup duk dalam gelap kat luar tu, tapi dia tutupkan pintu dapor tu.. n die bukak lampu bilik air, konon2nya die duk dlm bilik airlaa.. see! mcm2 taktik kan!


aku ape lagi, angkut askar kecik tu, c syaqir tu.. aku pon gi dapor.. aku suh syaqir panggil abah die.. askar kecit tu pon puaslah duk memanggil2 bapak die "abahhh.. abahh..oo abahhh.." tapi takde sahutan.. bapak die senyaap jee.. kalau selalu die duk mandi anak die panggil mesti die jawab, haa.. sah die duk kat luo dapor tulah.. aku pon ape lagi.. cepat2 aku tekan kunci tombol pintu dapor tu! padan muka die! pastu cepat2 aku masuk bilik tido! haha


syaqir tak habis2 duk panggil abah die....

syaqir : ibu, abah takdelaaa.. mana abah?

aku: abah ade kat luar tu, ngah isap rokok! *ceh, mcmlah bdk tu paham kan..haha

syaqir : oo.. isap okok *haii, cam pahamlah plak


lama tu aku bangun balik, tak sanggup lak nak bia org tua tu duk sorg2 kat luo..aku ke dapor, dengar die ketuk cermin tingkap nako tu betol ke nako? :D  sambil panggil nama syaqir..manelah berani nak panggil nama aku kan.. duklah memanggil2 "syaqir, syaqir, bukak pintu nii"  c askar kecit tu pon terkedek2 gi bukakn pintu tu...


pastu biasalah, sesi pujuk bininyalah.. aissyy..rimaslah camni..aku bukan ape..aku geram sebab kat mulot die still tak ngaku die tu merokok..bukan ke tipu namanya tu? walaupon bukan masalah besar sangat2, tapi die tu dah beribu kali janji.. sampai sudah habuk pon tarak..


pastu tak habis2 sejak 6thn dulu lagi duk ckp "alaa..mane leh berenti terus camtu" memanglaa kite ni tak suruh stop drastik gitu, tp h 6 thn slow ape kebendenye? kalau jujur jee cakap n ngaku je takleh ke kan? ni nak gak nyorok2, then bila kite dah tangkap pon taknak ngaku gak! orang laki ni memang cm gitulah kan! eh, emo lakkkkk! hahaha


bila dia dtg je duk sebelah aku, syaqir terus dtg pelok aku then pukul abah die.. hahaha.. c kecik tu ckp "xyah kawan aqir, xyah kawan ibu".. haha, see budak kecit tu pon paham aku marah kat cik suami kan :P.. masa sesi pujuk :-


dia : ok, syg dendalah b, b tau b salah.. cakap je syg nak denda ape.. b buat jee

aku : takyah denda2lah, pasni buat lagi gak

dia : ok, harini turn b buat sahur kan, syg denda b esok pon b buat sahur, kire dua harila, ok?

aku : buatlah nak buat pon, awk yg ckp, saya xckp ape pon (  dalam hatii aku sukee jee.. sampai akhir ramadhan jelah, boleh? haha )


okey, habis sesi luahan hati aku pasal cik suami yg sebenarnya taknak berenti rokok tu walaupon die cakap nak berenti.. kalau taknak, time puasa ni leh cuba elak isap rokok tu kan.. tapi tak jugakk -_-


ade dulu skali jee die kene batok sampai berbulan2 lama baru berenti batoknya.. sebab kes rokok laa..bila aku cakap duk hisap rokok jee cmne nak baik batok tu, barula die berenti rokok, then baiklah batok tuu.. tapi pastu isap balik! -_-


suami korang isap rokok tak? tegar ke, biase2 jee? boleh bagi tips tak camane nak bg dorg ni berenti rokok?




** sahur pagi tadi dia masak ayam masak kicap..sedaaapppppp.. hehe **




34 comments:

RynaHakimi said...

Hehe..kelakar lak baca citer Sara ni..Tapi yela, bengkek jugak kalo wat salah, tapi tak ngaku kan..My hubby tak merokok, tapi ayah sy memang perokok tegar (suatu masa dulu)..

baru2 ni dia masuk sepital kes jantung..nasib baik ok..on the spot dia berenti merokok..Boleh aje sebenarnya..Atas nak ke tak je..Kalo dia betul2 nak berubah, dia akan usaha ke arah tu.. Tak timbul soal amik masa sebenarnya..Apepun, atas niat serius nak berubah.

♥ manje ♥ said...

ayah kita dulu mcmtu la... perokok tegar, asal mak tegur dia marah... huhu tapi sejak dia kena serangan jantung 5 tahun lepas, otomatik dia berhenti...

doc ckp; kalau en man nak cepat pergi, hisap lah rokok hehe =)

~izan~ said...

husband izan pun merokok,tp sejak kawen n ada anak kurang dari zaman bujang tp xpenah merokok dlm rumah.sbb tu syarat..

mmg harap jugak dia benti merokok..yg peliknya,siang time puasa tahan la plak..lps berbuka,rokok dulu yg dicari lps mkn..ishh geram!~

syariza09 said...

wehhh...dh gelak guling2 ni..lawak pula gi kunci laki kt luar...hehehe
..dh tu yg asbennya lak leh pula wat mcm2 taktik..wat muka x bersalah pula tu...adoiii..

nk nasihat pon x tau coz asben x isap

-Sara- said...

rynahakimi,

tau xpe, geram sbb die wat muka tak bersalah je! :P

tulah, atas dorg sndri sebenarnya nk berubah ke tak, klo paksa pon xguna..

Aleyn said...

Alhamdulillah...suami bukan perokok...Abah pun dah lama berenti...

-Sara- said...

manje,

hehe..nnt sara ckp gitulah kat die, klo rase dh puas hidup hisap rokok tu banyak2 ek..haha

-Sara- said...

izan,

die ni pon xde isap rokok dlm rumah..sbb ni bln pose kat umh time mlm jelah isapnya..klo bln biasa xde die isap sbb siang kat tempat keje die dh siap puas2..

-Sara- said...

syariza09,

alaa kelakar ke awk? ehehe..tau xpee..ssh la klo org buat salah xnk ngaku ni!


untung awk asben xisap okok

-Sara- said...

aleyn,

oklah die xisap kak lin :)

Miss Sunshine said...

hmm, tak try ke makan ubat ape ntah yang dalam tv tu..?

~~zaa~~ said...

kahkahkahkah! kelakar gile si yus ni! hahahah ala, kerol pon sama yang...dah puas bergaduh dah pasal rokok ni!

-Sara- said...

miss sunshine,

ade.. yg ubat nikotin pe tah namanya..xtry pon sbb die ckp bos die ade try mkn ubt tu, ok gak ade kesan tp jap je pastu isap blk..huuuu..pandailah alasan dorg je tuu

Hanis Azla said...

Alhamdulillah, en.asben akak tak merokok sejak dulu.. akak mmg selalu rasa sesak nafas bila bau rokok.. (tp dulu ada boipren smoking okey plk.. he..he..)

-Sara- said...

zaa,

tau xpee yang ooii..skali pk kelakar gak..tp tulah kdg mende gini leh jd gaduh lak kite laki bini kan.. :D

axie said...

hehe..kelakar
siap kunci pintu nak tunjuk protes..
tak dapat bygkan..hehe

abg & ayah azie mmg perokok tegar.. sehari satu 2 kotak..mmg tak jadi apa kalo orang nasihat

-Sara- said...

hanis azla,

ehehe..tibe2 lak teringat ex bf ekk..hihi :D

-Sara- said...

axie,

bayangkan jee :P

asben sara ni xdela smpai berkotak2.. sehari adelah sebatang 2..nak jugak die isap..syg sgt gaknya..geram jee

siti said...

sara mcm pengawas lak buat spot check kihkih

sebbek laki i xmerokok~

-Sara- said...

siti,

bkn spotcek, tp hati xsedap..haha :P

untunglaa u..xyah gaduh laki bini psl rokok ;))

~SHiLA~ said...

tips kene tye ex-bos ko yg mule² dulu tu la.hahaha

-Sara- said...

shila,

aah kn..ye xye gak..eh, pa org lain lak yg ingt..ex pa die xingat pon ;))

mamyharraz said...

woahh panjang luahan sara..tersenyum sy baca ;)

org lelaki kalau dha merokok..memang payah nak tinggal..suami sy pun merokok~ tak kuasa nak larang dah melainkan jgn merokok dlm rmh!itu mmg syarat..

bulan puasa ni sy tak payah susah2 sediakan desert sbb dia dah ada desert utk di hembus "ROKOK!"

cik hani said...

ayah aku merokok dari muda sampai la umur 50an..pastu masuk wad sebab batok teruk samapi effect dia punya usus..

sejak hari tu, satu rokok pun dia tak sentuh..even rokok daun sekali pun..

-Sara- said...

mamy harraz,

die mmg xpenah isap rokok dpn2 sara..dlm umah pon xpenah..tp dh bln pose xdpt isap siang hari, tu yg terpaksa nyorok2 tuu..geram je tau!

oo..desert rokok ek..hehe

-Sara- said...

cik hani,

ermm tulah bile kene sakit bru reti nk berenti dorg ni kan..

dianizan said...

laki ina tak isap rokok tapi bapak mertua dgn bapak ku isap rokok..bapak mertua dah berenti sbb dia batuk smapi kene tahan wad pastu terus berenti..bapakku belum lagi nak kene tahan wad gak br nak berenti agaknya..

ieda said...

memang susah lelaki yg merokok nak berhenti merokok dik .. hubbby akak mcm2 alasan dia bagi katanya kalau x merokok x macho .. adehhh

apa nak buat akak mampu suh dia slow2 lah merokok tuu , pelik kan bila bulan puasa nie boleh pulak x merokok huhuhu

-Sara- said...

dianizan,

oyekee..ehehe..dh sakit baru reti nk benti dorg ni kan :D

-Sara- said...

ieda,

asben sara ni xdela kuat sgt isapnya kak ieda..tp sampai sudah die xbenti tu yg geram..dh lame dh asyik ckp kene slow2.. xde benti gak pon..kite hanya mmpu berdoa jelah kak ieda ;)

dakcik said...

lawak la yus nie kan..mcm2 taktik..hehe

dlu adie mmg isap rokok ..tp zaman bujang la..bile kenal ain mase bercinta tue terus ain suh benti..pastue terus dia benti jam2 tu jgk..hehe..penangan bercinta kan..

pastue sampai skg dia mmg xisap dah..penah gak ain tawarkan dia isap rokok, tp dia sdiri yg xnk..dia kate lame dh xisap bila isap jadik pening nk muntah..hehehe

-Sara- said...

dakcik,

bagosnya adie..ermm yus ni lak kat mulot depan2 sara je ckp nk benti tp xpenah benti pon, cume kurang tu adelaa..tp geram gak sbbnya sara mmg xsuke die smoking tau!

Anonymous said...

my opinion, dah itu yang dia nak buat, biar jelah... nanti by the time dia sedar, dia akan sedar.. ok sure ramai gak yang akan kata 'takleh, kite kena igtkan dia..' tp dari hari2 kite membebel, dia hisap sorok2, better he comes open in front of you. maybe buat je rules, jangan merokok dalam rumah or kalau nak smoking, jangan hala pada u. hari2 membebel, hari2 u sakit hati, can lead to gaduh. so just give n take. u pun mesti ada something yang dia tak suka u buat, tapi u still buat jugak kan... sorok2.. so as i said, just give n take. be tolerate, u hati senang, dia pun hati senang. sapa yg sekarang dpt hubby tak merokok, alhamdulillah. but how bout ur little boy someday?

just my two cents..

-sabrina-

-Sara- said...

anonymous,

thanx 4 ur advice..i'll try my best :)