Sunday, August 14, 2011

menu ramadhan :)

hye, assalamualaikum! :)


hari sabtu menu simple jee.. tekak ni terasa nak makan masakan air jee..mingguu lepas dua hari berturut-turut masakan bersantan kan.. kenalah tukor selere gak kan.. n untuk kesihatan pon tak elok asyik yang bersantan jee masok lam perot nii..mane tak bertambah lemak-lemak tepu lam badan ni :)


main dish haritu.. tom yam campor :)


daging masak merah.. terlebih minyak lah plak :P


telur dadar


desert haritu yg bersantan.. agar-agar pandan bersantan.. 2nd time buat.. secukup manis lemak rasenye.. actually 1st time buat puasa thn lepas.. mase tu tak jadi.. kaler pucat n boleh pulak lupe taruk gula, tawor hebe la jadinya..haha :P tu presentation mmg fail lah kan.. saje je taruk 6 bijik utk ambk gambo.. kat seloyang gaklah habis laki bini ni makan.. haha


ini tepung pelita paya jaras.. bazar mariii.. 5 bijik ni memang tak cukuplaa sebabnya nilah tepung pelita paling sedap pernah aku jumpa! cukup manis lemaknya! kalau nak, kat bazar kat umah aku je yg ade kot..hihikk.. kalau time beli tu siaplah beratur.. jap jee tengok2 dah habis..



kalau tak caya, tengok gaya budak ni makan tepung pelita paya jaras nii.. 3 bijik die sorang!  ade sekali haritu aku beli tepung pelita kat opis ni 6 bijik RM3 ko! mahal giler! bila makan? hampesss! tak cukup lemak manis! syaqir pon pandai, die makan sesudu die bagi balik kat aku "ermm taknak ah, tak sedap ah".. haa see.. budak kecit ni pon tau mane rase kuih yg sedap, mane tak sedap kan.. usahkan kite org tua ni..



bersimpuh gitu..



khusyuk makan..



semalam pulak berbuka ngan bff kat umah Mek Ezzah.. pic tunggulah makcik tu update.. oit makcik update tau :D.. meriah..best dapat jumpa kekawan.. hidangan potluck.. aku buat kari ayam untuk makan ngan roti tempayan Mek Zaa n puding caramel.. tapi alahai lupe lak snap gambornya semalam.. terkejor2 sebenarnya sebabnya tengah2 masak tetibe gas habissssss! nasib baik org tu hantar cepat! kelam kabot gaklah bersiap2 semalam kul 6 lebeh baru gerak dr umah..sampai sana ngam-ngam kul 7 lebeh :D




** ngantuknya alahaiii -_- **





20 comments:

RynaHakimi said...

Agar2 santan tu memang sedap..tambah plak kalo makan sejuk2..terangkatt abiss..hehe ;)

nic@ said...

rajinnya buat kuih noks....

♥ manje ♥ said...

pandai hero makan kuih pelita yea... hehe dia puasa tak? ~

-Sara- said...

rynahakimi,

aah ryna..asben sara pon awl2 pesan suh sejukkn lam peti ais bru best makan! :D

-Sara- said...

nica,

bln pose gini wajib ade kuih2 manis noks.. tu merajinkn diri buat tu.. puas hati ;)

-Sara- said...

manje,

xde maknenye budak tu nak pose kak.. hehe

~izan~ said...

maknanya kat setahun dah sara peram skill agar2 santan yer hehe...

rajin sara..semua menu match aje. sedap! err tgk gmbr then bygkan sedap hehe

~SHiLA~ said...

sedap kuih ijau tu..nk carik la nti kt bazar :p

lawo rupe telor tu.hahaha

Kakzakie said...

Suka lihat org rajin masak. Kakak ramadhan nie pakai beli sakan. Masak nasi putih je...

syariza09 said...

banyak gambar lam n3 ni, suka tau nk baca hehehe.
Pandai Sara buat agar2 lumut tu, kita ni sukan mkn jer, nk blajar buat malas sbb nk kena bli daun pandan.
Aiman pon suka mkn tpg pelita mcm syakir..budak2 mmg suka kuih ni kan

-Sara- said...

izan,

aah sethn sekali buat..nmpk sgt pemalas kan..haha

ala biase2 jee izan, xsepandai izan pon yg leh buat mcm2 kek tu, jeles tau!:P

-Sara- said...

shila,

kt fridge umh aku ade lg sket.. nak mai lah ;))

-Sara- said...

kakzakie,

ala kak, saya ni on wiken je masaknya..weekdays pon beli jee sempat :D

-Sara- said...

syariza09,

hehe..syik tgk org lain je tempek pic mknn hari2..kite nk gk..haha

puas hati buat sebungkus agar2 tu awk..mkn smp muntah..hihi

Hanis Azla said...

semalam pun mak akak buat agar2 santan tu.. warna pun sama hijau jgk.. tgk shaqir makan pun dah rasa sedap sgt kuih tu..

-Sara- said...

hanis azla,

oyekee..samelak menu kite ek..hehe..mmg sedap pon kak, tu bersungguh je mkn bdk tu! :)

Ezy Chiaki said...

tepung pelita.. my pebret!
haha
sedap2..

-Sara- said...

ezy chiaki,

sedapp kannn ;)

axie said...

azie pon suka tepung pelita..
kalu gie bazar kueh tu wajib beli..hehe

-Sara- said...

azie,

kalau kene yg cukup lemak manis tu mmg xckup mkn 2 3 bijik kan! hehe :D