Sunday, August 21, 2011

kisah hari minggu

hye, assalamualaikum! :)


alhamdulillah, harini dah masuk hari ke 22 kite berpuasa.. means lebih kurang seminggu jelah lagi kite nak berhari raya yabedaabedoooo! :D persiapan camne? okey dah sume2nye korang? kami ala-ala kadar jee.. janji ade baju raya sudahlah kannn cayy cam sedeh lak :P


macam kitorang, syaqir sume mmg dah setel.. baju + seluar ade 10 ke 12 pasang.. separuh aku beli..separuh sumbangan drp makcik-makciknya.. belom makcik n pakcik kat kg lagi..hehe :P untung ade ramai makcik pakcik  ni kann mak pak die yg palingg untungg ..haha.. kasut 2 psg, tapi sandal tak cari gii :D baju melayu, sampin, kopiah, cap, stokin, cua kecit, tali pinggang sume dah setel dah.. full stop disitu


aku nye lak semalam baru sempat gi cari.. tak pegi ke jln tar or sogo area kl sane.. tak sanggup mak nak bersesak-sesak ngan lautan manusia kat sana.. kami shopping kat alpha angle jee.. so, dah jumpe kaftan murah untuk aku..oklah tu ade gak drp takde kan.. cuma tudung je belom lagi nii..aisyyy -_-


untuk adik2 ipar dah setel..adik2 aku je belom.. utk pil pon belom.. utk cik suami pon belommm.. yg ni maybe esok or lusa lah kot.. sabor2 yee..satu2.. janji sebelom lik kg kasi setel sume.. kuih raya lak dah dpat tapi tak bayor gi nii..hehe.. boleh?


okey, setel hal kain baju.. hal buka puasa lak hari minggu haritu.. hari sabtu kami berbuka puasa ngan family kat umah kak long, meriah.. family mak uda pon ade.. penoh umah.. makanan pon penoh meja :D aku tak masak apa2 pon haritu sebabnya dapor gas rosak.. time nak raya2 ginilah nak rosakkan.. so, haritu cuma bawak kuih tunjuk jelah.. yang penting bawak tepung pelita paya jaras yg super delicious tu, licing mung! hihi.. main dish haritu kak long masak nasi minyak ganu..masing2 menambah makan.. memang superb! gambar? sekeping pong takdokkk! ngehhhhhh :D


untuk semalam plak, aku sempat masak sebabnya kami kua awal ke alpha angle tu, sampai umah kul 5 lebeh, singgah max value kat umah jap cari barang2 masak.. nasib baik ade lagi ikan2 segar.. tekak aku terase nak makan gulai ikan tongkol kelate style.. jumpa lak ikan tongkol segar..oklah kan..laju jee aku balik masak! :P tapi akhir2 ramadhan gini mood rajin masak simple2 jee.. nak perabih stok..hehekk :D



ini gulai ikan tongkol kelate style.. yang taruk timun kat lam tuu.. menambah makan nasik laki bini ni! :P


sayor campor goreng.. carrot ngan baby corn tu habis dikutip makan dek syaqir jee.. mak paknya makanlah sawinya semata..hihi


ayam masak merah sumbangan kak long ri sabtu ritu n sambal belacan buatan sendirilaa


takde desert pon berbuka semalam.. tengok lam almari stok kering tuu agar2 dah habis.. yang ade susu cair ngan tepung.. tak tau nak wat kuih ape.. tanya cik suami cakap takyah kuihlaa.. aku pon sonang keje :D


**selingan**


ini lak bolognese spaggheti yang aku masak sehari sebelum puasa tu ari.. teringin nak makan tapi tak terbuat2 pon lagi sebabnya laki mak ni mane gemor sangat makanan2 omputih nii.. die kan tekok melayu sejatii! heh! (^_^)





** pukul 11 lebeh baru masok opis tadi, pegi chekup syaqir 3thn stgh.. everything is fine n berat? macam biasa.. mmg naik dengan jayanya..budak ni mane penah turun berat badannya sejak kecik lagii.. alhamdulillah :) **





22 comments:

♥ manje ♥ said...

anak sihat, alhamdullilah... kot sakit, kia juga yg susah hati kan... tmbh2 nak raya ni...

jaga diri baik2 ye ~

mamyharraz said...

woahhh meriahnya baju raya shakir :D ni yg untung ramai makpak sedara :)

menu ikan tongkol tu sy suka mmg kena mkn dgn nasik panas..takdak lauk lain pun takpe dah.

syariza09 said...

sakan syakir beraya thn ni, rezeki tu ramai yg nk sumbang, untung poket mak apak :).

dh dpt ekk kaftan, mesti cantik. sy last check up aiman bln lps, & dh ckp ngan nurse tak mau checkup dah. thn kiranya last la gi klinik,nurse pon kata ok coz bdk2 besar ni kalo gi pong just timbang & tanya perkembangan jer.

oppsss..terlebey sudaa

-Sara- said...

manje,

alhamdulillah..tq kak :)

-Sara- said...

mamyharraz,


aah untung tau kite rami adik beradik, sume pakat nk derma kt ank kitee..hehe

tulah kan..kene lak ade sambal belacan mmg layannnn..

-Sara- said...

syariza09,

ahaha..awk ni ade2 jelah, tp mmg btol pong, selamat separuhlah kirenye poket makpak die :P

oyekee? boleh ek klo kite ckp dh xnk cekup anak kite? syaqir ni nnt 4thn ade lg.. rse cm buang mse je plak..menunggu je lame2 tp just amik berat ngn die catit kt buku jee..xde wat pape dh pong kecuali bg ubat cacinglaa..

Kakzakie said...

Sebab itulah org tua-tua kata Raya nie untuk anak-anak. Kalau syakir baju raya sampai berbelas huh... bayangkan kalaulah kita yg ada sebanyak itu....:)

axie said...

banyaknya baju syaqir sampai 10 pasang!

-Sara- said...

kak zakie,

tulah kak.. kalo kite sebyk itu tak terlarat nk melaram..haha

-Sara- said...

axie,

baju + seluar la axie.. sara bli 4 5 psg je, yg lain2 sumbangan makcik2 die :D

ieda said...

untungnya ada mak saudara yg belikan kalau bukan mak saudra .. nenek kan :)

wahh dah ada speghatti tuu tgk nie cam nak buat sbb akak favourate tau speghatti tuu :)

-Sara- said...

ieda,

oo fav akak ye? buat je kak, senang je kan masak bolognese spageti ni :)

Ezy Chiaki said...

dh lame xmkn ikan..
tgok gulai ikan tongkol tu terliur je..
sobs

~SHiLA~ said...

ank da setel xpe,lega cket :)
aah la smpi umo 3thn stgh pn ade cek up lg ek.jenuh gak la nk g smpi beso

~izan~ said...

bagus lah tu berat bdn tak turun2..susah nk jumpa budak mcm tu..sihat!

rajin sara ni..simple pun sodap!

Mama Gee said...

<<< suka juga makan baby corn..setiap kali nk masak sayur mesti campak sampai hubby pun dh tau...kalo masak sayur mesti ada baby corn..hehe

seronoklah syakir berayaa tahun ni :)

-Sara- said...

ezy chiaki,

dh lame xmkn ikan? eh, jgn mkn ayam sokmo tau..ikan lebih baik..hehe

-Sara- said...

shila,

tuah, yg penting anak setel..

yela..aku skema ngat..tiap2 kali pegi ambk appoinment, pasni ckp xnk continuelah..adik die lah plak ;))

-Sara- said...

izan,

alhamdulillah syaqir mmg xde mslh berat sejak kecik :)

biasa2 je izan :D

-Sara- said...

mama gee,

mama leh la geng ngan syaqir..hihi

sakan budak tu! :D

Hanis Azla said...

baju raya anak mmg berpasang2 kan.. baju utk kita sepasang dua aje.. akak tak pi cari lagi baju raya utk diri sendiri.. dah start kalutlah ni.. hu..hu..

-Sara- said...

hanis azla,

yelah kak, slalu anak la yg didulukan kan :)

sara pon last2 minit gak tu..hihi