Sunday, August 7, 2011

puas hati..sekarang sudah tiba masanya!

hye, assalamualaikum! :)


akhirnya dapat jgk aku melepaskan gian untuk 'bersilat' kat dapor pada hari minggu baru2 nii..puas hati! seronok! berbaloi sebab sumenye cukup rasa, ececehhh! yelah, masak di bulan puasa ni tak boleh rase.. aku bukanlah pro..kalau hari biasa aku masak mesti wajib rase.. ni main campak jee.. bila time makan jelah boleh tau rasenye.. alhamdulillah.. okeyy.. bolehlah makanan tu ditelan dengan aman tanpa rasa ragu2!


tambah, wiken baru ni hari cik suami off, then jemput adik n akak aku berbuka sekali..meriah lah sikit.. dorg bermalam umah kami..so 2 hari berturut2 dorg berbuka di rumah kami.. cik suami ajak adik2 die, tapi sumenye keje tak sempat nak datang.. kalau tak lagilah meriah!


menu hari sabtu nasi tomato + kari sayur + ayam masak merah + jelatah dan puding roti bersos kastard, minuman sirap laici..sumenye requested by cik suami.. n ade 1 tambahan lauk ikan siakap masak sweet sour yg dibawak oleh akakku.. gambar mane? sorry, excited sangat! sampai lupe snap pic! haha..


menu ri ahad plak nasi putih, ayam percik ( klo kat kampung aku panggil ayam golek ), sayor labu air, bebola udang bersama roti, n desert pengat pisang.. minuman sirap bandung.. yg seronoknya 1st time ni aku buat ayam percik.. hasilnya? wallah! menjadiiii! weehhuuuu! boleh buat gi pasni :)


ambik gambor jemaah gini jelah.. aku saje taknak ambik gambo satu2.. krg terliur tgk satu2! haha.. eh, tu ikan pari bazar mari oii.. akak aku beli kat bazar kat umah kami..


pengat pisang yg sedap..habis licin! heee.. tu plak ade kuih akok, popiah goreng n karipap telor.. bazar marii jugak.. n yg bertutup litup 2 bekas tu puding roti yg semalam..hikkk



yang bebola udang bersama roti tu pon 1st time aku buat.. lakuuu! habis licin gok! aku tengok resipi jee kat google..trylah buat.. tapi aku campokan daging kisar sekali kat lam tu sebab ade stok lam fridge lebihan buat bolognese spagetti mase sebelom puasa tu ari.. so, ade rase mcm2lah udang + daging :)


yg kelakarnya mase beli bahan mentah tu aku pesan kat cik suami beli daun sup.. tapi bila aku tengok2 asal la daun sup ni takde bau.. rupe dah mcm daun supla ( bini die pon mane hafal jenis2 daun nii..haha )

aku : b, ni bukan daun sup nii.. takde bau daun sup pon

cik suami : b dh tanya org kedai tu betoolla die ckp tu daun sup

aku : bukanlaaa..

cik suami : tak caye jap b tanya kat wani ni daun sup ke daun ape


*die nak gi tanya adik aku yg ngah duk tgk tv kat depan, tak lama adik aku pon masok ke dapor


wani : cik, ni daun ketumbarlahh ( nama panggilan aku dlm family is kakcik..hikk )

aku : tulah, aku dh agak bkn daun sup ni..hahaha ( adik aku lg kenal, tp aku taula tu bkn daun sup, cume mase tu blur nk ingat nama daun tu jee, hehe)


so, cik suami termalu sendirilaa..haha.. ape2 pon bebola tu memang sedapp! :P




**sorrylah, entry kalini aku banyak 'angkat bakol sendiri' :P**





20 comments:

Ezzah said...

ayam percik?! omg sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... :P

axie said...

pergh ayam percik! sara ajar, nak buat..ayam percik & bebola udang..hehe

RynaHakimi said...

ok la tu daun sup tertukar ngan daun ketumbar..rupa lebih kurang kan..Ade tu gi salah beli daun selom..haha, lagi kelakar..

Hanis Azla said...

tgk gambar yg combine byk2 mcm tu pun dah buatkan akak terliur sara.. he..he.. pandainya dia masak.. akak kena menuntut ni..

mamyharraz said...

bila masak pastu menjadi mmg best :D

Ezy Chiaki said...

daun sup xknal..
cane ni..
kehkehkeh

syariza09 said...

perrgghhh...ni betul2 bls dendan. mentang2 ari biasa x sempat msk. patutla dh leh hapal resipi ayam golek, baru buat rupanya.

aar la resipi ari tu kan lbh kurang jer ngan ayam golek bezanya tang lengkuas & daun limau purut jer

cik hani said...

mu pandai masak...mesti laki sayang kan..
aku ni haraam nk masak... tak sedap la tekak laki aku makan kelak..
hahah

dianizan said...

best buka ramai2..ina klu ader org nak dtg umah bersilat gak..bersilat g cari lauk kat kedai..nak msk sendiri tak yakin..konpom tak sedap..hehehe

~izan~ said...

sara sempat lg masak2 tu ayam percik..mesti sedap kemain tu...yg tak tahan tgk atas meja tu ada laptop biru yg sama2 nk berbuka kekeke

-Sara- said...

ezzah,

hikkk..buatnya mudah je yang ooii..u trylah buat jgk! :D

-Sara- said...

axie,

1st time buat azie.. oklah ade rase aym percik..heee..nnt sara tepek resipi ye :)

-Sara- said...

rynahakimi,

yelah ryna..rupe die lbh kurang same tu yg asben konfiden jee..haha
bini die lagi harulaa.. :P

-Sara- said...

hanis azla,

ala kak..biase2 jee pon..

*blushing* :D

-Sara- said...

mammyharraz,

aah mamy, rase puas..lg2 tgk org mkn masakan kite kan :)

-Sara- said...

ezy chiaki,

biaselah org laki cik ezy oii :P

-Sara- said...

syariza09,

yelah awk..asyik tgk korg jee du tayang2 pic masak2..time sara naklah jugak kan! hihi :P

aah tula psl sara tgk rupe die lbh kurang je

-Sara- said...

cik hani,

mane ade ani ooii, aku google gok pong! tp laki i mmg syg i lah! haha

*mood gedik* :D

-Sara- said...

dianizan,

sara pn cuak gak tuu..kot terkurang or terlebeh rase..tp cubelah tunjuk skill kt tetamu kite kn..haha

-Sara- said...

izan,

heheee..tulah termasok gak lam menu berbuka lappy tuu :D