Thursday, August 9, 2012

iklan raya paling sedih VS resepi ikan percik

hye, assalamualaikum! :)



di hening pagi jumaat di bulan ramadan yg hanya akan meninggalkan kita tak lama saja lagi, aku gigih memblogwalking kerana 2 hari meninggalkan alam belog... latest entry memasing n kat fb sume duk sok-sek-sok-sek pasal iklan raya sedih ni.. aku pon layanlah jugak.. betol ke?? sedih sangat kee? iisshh emo jelah lebih dorang niii!



sekaliiiiiiii dah layan tu kan, bila dah dekat-dekat habis tuu tak tersedor mata dah berair! ouuuchh!  hati tisu macamnilah kan... tadi cakap besor sangat cakap orang emo.. sendiri layan sendiri  sok-sek-sok-sek *sambil lap air idung*senonoh sangat*



sape nak nanges? tak caye layan iklan raya Bernas 2012 nii :) *budak yg oku mata tu comel :D*



okey..okeeyy.. dah pasal sedih-sedih tuu *lap-lap tangan sambil duduk bersila*, now nak cite pasal makan :P



 
walaupun aku menyepi daripada mengepost gambar-gambar makanan di bulan puasa ni, bukanlah bermakna dapor rumah i tak berasap..berasap tau... siap habis gas lagi kau! cuak kejap! masa tu tengah goreng ayam nak buat ayam masak kicap waktu sahur, pukul 4.30 hening pagi, elok jee siap goreng ayam, tengah tumis bawang, halia bagai, tengok-tengok api gas dah tersipu-sipu malu.. pastu terus bunyi "bohhh".. padam sudah.. alahaiii... lastnya laki bini makan ayam goreng kicap botol cap kipas udang habhals sajalah.. ermmm takpe janji sahur makan nasik..




kami laki bini memang sahur kena makan nasik.. kalau setakat bangun sahur minum susu secawan, kurma sebijik *mat salleh sangat*  memang takde maknanya.. kompom melepeklah esoknya tuu..dahlah aku ni full bf  mummy.. harus  wajib makan nasik masa sahur! pastu minum susu.. esoknya production alhamdulillah dapat jugak 4 ke 5 oz sekali pump :) sekali je pon pump.. before puasa haritu pon aku dah sekali je pump... kalau 2x..yang ke2 tu macam da takde apa jee.. its okey, rezeki ada lagi walaupun tak semeriah dulu :)




okey terlajak bebelan sudah.. ini resipi ikan percik aku buat masa minggu ke2 puasa haritu.. selalu ayam percik kan, kalini tukor ke ikan pulak.. kalau korang nak buat ayam percik pon boleh, kuahnya same jee.. cuma tukorlah ayam ke ikan.. jangan plak ada yang duk terkedek-kedek tanya "alaa, kita nak resepi ayam percik, ni resepi ikan percik".. jangan ngada-ngada u olls! resepi ayam ke ikan ke same jee.. binatang or haiwan apa yang korang nak pakai tu terpulang pada selera anak tekak masing-masing, harap maklum! heeee


 










Resepi Ikan Percik

Untuk ikan :-

*2 ekor ikan kembong 
*secubit garam
*sedikit serbuk kunyit

cara-cara:-
bahan-bahan * digaul bersama dan dibakar.. aku pakai grill atas pan jee.. umah atas langit kau.. nak membakor arang bagai memang kirim salam lah. kan.. letakkan sedikit minyak atas pan tu.. bakor sampai masak..  


 
Untuk Kuah :-

*4 - 5 bijik bawang merah
*2  ulas bawang putih
*4 batang serai
*segenggam cili kering yg dah direbus
*sedikit kunyit hidup
1 cawan santan cair
1 cawan santan pekat
sebatang serai dititik
garam, gula, asam keping dan serbuk perasa jika suka
minyak masak utk menumis

cara-cara :-

bahan-bahan * diblend sampai hancur lumat.. panaskan minyak, masukkan bahan kisar tadi, tumis hingga terbit minyak dan masukkan santan cair, serai ketuk, garam,gula dan asam keping..dah mendidih masukkan santan pekat.. masak hingga terbit minyak.. sampai kuah agak pekat.. siap utk dihidang




mudah sangat kan?? boleh buat sebanyak mana yang korang nakk.. hasilnya insyaAllah mantop!  okey itu salah satu resipi pilihan.. sekarang aku dah bosan makan makanan param, sejak pindah opis baru ni aku dah start masak u olls! sempatlah bergulai daging bagai, berstim ikan bagai... ehehehe.. kalau ada masa aku share resipi yee.. eh ada lagi ke yang berminat? sume duk sebok bershopping raya je kan! almaklumlah nak perabih duit bonus Pak Jib kasi tuu! ehehehe :P






**mood raye dah start maiiiiiiii dahh..phewwwwwww**





12 comments:

mamyharraz said...

alamak terus terasa sbb akk bersahur minum susu jew ekeeke =P

iklan raya tu mmg sedih :(

~~*Lady Salwa*~~ said...

tak perasan pulak pasal iklan raya sedih tu... nak tengok kat sini pun tak leh, sebab kat opis youtube kena block... huhu

balik rumah nanti la cari kot... hehe

**sal pun semenjak kawen ni dah terjangkit dari en. suami, sahur makan nasik... kalo bujang2 dulu memang minum susu + kurma je... hehe.

Ezy Chiaki said...

baru je tgok iklan 2..
part takbir raye air mata menitis..
sebak..
huhu

nur said...

iklan tu memang sedih oke..

Qhaifa Nur said...

iklan terbaik tahun ini...

Irfa said...

wah menarik resepi.saya suka percik kaler putih

Hanis Azla said...

hari ni mcm banyak akak tgk resepi percik.. mcm menyeru2 pulak suruh akak buat masak percik sara.. he..he.

ieda said...

akk anak2 je makan nasi sahur dan hubby , akk shake herbalife dan kurma sahaja .. alhamdulillahh ;)
wahh menu2 tuu sedap tuu .. nak2 ikan percik tuu .. yumx2 lahh sara !!!

ahh iklan tuu tgh hot di blog dan FB .. memang sayu dikk .. x leh tgk dua tiga kali .. sebak2 kang batai pose lak huhu

eMMe said...

Sara, mood raya sudah mari..!!!
sahur tadi nyaris terbabas, huhuhu..
mood, malas nak mangon sahur pun sudah mari...!!!
tapi kene sahur gak, paksa!!!
hehehehe....

Cho Zila said...

iklantu memang meruntun jiwa... dahler anak yatim , cacat lak.. isyh tak tergambar perasaan ini.. nak tengok iklan raya gembira boleh....

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

sokong, sedeyla iklan bernas tu kan.. huhuhu

maya amir said...

sedih iklan raya bernas tu kan? :((

akak nak ucapkan slmt hari raya & maaf zahir batin ye sara.. takut lps ni akak tak sempat bukak blog..hati2 bile blk kg ok :)