Thursday, September 2, 2010

Menu Hari Raya 'Pata Timo' (Pantai Timur)

salam sume :)

**entry ini sgt2 memerlukan kesabaran anda agar menahan nafsu lapar dn dahaga d bulan puase ini kerana ia mempamerkan pelbagai gambar makanan2 yg sgt menguji keimanan anda semua.  sekian, terima kasih :)

ehehehe..okeey pg td blogwalking Salwa cerite menu hari raye sebelah utara..okeey..skrg saye nk story klo menu sebelah 'pata timo' pulok lah... ehehehe.. ni sebelah kg halaman sayelah Kuala Teganu..sebelah kelate sy xtaulah plak cmne.. atau secara khususnye kt umh sayelah.. tp klo umh org laen kt ganu lebeh krg gini gaklah..


ni kuih2 raye of courselah ade kn..ni sume rumah pon ade :)

yg standardnye kt ganu ni mmg mknn heavy2 laa berasaskn Nasi.. mcm2 jenis nasiklah antarenye...

ini mmg menu WAJIB umah mak..Nasi Dagang!  klo xde ni mcm xraye rasenyee..hehe..pas2 tetamu yg dtg plak mmg akn cr ns dgg nii..sbb mak sy nye ns dgg mmg tiptoplah! xleh lwn! dlu2 mak ambk tempahan skrg mak dh xlarat..buat utk umh sndri jee..klo nk rse jemputlah dtg umh mak saye yee..hehe :)

Nasi Briyani

Nasi Minyak

Nasi Tomato

haa tu antara Nasi2 yg menjadi hidangan lah d hari raye..klo umh mak bergilir2la.. hari 1st mmg wajib nasi dagang..pas2 rye ke2 nasi ape..rye ke3 tgklah cmne..mak akn susun jadualnyee..eheheehe..then sampingan lain yg jd tradisi adalah...

lemang - slalu beli jee..xpenah pn buat sndri :D

rendang ayam atau daging

sate ayam atau daging bersama ketupat dn kuah kacang - tempah jee xbuat sndri :D

kuih lapis sarawak pon ade tau sbb abg ipar sy org sarawak..so haruslah ade kuih lapis srwk..buatan sndri lagi tauu.. :)

haa gtulah kesahnyee..seronok kn hari raya..bln penuh kenikmatan, mkn yg sedap2! yg penting mkn free lagi! hahaha..oklah..cepat2 ambk tisu..apelah korg nii..meleleh2 dh tuuu..isshhk..dh ckup2..skali je tgk..krg ade terbatal pose kang..ehehee..cow cin cow!

**all pic from Google.com


syyhh : arini rse nk berbuke McD jelah :) 

11 comments:

syariza09 said...

dh tunjuk menu2 ari raya dah ni. best2. kt rmh mak sy pon menu wajib hari raya pertama mesti nasi dagang. Padahal duduk d Perlis. Camner tu :)

mrs_yus said...

ehehe..tu pon ade tertinggal tau.. menu laksa2 terlupe masukkn..hehe..
la yekee? hmm pelik tu.. perlis buat ns dgang..xpee..sara sbg org ganu bangga ns dgg smp ke perlis..hihi :)

wahida said...

sara..satu ag missing kat menu biskut raya tu..tart nenas...wajib ada tu...hehe

✿ EyZa ✿ said...

Sedapnyer.. terliur plak pagi2 ni.. Teringin nak mkn nasi dagang ori org ganu buat.. kat KL ni sume hampeh2 je..

~~*Lady Salwa*~~ said...

owh, sara ganu upenye... ingat kelantan...

kat ganu pun makan heavy2 ye pagi raya... herm, tu la kan... lain tempat lain la menunya...

sure meriah je meja dengan macam2 makanan pagi raya tu... best2...

~~zaa~~ said...

hahahah..harus la ada nasi dagang kan yang??? :p

kata ganu kiter! :D

mrs_yus said...

wahida,

ooh yek? trtggal plak tat nenas..ehehe..pic tu sara copy je dr google..xperasan la plak..hihi :)

mrs_yus said...

eyza,

nk mkn jom dtg umh sara..hehe
haah kt kl ni jgn haraple nk jmpe ns dgg yg sdap..mmg hampes..uhuhu :D

mrs_yus said...

salwa,

haah sara ganula salwa :)
hmm mmg meriah hbislah pg rye tu salwa..mcm ade! :)

mrs_yus said...

zaa,

holah tau xpo zaa weh!
mano leh tgal nsik dage tuh! :D

Ayunk Hayukka said...

Salam sejahtera tuan/puan semohga semua senantiasa di berikan kesihatan dan di murahkan rezeki nya (amiin) . Kami disini nak menawarkan sewa kereta tuk (bandung/jakarta city tour) bagi sesiapa tuan/puan yg dah ada plan tuk bercuti di bandung/jakata dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di bandung/jakarta boleh sahaja PM atau WASAPP sahaja dekat number ni : +6289619522797 (untuk lebih detail nya) Dijamin kami bagi harga yg sangat berbaloi & service yg terbaek/5bintang ***** (insha allah) mohon maap tuan/puan apabila ada ayat yg kurang berkenan dalam promotion yg kami tawarkan ..

Nb:yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada,tp kami jamin yg terbaek tetap HAYUKKA BANDOENG (insha allah) jom jom gi bandung murah jer TERIMAKASIH :)