Monday, October 18, 2010

Awas! Faham Betul2 Yee...

salam sume :)

okey, arini ade kelapangan sket bersiaran lebih awal dr smlm
walaupon sekejap2 ade jee org dtg kt meje saye nii
tanye tula, inila, cop itula inilaa r.e.d.h.a
terbantut aku ngah online fb, blogging, ym :D

AWAS!

ape yg awas niiii??? eeii bikin suspenn jeee bini org nii! :D xde laaa..ni saye nk reveal Pembentangan Bajet 2011 last week tuu.. sy xnk komen tentang dpt bonus ke x kee.. projek tu patut ke x kee..NO! sebetolnyee sy sokong semua cadangan dn sume plan PM kte tuu, sumenyee utk pembangunan negara kite jgk.. sesungguhnye bersyukurlah dgn pembangunan dn keamanan yg kite kecapi harini.. oppppsss... xkeluar jgk lagi kesah AWAS ko ni sara oooii :D


ok back to the title saye tu sbnrnye sy nk ckp pasal pertambahan cuti bersalin kpd peg wanita.. wahhhhhh!  90 hari u! sume dh pakat lumba nk beranak thn depan! termsuk sy :D  mmg beshh knnn..dpt cuti lame2 tuuuuu.. TAPIIIIIIII..... klo korg bace n dengar btol2 peruntukan yg diberikan adalah MASIH SAME yee iaitu 300HARI dalam skali perkhidmatan pegawai wanita itu xkn laki plak kn :P  meansssss korg jgn ingt korang boleh beranak bersalin smpai 5org mcm sblum2 ni tau.. kt cni maknenyee klo korg nk bercuti bersalin 3bulan maknenye korg boleh beranak maksimum 3ORG ANAK SHJ ok dah tuu 3org ponn.. tapi klo korg rse plan nk ank lebih 3org masih boleh ambil cuti bersalin 2bulan mcm biase asalkan tidak melebihi 300 harii sepanjang perkhidmatan.. tp klo nak jugak beranak lebih 3org tapi nak jugak cti bersalin 3bulan setiap kali bersalin.. yg tuu pandai2la mohon cuti tanpa gaji sendri yee :D

haa cmtulaaa... ramai yg konpius  sbb excited sgt dgr 3BULAN.. tapi xambil perhatian yg PM sebut 300 HARI SEPANJANG PERKHIDMATAN kerajaan pon manyak bijak maa.. haa.. so pasni krg balik umah lehla discuss ngn suami plan nak anak berape org yee.. :) pastu bagi yg suaminye berpendapatan ala2 jutawan kee.. pendapatan bulanan puluhan ribuan ringgit tuu klo rse2 xpuas lagi cti bergaji yg diberi kerajaan tu bolehlah plak smbung Cuti Tanpa Gaji Menjaga Anak yang diperuntukkan sebanyak 5thn sepanjang perkhidmatan pegawai wanita.. yg tu boleh mohon ke HR masing2.. haa gtulaa kesahnyee.. pandai2la korg merancang masa depan yee :)


**psstt : bg sye 3org tu dh ckup sgt dh kot..hehe :D

16 comments:

~SHiLA~ said...

ha tawu xpe.bile duk kaji2 lik,upe same jew..cume utk yg plenin ank cket,untg r..klu x xabeh 10bln 2.hehe.eh ckup kew 3owg?hehe..i plan 4 :p

-Sara- said...

shila,

itula pasal..kjaan pon pndai..die pusing2 ayat pdhal bnde sme jee.. ;))

oo u 4 ek? i 3 dh ckup rsenye :D

dakcik said...

a'ah..i dah tau..diorg bkn senang2 nk bg kesenangan kat kite nie seme..
tp i plan 2 jek..:)

~~zaa~~ said...

betul2! tak semudah tu gomen nak lepaskan tanpa syarat tau! :p

-Sara- said...

ain,

tulah kn..dorg msti mne nk bg lebih2 kn..huhu

eh ain 2 je? ckup ke..? :D

btw, smpai sudah sara xleh bkk blog ain tau :(

-Sara- said...

zaa,

iye yang..bkn semudah itu! :P

~SHiLA~ said...

sara - cekgu..cane aku nk add diorg² neh kt blog aku..lupe da..ktne ek :p

~~*Lady Salwa*~~ said...

betul tu... mula2 tu eksited giler dengar tahun depan leh cuti 3 bulan gaji penuh...

sekali dengar betul2, sama je ngan sebelum ni... 300 hari gak...

nampaknya kena plan betul2 la kalau nak anak 5 orang nih... hehe

-Sara- said...

shila,

ko msuk blog dorg2 ni, then klik kt follow dorg, pastu nti kt ko punye blog list tu ko add jela, ko klik blog im follow, nti kua sume url dorg ko tick jee..

-Sara- said...

salwa,

haah kn sal, pdhal bnde sme je cume bleh ambk 3bln..

oo msti sal plan nk 5 kn? ehehe..plan tol2 tau! :)

siti said...

aa 300ari jew..ampes jew..xya le nk amek 90ari tuh ;))

-Sara- said...

ct,

iyee mek ct ooii.. dh jd ct tertipu! :-j

Wahida Shukeri said...

haha..btol2 sara..3 org dah cukop kot..:)

siti said...

mane de tetipu...
awai2 g hsbd bgtau kata 300ari je dpt...so t xsempat syok ;))

dakcik said...

sara : ain dah tau..sbb mase bajet aritue dgr baek punya die ckp 300 ari dlm tempoh perkhidmatan..so kene rancang baek2 nie..hihi..tp ain maybe 2 ckup kot..:)

p/s : dah boleh bukak belum belog ain??sunyi la..kalo x sara selalu komen..hehehe

-Sara- said...

ain,

ade setengahnye sbb syok dgr 3bln tu je ain..kn dh slh fhm..hehe

p/s : xdpt bukak smp sudahla ain..tau xpee..dh gian dh nk bace n komen blog ain yg mcm2 crite tu tau :(