Thursday, March 22, 2012

both of them

hye, assalamualaikum! :)



dah lama tak cerita hal anak-anak... lagi-lagi baby aqif yang dah nak masuk 5 months... wah! japnyaa dah nak masuk 5 bulan anak ibu.. rasa macam semalam baru deliverkan aqif.. terasa lagi saat-saat peluk aqif yang panas-panas keluar dari perot ibu :)


alhamdulilah, sehingga harini aku masih full bf untuk aqif.. gigih pam kat opis..2x sehari pump dapat dalam 15 - 20 oz.. kadang sekali je sebab komitmen keje :( *bizilah skang ni kat opis ngan 5s bagai* oh ye! setakat ni, aku tak beli lagi pump susu, yang sekarang ni pakai yang orang punye jee.. dorang offer pinjamkan,kita menerima dengan hati yg gembira :) ada 2..1 letak opis, 1 letak kat umah.. thanx sangat-sangat kat Shila n Ros sebab sudi pinjamkan pump u all.. moral suppot yg diberi tq sangat2.. besar pahala u all bagi pinjam tau..hehe..Allah saja yang dapat membalasnya :)


alhamdulillah..harapnya dipanjangkan rezeki ni untuk aqif... tapi sekarang budak ni kan makin besar..minum pon makin banyak... ada haritu sekali stok yang aku tinggal tak cukup..ya Allah..ciannya anak ibu.. balik tu cepat-cepat nenenkan dia...


niat nak full bf biarlah sampai dia 2 tahun.. tapi aku target 6 bulan ni dapat full bf dah bersyukur sangat-sangat.. bukan aku give up *ibu full bf xleh emosi terganggu, influence kat susu kan* tapi sebab sekarang ni stok yang ada cukup-cukup untuk sehari jee..means, dalam sehari aku kena pump betol-betol n makesure cukup utk bekalan dia utk esok hari... stok beku memang takde langsung.. yg ni i admit mmg my fault lah sebab salah teknik masa buat penyimpanan stok beku haritu.. rasa macam nak menanges je masa buang semua stok susu tuu :(


k, forgetlah pasal cite sedeh buang stok susu tu..yg penting sekarang aqif membesar bak johan.. n chicken pox haritu pon dah sembuh..licing doh kulit anok ibu..hihikk..sekarang ni tengah belajar nak meniarap..bila dah meniarap tak pandai balikkan badan semula mulalah terjerit-jerit nangeshh.. comel!  berat last checkup  6.6 kg.. nurse kat klinik sume duk geram, tembam katanya! yelah klo tengok graf berat tu masa memula deliver paras kurang berat badan.. sekarang dah bam bam! :)




ini budak bam bam! ;)




garang takkkkk? :D


si abang tu kalau bergambor mane tinggal trademark peace tu..haha


eh, tercekcilah pulak!



takkan cite pasal adik je, cite abangnya? ehhh, mestilah ada... abang aqir sekarang macam budak-budak lain gaklah.. makin besar makin nakal n macam-macam peel yang sangat menguji kesabaran aku n cik suami.. semalam dia patahkan pintu kabinet dapor gas.. hanginnnnnn je akuuuuu! aisssyyy! nasib baik ngan aku, kalau ngan bapaknya tak taulah...


kalau dia ngan adik lak, sekarang ni dah okla..dah sayang adik dia.. tak macam memula aku beranak dulu, dia khianat kat adik die jee..mungkin masa tu tak faham n tak boleh terima ada orang lain selain dia kot..now, terlebih sayangla plak.. adik tengah nenen pon sebok nak kiss..tahun depan kitorang akan masukkan dia tadika.. tahun ni mainlah dulu puas-puas kat nursery tu ye syg.. bulan 7 ni dah start register.. isshh cam tak cayee je anak ibu dah nak masuk school..hihihi..mesti comel!



abang aqir yang dah besarr :)







**anak-anak makin besar, kita yg mak bapak makin tua kan! hehe**

23 comments:

~SHiLA~ said...

susu makin betambah kn dr mule² stat kje dulu

eh dua² muke yus la.haha.igtkn no2 ni muke ko.xpe nexyer lak muke ko.nk strugel gegel lak kn nexyer.ahaha

mamyharraz said...

kagum akk tgk ibu2 yg BF baby sbb mmg nak kena kuat semangat baru boleh fully BF..akk dah pernah cuba tp tak berjaya :(

apapun semoga sara kuat smgt utk BF baby ya :)

comelnya baby bam bamm abg pun dah hensem :D

~~zaa~~ said...

yang, share la macam mana nak handle stok utk simpan tu...bleh i belajar..i pun nak BF jgk...insyaAllah...

axie said...

comeinya agif..manis sgt bila senyum.
bambam pipi dia cam nak cubit2

syariza09 said...

suka tgk gamba adk yn nampak pewot tu, mmg geram sgt2. pasni sara kena bersemangat lg la utk tambah stok susu. mmg sgt byk manfaat susu ibu ni kan..sakit pun leh cpt sembuh

ank2 umur mcm syaqir ni mmg uji kesabaran kita..sabor jer lahhhh :)

Ezy Chiaki said...

alahai comel nmpk peyot muncet!
ekekeke

Wahida said...

Sara,byk nye susu awak smp 20oz sehari..mkn apa bg susu byk?
Tembam la baby, xsbr nk tunggu aishah tembam camtu jugak...

Kakzakie said...

Semakin besar semakin catching iras muka abang dia Sara... Huh... tembam betul adik tak lama sama saiz muka dgn si abang:)

-Sara- said...

shila,

aah alhamdulillah :)

ahh takde maknanya nk struggle thn depan..redha jelah..ehehe :P

-Sara- said...

mamyharraz,

xpe kak, net bby akak try..insyaAllah ada rezeki Allah bg utk akak full bf bby :)

tq kak :)

-Sara- said...

zaa,

haa..full bf kat bby tau..byk kebaikannya..ok, nnt i buat entry ek :)

-Sara- said...

axie,

bru tgk gmbr, klo tgk live taula..ehehe :D

-Sara- said...

syariza09,

aah..chickenpo ritu cpt je sembuh..alhamdulillah :)

tau xpee..dh xlarat nak btukar jd hulk dah tau :(

-Sara- said...

ezy chiaki,

ehehe..seksi tu yg mahal :P

-Sara- said...

wahida,

alhamdulillah..20 tu jarangla gak wahida..slalu 15, 16 cmtula..takde mkn pe pon wahiida..sara ni susu pon xminum, tp banyakkan mkn kurma n kekacang insyaAllah byk susu :)

-Sara- said...

kak zakie,

ahaha..rmai ckp muka abg die kak :)

Hanis Azla said...

semoga success BF sampai 2 tahun.. mmg geram tgk aqif tu.. mata bulat, muka bulat.. comel betul.. sama mcm abg dia..

-Sara- said...

hanis azla,

insyaAllah kak hanis..moga dipermudahkan..amin :)

Cho Zila said...

mesti semangat kalau nak bagi full bfkan...
akakpun setakat 6 bulanjer full lepaihtu selang2...

-Sara- said...

cho zila,

alhamdulillah takat ni semangat berkobar2 lagi..harapnya dpt lbh dr 6 bln :)

dakcik said...

chaiyok2 sara ! selagi susu byk selagi tu full bf yek! gudluck! =)

mmg bambam oo beby tu!sgt geram aunty tgk mung! hehe

-Sara- said...

dakcik,

insyaAllah,harapnya bpnjgn rezeki ni utk aqif ;)

Liza @ Adzriel AB said...

he..he.. memang kuang asam. best ek dpt jubah. kak liza ada 2 hitam & 1 tu purple. yg hitam tu memang paling suka.

p/s: tergelak jap baca komen sara pasal mulut longkang tu... adohaiii..