Thursday, March 1, 2012

dapurku yang berasap

hye, assalamualaikum! :)


bukan dapor  berasap sebab kebakaran, tapi haruslah berasap sebab tuan dapornya gigih memasak kat dapor.. masak dengan penuh kasih sayang untuk bagi laki makan.. laki makan pon dengan penoh kasih sayang sambil puji "kalau sayang jual ni mesti laku, nasik lemak kat kl ni mana sedap pon"


dan dan tu rasa bagai nak rabak seluarku sebab kembang dek pujian laki sendiri..muahaha!  haruslah kan..kata anak tokey nasik lemak.. ini adalah nasik lemak ikan tongkol.. terengganu style mung! haaa..sape tak pernah rasa n tengok mesti rasa pelik kan..tapi kalau korang ke ganu, nasik lemok ikang aya (ikan tongkol org ganu panggil ikang aya ) memang antara menu sarapan pagi yang paling femes n laku!



ehemmm..ehemmm..amacam tergoda takkk? ^-^


close up skittt.. camera tak canggih.. blur skit ah gambonya yee :D
*ayam goreng tu saje je nak buat tambahan lauk*



actually kalau ikot nasik lemok ganu style yang betol-betol punya klasik, dorang tak pakai timun as ulam, tapi pakai kangkung celur.. fullamakkk! mmg tradition habis!  feeling zaman-zaman dulu kala gitu! die punya combination kangkung celur ngan sambal ikan tongkol tu memang wallah! ;) korang tak jumpa der sambal sotong,sambal udang bagai kat ganu..sambal ikan aya ni memang mantop!


nak resipi takk? kalau nakk request kat komen ek, nanti baru aku bagi.. sebab malas nak taip..ntah-ntah takde yang nak mencuba pon.. klo btol ada yang nak nnti baru aku up kat entry okey! ;)  tapi serius aku cakap, try skali mesti nak lagi! memang superb sedap! tak keciwa punya! percayalahh wahai kawan-kawanku! :D




** selalu orang tak reti nak masak apa ikan tongkol ni kan, tapi kalau kat ganu nilah menunya dan ikang aya ni sangat-sangat mahal harganya k! sebab ramai buat nasik lemok ikang aya! **


18 comments:

mamyharraz said...

amboii tergodanya pic nasik lemak ganu nih..

kalau suami dah puji mmg sedaplah tu ;)

Ezy Chiaki said...

tlg ato ke s.alam ckit..
rindu nk mkn nasik lemok nim..
hoho

Hanis Azla said...

klu ada yg tak tergoda tgk masakan tu tak tahulah nak kata apa.. he..he.. itulah, masa pergi terengganu last time kita org macam pelik bila makan nasi lemak sambalnya bukan sambal ikan bilis.. tp sambal ikan tongkol.. yg pasti sgtlah sedap..

dakcik said...

sedaknya! nok resepi la..buleh try test..hehehe

~SHiLA~ said...

sambal tu nmpk mabelessss

aah la aritu aku g besut,nk carik nasik lemak lauk ayam goreng pn xde.ade sambal ayam ngn ikan tongkol tula

syariza09 said...

betul la, first time tahu org ganu makang ns lemak ngan sambal ikan aya

-Sara- said...

mamyharraz,

ala kak, jarang2 masak tetiba laki puji mau tak kembang! haha

-Sara- said...

ezy chiaki,

marilah umah kita!

-Sara- said...

hanis azla,

ehehe..akak puji lg kembang..haha

sedap kan kak :)

-Sara- said...

dakcik,

ok, nnt sara up kat entry! :)

-Sara- said...

shila,

ala mak yong tgk jgn melelh liur tau! klo nk rasa dtg umah, ckp je bila nngt i masakkn! hehe

-Sara- said...

syariza09,

try ah wat skali, sedaaaaaapp! :)

Cho Zila said...

nasi lemak ... tengah usaha nak kurang makannyer..maalumler dah 3G...

-Sara- said...

cho-zila,

akak, 3g tu ape? hehe

Kakzakie said...

Kalau dah kata org M'sia-Melayu kakak rasa tak ada yg tak kecur melihat nasi lemak lengkap macam ini...

-Sara- said...

kak zakie,

ehehe..yelah kak..tekak melayu mane leh lepas nasik lemak kan..hehee

Chuu Muqhlis said...

tetibe rse nak mkn nasi lemak hahaha

-Sara- said...

CHUU MUQHLIS,

EHEHE..CRI JE KAT GERAI2..BANYAK JUAL NASIK LEMAK..KLO RJIN MASAK JEE..EHEHE :d