Thursday, January 17, 2013

you are my big boy!

hye, assalamualaikum! :)





13 January 2013 hari ahad baru ni harijadi syaqir yang ke 5.. alhamdulillah, Allah masih panjangkan umur anak ibu, masih beri peluang untuk ibu dan abah membesarkan anak ibu yang makin hari makin bijak dan soleh ni hendaknya :)



tapi nak dijadikan cerita, hari jadi syaqir tu jatuh hari majlis bertandang akak aku kat sebelah suaminya.. jadi, kelam kabut and sume bertumpu kat majlis tu, sampai sorang pon takde wish kat syaqir... orang tak wish okay lagi, tapiiiiiiiii.. tak tahu nak cakap camne, rasa macam taknak cerita tapi takpelah cerite jelah... aku and cik suami tersayang pon boleh terlupa! :(



jahat tak? jahat tak? jahat kan??!!  wat a bad mummy!  wat a bad papa! :(  feel like we are the worst parent in the world! :((



nak tau, bila masa kitorang ingat?  masa on the way balik ke kl lepas majlis tu petang tu!  tetibe je aku cakap kat cik suami "b, harini bufday syaqir lah! ya Allah, langsung lupaaaaaaa"  cik suami pon mengiakan dan suruh aku mintak maaf kat syaqir sebabnya masa tu aku lepas marah kat dia, tau jelah bebudak ni kalau tak buat perangai, sampai kita bertukar jadi hulk baru reti nak duk diam kan..



dan-dan tu aku panggil dia and usap kepala dia cakap "syaqir harini bufday syaqirlah, happy bufday sayang, i luv u".. tapi dia macam takde perasaan pon.. yelah dia tak berapa reti lagi kot bufday ke apa kot.. tapi bila aku cakap tu dia ade gak senyum.. pastu balik tu singgah Big Apple kat JJ sebabnya dari semalam sebelum tu duk haruk nak Big Apple, tengok kat tv punya pasal.  nak bagi kek dia taknak.



tapi semalam, cik suami belikan jugak kek yang comel, nanti-nanti pasni baru nak celebrate betul-betul..  lepas balik dari school, kitorang buat surprise, kemain seronok dapat kek comel ultraman :)






walaupun kecik, tapi dia seronok :)


ooppss abah cekci! :P




bufday boy and adik yang makin nakal! :)



to Abang Aqir,

ibu nak wish happy bufday, semoga anak ibu jadi anak yang soleh dan diberikan akal fikiran yang bijak, dan kesihatan yang baik selalu, we luv u much!  im so sorry sayang sebab boleh terlupa harijadi syaqir haritu, ibu ngaku ibu paling teruk kat dunia ni.. sorry sayang.. luv u.. :-*




alhamdulillah, sejak dah sekolah, syaqir makin rajin dengan buku, drawing, coloring.. and paling teruja dia siap boleh ajar aku cara sembahyang.. "ibu, nanti kalau nak buat camni (sambil dia sujud), ibu letak hidung kat sejadah tau, kena cium, jangan letak dahi je, salah camtu"... can you imagine wat i feel at the time? i am so touching!  alhamdulillah, syaqir dah pandai, and kita boleh tahu dia pay attention kat kelas masa belajar kan :)



pagi tadi pulak, takyah kejutkan dia, dia dah bangun sendiri, gud my big boy! pastu dia gi masuk bilik air basuh muka (assume as ambil air sembahyangla kan), dia ambil sejadah and kopiah, sembahyang sebelah abah dia tengah solat subuh.. oohh! my Allah!  alhamdulillah.. feel like my tears are going down my cheek!  sekali lagi, so touching! *lap air hidung*



malam tadi pon sama, abah tengah solat isyak, dia pon sama solat tapi adik buat kacau, baru nak angkat takbir, adik dah datang kacau.. kelakar pulak tengok gelagat dua beradik tu... berapa kali lah jugak syaqir angkat adik sambil ngomel "adik duk sini dulula, abang nak solat, jap gi main ngan abang ek" aku senyum-senyum jee, syaqir pon sound "ibu tengoklah adik ni, abang nak solat lah"  ehehehe :D







** kesihatan aku pulak kurang mengizinkan, minggu ni kerja 2 hari jee.. ya Allah, dugaan lagi.. aku pasrah**







12 comments:

Kakzakie said...

Mestilah suka dapat kek. Budak dgn kek memang suka Sara cuma usia macam Syakir belum ingat tarikh lahir dia lagi. Besar sikit mesti dia yg akan tolong ingatkan...

cik hani said...

Epi besday syakir

~SHiLA~ said...

kakak ko yg mindef tu ek kawen.cay sibuk je nk tau

k membe sejak pindah opis makin bz.updet blog seminggu skali je ;))

Hasnah said...

Happy belated birthday syakir!moga jadi anak yg soleh dan solehah ya =) amin

ieda said...

eppy bday buay aqir ... semoga jadi anak soleh dan cerdik pandai yee ..
surelah suke .. budak2 dpt kek walau kecik kemain senyumm kan ;)

syariza09 said...

alahai, tak sihat ke sara. slalu mkn ubat tau.
hepi besday syakir, apa yg ibu crita ni, mmg abg gud boy. masa ni la rasa ank dh besar kan

juelee said...

happy beday ensem boy... semoga panjang umur, sihat sentiasa dan membesar dgn bijak1

Cik Ezy said...

epy besday utk syaqir!

Bazilah (^0^) said...

bestnyee syakir dpt kek ultraman :) budak2 mesti hepi gile dpt kek gitu ;)

Aleyn said...

Comelnyer kek....siap ada kepala ultraman tu...hehe...

nadia said...

kakkk, nadia pulakkk yang touching baca cite akak ni. untung kak dapat anak yang bijak lagi soleh. happy birthday sayanggg. nanti besar2 boleh jaga ibu dan papa. :)

nadia said...

kakkkkk T______T
nadia TERRRRdelete komen akak tadiiii. tolongggggggggg T___T menagisss tak berlagu dah nii.
tolong komen lagi sekali kak pehliss. sorry sangat2 tauuu T__T