Wednesday, May 15, 2013

masterchef di rumah

hye, Assalamualaikum! :)



dalam entry hari tu aku ada bagitau Aqif kena jumpa Pakar Zat Makanan (PZM) sebab masalah berat badan.. ye.. aku admit kalau tengok saiz badan Aqif agak kecik daripada budak-budak yang sebaya dengan dia... dia agak ringan and kecik.. tinggi okay, normal cuma tang beratnya duk graf kuning.. sampai kena buli ngan anak officemate... sampai meraung-raung anak aku.. padahal anak officemate tu muda sebulan daripada dia..sebulan jela..tapi dah badannya kecik kan.. hahaha



masa jumpa ngan PZM haritu, banyaklah kena soal siasat, PZM tanya Aqif tinggal ngan siapa masa aku kerja, pemakanannya macamna, minum susu apa.. oh ye! lupa pulak nak share ngan kawan-kawan, masa Aqif 1 tahun 2 bulan haritu aku dah start campurkan fm kat dia :'(



sebab tak cukup stok, susu pulak dah menyikit.. memang frust sebab tak dapat nak full bf kat dia sampai 2 yrs, tapi nak buat camane, bila aku dengar pengasuh dia bagitau dia gonggong botol susu budak lain sebab susu dia dah habis sementara tunggu aku ambik die dari balik kerja.. alahaiii kesiannya anak aku... 



since that, aku bincang ngan cik suami and we decided untuk bagi fm kat aqif.. agak berat untuk kami  nak decide haritu, tapi... ermm tulah dalam terpaksa aku relakan jugak *okay, macam lirik lagu sangat* eh tapi kan dah bagi fm tu kat nursery jela pon.. kat rumah memang full bf.. dia pon pandai... langsung tak pandang fm tu... stok fm pon takde kat rumah.. letak kat nursery je.. hehehe



okay, hasil jumpa PZM haritu, PZM nasihatkan and suruh aku prepared sendiri makanan untuk Aqif.. katanya lebih baik untuk penambahan berat Aqif... dia bagi jadual makan,makan 5 kali sehari okay, menu pon dia bagi, macam-macamlah... oohh okay.. since that, bermulalah rutin aku sebagai masterchef untuk custemor cilik aku... gigih google menu, recipes and all that, aku banyak refer kat homemade-baby-food-recipes.com, now tetiap pagi subuh2 bangun bersilat kat dapor...



agak mencabar jugak sebenarnya kena masak hari-hari ni tau.. sebabnya blur mikir hari2 nak tukar menu... hehekk..   masa nak masak satu hal blur, masa pegi supermarket beli groceries pon camtu gak.. macam sume nak beliiiii :P  and now, rutin aku jugak tiap 3 hari sekali akan ke Aeon beli barang-barang masak aqif... balik keje singgah Aeon, satu jalan ngan umah nasib baiklah kan..  aku suka beli barang-barang masak kat Aeon sebab sumenye fresh2 daripada sayor2, barang basah seafoods sume tu memang fresh, pastu segala barang mak nenek ko nak masak apa sume ade.. harga pon agak berpatutan... takpelah ada mana2 yg mahal skit pon yg penting fresh.. *penat-penat keje duit tak perabih kat anak kat mana lagi kan*


macam untuk pagi ni aku bekalkan


nasi peas, fish stew and green apple
pakai mangkuk tingkat classic punya sebab tak jumpa lagi mangkuk tingkat yang chicky2 comel..hikkkk.. kadang-kadang kalau sempat aku buatkan sandwich or cekodok utk breakfast or minum petang.. pagi tadi tak sempat aihhh...


malam tadi punya dinner pulak butter rice, kurma daging+potatoes+carrots.. oh ye! aqif ni tak boleh makan nasi putih biasa macam kita.. bagi mempercepatkan penambahan berat badannya, aqif digalakkan makan makanan bergoreng, berminyak dan berlemak, so nasi putih tu kena gaul ngan unsulted butter... kalau ada nasi ayam, nasi minyak lagi elok, tapi mood nak masak nasi berwarna bukan selalu ada, jadi solutionnya adalah gaul saje butter ngan nasik putih tu :D paginya dah nasik color kan..



gaya makan cam biasalah..



abang aqir? selera dah makin ada lepas demam seminggu baru ni..






menu mak bapak malam tadi, ikan goreng bercili api pedas berdesingggg ngan sayor campor goreng.. ayam gorang 2 ketol? siapa lagi kalau bukan abang aqir..



muncongg sedepa laki bini makan ikan goreng bercili api ni..heeee





ade yang nak resipi ke?  kalau ada nanti i share yee! :)






9 comments:

Qhaifa Nur said...

air tangan ibu sangat mujarab..
risau juga bila pergi check doc kata itu ini...

sarah said...

anak umur berapa?sy pun pg2 bangun mask utk yg kecik..

syariza09 said...

oo mcm tu yer...aqif kena mkn nasi yg sedap2 yer...x per pasni mama buat nasi arab plak..cewahh..

tp prasan gakler, aiman pon camtu, kalo buat ns ayam ker, ns planta ker, laju jer dia menambah nasi

~~*Lady Salwa*~~ said...

Rajin Sara, masak pagi2... Chayok chayok... mudah2an nanti berat badan si kecik naik la kan...

*memang kalau kena masak hari2 kadang2 jadi blur jugak nak masak apa.. huhu

ieda immi said...

aqif dah nak makan nasi dan makanan pejal rupanya .. ok lah tuu dik kan ;)

sedap2 ibu masak , berselera anak2 makan .. kita hati senang kan sara ;)

cik hani said...

masak sendiri barudapat bagi anak kite makan yang berkhasiat..
kalau orang lain bagi makan tak tahu berkhasiat ke tak..kan?

semoga aqif cpt naik berat badan dan sihat selalu

Kakzakie said...

Lega bila anak-anak dah berselera kan Sara...

wahida said...

ooo kalau nak naik berat badan kena mkn yang bergoreng ye...baru tau...

harap aqif cepat naik berat badan hendaknya...

~SHiLA~ said...

eh aku tgk xmcm underweight pn.nmpk mcm biasa je.tp mmg la umur gitu kn tgh melasak,berat pn susah nk naik