Monday, July 11, 2011

sihat seadanya :)

hye, assalamualaikum! :)

semalam pegi check-up for 5months.
sumenye okey dan baik..alhamdulillah
menunggu pon tak lama.. camni barulah bagos!

letak buku dlm bakol kat depan bilik tu dlm 5minit pastu dah kene panggil
kene plak ngan akak nurse tu yg baik hati
lagilah aku sukee.. kalau camni selalu hari2 pegi check-up pn xpe
hahaha..melampau lah plak kan

memula mcm biase..timbang berat..
then ambik darah.. part ambik darah kalini je aku tensi sikit
sebabnya nurse tu pi cucuk tepi lengan ni, cam bukan atas urat betol2
kene atas isi daging ni mak aii sakitt wooo!
selalu kene cucuk kat atas urat betol2 di pelipat atas siku ni kan
ni ke urat yg tepi tu plak
teraselah sakitnya.. mlm td urat aku dah bengkak
n dah kebiru-biruan..mcm lebam! :(

then, dh setel darah, p urine test lak
haa pas urine test tulah letak kad kat depan bilik utk cek yg lain2 plak
selalu part ni la kne tunggu sampai berejam!
mcm last appointment sejam lebih baru kene panggil :(
semlm 5minit jap je dah panggil :)

memule nurse tu tanya dah minum air glocose ke belom?
aku cakap tak minum lagi
nurse tu pelik sbb drp rekod aku sebelah ayah ade kencing manis
so, supposely minum air glucose
aku mane tau, last appointment dorg tak cakap pape pon
then, tak pasal2 ri kamis ni kene gi klinik lg utk minum air glucose tuu
aiyaa! tak sedaplaaa! tak sukee! :(
tapi nak wat camane kan..kene jugaklaa

n yg paling aku teruja semalam 1st time dengar heart-beat baby
alhamdulillah.. dapat dengar dgn jelas :)
puas gaklah nurse tu duk pusing2 alat die tu nak cari mane duduknya jantung baby tu
aku plak dah cuak sebab lame sangat kot die cari tak jumpe2
tp aku rase die kicking
saje jee nak bagi ibu die cuak kan
bile dapat dengar terus tersenyum sampai ke telinga :D

nurse :  sumenye okey ye puan, baik puan n baby sume okey..berat puan okey, darah ok, urine okey,puan kekalkan cara pemakanan puan mcm sekarang ni yee..susu dah minum dah?

aku : dah.. baru start minum ( ini aku tipu, aku ckp minum sbb takot kene marah..haha.. yelah mentang2 xpenah kene krem lagi, susu pon aku xminum..dulu awal2 dh minum susu..bkn ape puas aku carik aritu syik xde stok jee..tah pape jee )

nurse : okey, minum sekurang2nya 2 gelas sehari ye puan

aku : okey.. ermm nurse, dah xde scan ye?

nurse : aritu 1st dtg dah scan kan..nnti tunggu 36 minggu nnti baru doc akan scan.. mase tu doc akan tengoklah keadaan puan dan kedudukan baby camne samada puan dpt bersalin normal or caeser..sbb puan caeser yg anak 1st kan? so, kite akan tengok nnti camane ye puan..

aku : okeyy..

dah dapat vitamin sume siaplah sume
jam baru kul 3..tapi takde maknenye nak balik opis balik
husband pon same..haha
mintak timeslip jee.. 2pm sampai 5pm..hikkk :D



*maunya tak okey, sebulan naik 2KG! arhh xsanggup rasenye nak tunggu cukup bulan berapa berat aku nnti :D**

16 comments:

~SHiLA~ said...

ish dgr air glukos pn rase nk tmuntah.xpenah minum lg

Cik Ezy said...

seronok je dgr cite sarah..
rase nk kawen laju2 je..
kehkehkeh

syariza09 said...

ayok!!tipu..x baik tau...cpt2 gi cari susu. x per lah sara, kalo berat naik pon pasni, abe ttp sayang =)

dakcik said...

alhamdulilah..semenya baik2 ajek..jage kesihatan ok..

p/s : i penah minum air glukose..2 kali tau..huhu

-Sara- said...

shila,

tau xpe..aku bkn dgr je..baru nurse tu nak sebot dh nk termuntah.wakaka! :-j

-Sara- said...

cik ezy,

hee..ape tgu lagi..cpt2 kawen tau! besttttt! :)

-Sara- said...

syariza09,

tipu sunat ah.. aci jee :P

sayangggg sgtt! :D

-Sara- said...

dakcik,

alhamdulillah :)

p/s: 2x? sara dulu mse preggykn syaqir skali jee :D

cik hani said...

alhamdulillah sume ok.. jaga kesihatan elok2.. jgn majok2 lagi ngan laki.. hahha,,

-Sara- said...

cik hani,

xmajok dh..haha..thanx ani :)

axie said...

azie pon kalo checkup ptg pon x blk opis dah..
biasa ptrjaya ni lama..

-Sara- said...

axie,

yelah dh ptg xde maknanya nk blk opis blk kan..hehe

~izan~ said...

salam sara,

lama tak singgah sini...dah 5months ye..rasa kejap je,Alhamdulillah sara takde prob sgt yer..

jaga diri tau n baby dlm pewot skali... =D

-Sara- said...

wslam izan,

alhamdulillah dh 5months mmg kejap sgt2 rasenye..tq izan

izan pn take care n b strong ye.. i know u can dear :)

O'gosh said...

okla tu..saya bulan lepas naik 4kg tau..huhu

-Sara- said...

ogosh,

oyekee..hehe..takat ni mmg 2kg laa..xlebeh dr tu :D