Wednesday, January 11, 2012

aqif's birth story

hye, assalamualaikum! :)




now, aku nak tunaikan janji nak publish aqif's birth story.. penting untuk aku imbas balik kenangan termanis ni di masa akan datang n untuk aqif sendiri baca nnti die dah besar.. camane susah senang aku deliverkan die :)




kalau difikir n diingat2 balik sampai harini aku macam tak percaya je dah selamat bersalinkan aqif secara normal..pengalaman bersalin kalini sangat lain dengan masa bersalinkan syaqir dulu.. yelah syaqir dulu caeser.. dah tentu2 jauh beza n pengalamannya.. apa yg boleh aku katakan dgn pengalaman bersalin kalini, aku TAK SERIK nak beranak lagi pasni! hihiikk




okey, taknak bebel panjang-panjang, jum same2 baca nak tak? ;D




29 october 2011, sabtu


pagi-pagi cik suami hantar aku n syaqir aku ke umah kak long cik suami keje kat selayang sebabnya mak ada kat umah kak long.. nak gi konvokesyen adik aku wani, kat uitm shah alam.. aku tak ikot dorang pegi sebab tak larat sangat2 dah rasenye.. yelah perot makin boyot.. pastu kalau pegi pon bukannya dapat masuk lam dewan pon.. tau jelah majlis konvo ni kalau tak sehari suntuk tak sah kan.. so, syaqir je ikot dorang.. aku? duk jelah sorang-sorang kat umah kak long tu..




duk punya duduk, pas maghrib cik suami dtg, then baru balik dorang.. nasib baik aku tak ikot..kalo tak mau kematu montot duk menunggu..huhu.. malam tu plak sume duk kumpul umah kak long layan match final piala msia yg ganu lawan nogori sembilan tu..kaloh ganu! cehh! hampess!  habis layan bola, kitorang balik umah..




30 october 2011, ahad




pagi2  pas breakfast keluar gi selayang umah kak long sekali gi.. kalini nak gi kedai gambar kat sri gombak.. wani nak ambik family photo utk konvo nye gambar.. dah setel2 ambik gambar sampai tengahari, wani nak belanja makan lak.. bincang punya bincang, masing2 setuju nak makan kat Restoran Cina Muslim Hj. Sharin Low, Ampang




pas makan, mak nak ke shah alam.. nak gi umah besannya yang meninggal hari raya ritu.. punyalah lama dah tak gi umah mertua akak aku tu, sampai berpusing2 mecari jalannya..haha..lastnya sampailah jugak :D  malam tu mak ikot balik tido umah aku.. yelah kan dah cakap mak akan stay sampai tarikh aku appointment doctor 3hb nanti..




31 october 2011, isnin




pagi bangun tido nak siap2 pegi keje tapi alahai penatnyaa badan.. yelah semalam duk berjalan jee..mane tak sakit2 badan ni kan.. memang dah takde mood dah nak gi keje.. cakap kat cik suami nak gi klinik nak ambik mc sebab tak larat sangat rasanya.. tapi cik suami cakap tak sempat nak bawak gi klinik pagi tu.. tunggu nanti petang dia balik baru bawak gi klinik..ok..memane jelahh..




so, ritu tak kejelah aku..duk berehat jee kat umah ngan mak n syaqir.. ptg cik suami balik baru gi klinik.. masa kat klinik :-


doc : ye, apa masalah?


aku : saya lenguh2 lah doctor


doc :  sekarang berapa minggu?


aku : 36 minggu


doc : ooh.. itu sudah biasalah u lenguh2 sebab dah 9 bulan.. bla..blaa...


dapatlah mc.. aku mintak 2 hari.. means 31hb sampai 1hb




lepas balik klinik, mandi, solat, makan n tengok tv, tiba2 aku rasa basah.. macam ada air kua kat situu.. terus aku gi bilik air cek..tgk takde pape tapi baju kaftan aku pakai tu ade kesan basah.. aku cium baunya cam hanyir hamis darah.. aku cakap kat mak, mak dah cuak mukanya.. mak cakap dah nak beranak kot.. tunggu jelah jap2 lagi kot banyak lagi kot..




aku pon wat selamba deek jee tengok tv lagi.. then, rasa ade air kua lagi... tak lame makin banyak n dah mengalir sampai kaki.. cik suami dah sebok ajak gi spital.. yg mak aku plak duk bergayut ngan akak aku kat tepon..  mak cakap kat akak yang aku duk kua air, terus akak aku cakap gi klinik segera.. tu dah tanda bersalin tuu.. aku mcm "eh, bia betol.. baru 36minggu, edd 27/11"




dah aku ni takde pengalaman cmtu mase beranakkan syaqir dulu.. encik suami call dua2 org kakak die yg nurse tu tanyakan camane.. nak kene gi spital ke.. n akak2 iparku memang suh gi spital terus.. ape lagii.. terus aku siap2 n angkat emergency bag.. nasib baik emergency bag dah ready cuma tak sempat letak lam kete jee.. around 10.30mlm kitorang gerak ke spital..








to be continueee.. jangan marahhh :P







**to be continue sebab nak gi dapor masak lak..karang aqif bangun memang tak berasaplah dapor aku! heeee**

16 comments:

~~*Lady Salwa*~~ said...

Ala, baru je syok layan cerita... tetiba to be continue lak...

cepat2 sket sambung tau... hehe

Hanis Azla said...

nnt akak dtg sambung baca ye..

syariza09 said...

kalo nk citer smua mmg sampai ke mlm la x berasap dapo tu..hahaha...tgg next n3 pula

Kakzakie said...

Buat kakak suspenlah sara... tak apa tunggu...

Ezy Chiaki said...

bengang je kn ganu kalah..
haha..
xebst lak maen smbung2 ni..
ekeke

Wahida said...

Ala,cam tgok drama tv plak ada sambungan...x sbr tunggu next entry...

-Sara- said...

lady salwa,

ehehe..terkene ek :P

-Sara- said...

hanis azla,

ok kak hanis :)

-Sara- said...

syariza09,

haa tau xpe..hehe

-Sara- said...

kakzakie,

saspen ke kak? hikk

-Sara- said...

ezy chiaki,

nnti sara smbung baca tau! heee

-Sara- said...

wahida,

hehe..tungguuuu ;D

dakcik said...

cpt sambong! hehe..pdhal bru jek bace arinie ..huhu

-Sara- said...

dakcik,

entah! hehe :P

axie said...

cepat jugak pecah ketuban..36 minggu..nasib baik mc hari tu kan??

-Sara- said...

axie,

aah cm tau2 je esoknya nak beranak! tp bazir rm35 mc swasta tu..pegi spital mlm tu dpt mc kjaan..hehe