Monday, January 16, 2012

aqif's birth story vol 2

hye, assalamualaikum! :)




sambungan entry ini


sampai di hospital terus ke kaunter dewan bersalin.. tengok-tengok kaunter kosong, takde nurse.. mak guard kat tepi tu pon bagitau suruh tekan bell.. bila tekan je bell terus kua nurse..


nurse :  ye puan

me : saya turun air nurse

nurse : sekarang berapa minggu?

me :  36 minggu

nurse : pukul berapa mula kua air?

me : lebih kurang pukul 9.30 tadi

nurse : okey, puan register dulu kemudian masuk dalam, doc akan cek jalan ye.. tapi sebelum tu apa-apa barang kemas sila tanggalkan dan handphone tinggalkan pada suami ye..



tanpa banyak tanya, terus aku duduk kat kerusi ruang menunggu dan ikut semua arahan nurse tadi, tanggalkan sume barang kemas yg ada dan tinggalkan handphone kat cik suami.. cik suami ngan mak n syaqir tunggu aku kat ruang menunggu in case ada apa-apa kan..dorang tak terus balik..



masuk je dalam dewan bersalin tu terus masuk dalam bilik.. nurse pasang CTG ( alat dengar denyut jantung baby tu, yang lilit2 kat perot tu ), tak lama datang doc.. macam biasalah terus cek jalan.. doc pompuan, takde sakit sangat..tangan kecik kot..



doc : ermm puan, baru 2 cm nii..



pastu macam2lah kene soal jawab interview ngan doc tuu..  pasal kencing manis, psl 1st baby dulu.. doc ckp kena warded n bagitau suami suruh balik umah je, tak payah tunggu..  aku pon keluar kat cik suami bagitau datang esok jee..malam ni takde buat ape pon.. lagi pon aku takde rasa sakit pon lagi.. cuma air terus keluar.. 



perasaan masa tu sedih, sebak sebab buat pertama kalinya aku tido tanpa syaqir disisiku..  sebelom ni mana penah berpisah ngan syaqir pon.. aku tengok dorang balik sampai ilang drp pandangan mata aku.. *sobsssss* T___T ( masa tu cik suami bagi gak handphone kat aku sebab katanya susah apa2 hal nak contac.. betol gak kan.. kang aku terberanak camane nak call kan.. pandai2 la aku cover handphone tu letak lam poket diam2 )



masuk lam bilik tu balik, datang plak doc chinese, laki.. dtg cek jalan lagi, n kalini katanya baru 1 cm.. means 1st doc td silap ( boleh plak kan ).. dah cek jalan scan plak.. tengok keadaan baby mmg macam nak engaged dah.. berat baby dah 2.68 kg ( masa tu aku rasa agak besarlah baru 36 mgu kan ).. and the doc was explained :-


doc : okey puan, sebelum ni masa puan checkup doc takde bagitau puan ke yg puan kena bersalin paksa bile 38 minggu sebab puan kencing manis?

me : takde.. mungkin masa appointment saya 3hb nanti kot baru doc bagitau..

doc : yelah.. sekarang 36 minggu n baby puan ni nampak dah nak kua ( sambil senyum )

me : *senyum kambing saja*

doc :  okey puan, esok pagi kita akan masukkan ubat untuk paksa buka jalan dan cuba tengok keadaan samada puan dapat bersalin normal atau potong ( istilah utk caeser ) sebab sebelum ni 1st baby puan potong kan.. sebab apa potong?

me :  jalan tak bukak, dah 2 kali induce n baby dah kurang gerak..

doc : okey, puan jelas yg saya cakap tadi.. kita takkan terus operate sebab kita akan tengok dulu.. dan kita kalau boleh nak puan besalin normal lah..kalau still takde jln,..kasi potong jugaklah..n next pregnant mmg no choice kena potong n kita akan tutup terus sebab risiko besar kalau puan bersalin lagi untuk yg keempat...



masa tu aku hanya berdoa dan berharap agar dapat bersalin normal... pas scan n kene ambik darah semua, terus aku kene naik ward kat tingkat 6,  air dah makin banyak n laju... tapi still takde rasa sakit.. baru je nak lelapkan mata, cik suami sms :



"syg camane sekarang? dah ade rase sakit ke?  apa2 hal msg b tau.. sian syaqir tadi nak tido tanya ibu mana.. pastu b buatkan susu terus tertido, terpaksa pegang lengan b je.. b doakan syg cpt2 bersalin n selamat dgn baby kite ye"



masa tu terus berderai air mata aku.. sebab syaqir memang jenis time nak tido mesti pegang2, gosok2 lengan aku sambil minum susu sampai tertido.. pastu cik suami wish camtu lak..sedih..cpt2 aku berdoa semoga semuanya selamat dan berjalan lancar dan dalam lindunganNya..


malam tu bukannya tido lena pon..tiap 3 jam tak silap aku doc akan datang cek jalan.. doc pompuan, laki, melayu, chinese, indian sume ade..besar, kecik..huhu.. nak wat camane.. lumrah org nak beranak mmg mengalami situasi cmtu kan.. 


pukul 3.00 pagi still 1 cm... pukul 6.00 pagi 2 cm.. lepas subuh baru aku dapat lena jap...




1 november 2011, selasa



7.00 am - kumpulan doctor dtg buat round.. macam biasa cek jalan lagi.. still 2 cm.. tapi aku dah ade rasa memulas skit2.. air pon memang dah banya kkeluar sejak malam tadi.. bercampor darah, lendir

doc: okey puan, sekarang ni puan dah banyak keluar air kan.. so, disebabkan puan kencing manis, jadi kita terpaksa masukkan ubat untuk bagi buka jalan.. kiranya puan dipaksa bersalin ye walaupun baru 36 minggu.. nanti pukul 9 kita akan masukkan ubat.. bla..bla..blaa..


macam-macamlah doc explain.. masa tu aku rasa sakit dah agak kuat..



9.00 am - doc datang masukkan ubat..sakitnya tuhan jelah yang tahu.. sampai nanges2..kebetolan masa tu cik suami baru sampai.. dia cakap ingatkan  aku dah nak bersalin masa tu.. haha.. takkanla nak besalin kat ward kan... masa tu still 2 cm..



12.00 pm - doc dtg cek lagi.. dah 3 cm.. n doc ckp kalini mungkin berjaya untuk normal sebab baby dah engaged n dia dpt rasa rambut baby dah masa tu.. sedikit teruja masa tu :)  mak n cik suami dtg.. aku dah makin sakit.. sembang kejap2 sambil tahan sakit.. lunch haritu pon mmg takde selera dah..makan sambil tahan sakit..



3.00 pm - doc dtg lagi untuk cek jalan.. dah 4 cm n aku makin sakit.. doc ckp kalau tak tahan sangat boleh mintak pain killer..



4.30 pm - makin kuat n kerap sakitnya.. aku mintak pain killer.. nurse dtg inject kat montot.. kesan ubat tu aku akan jadi mamai-mamai.. memang pon.. tapi sakitnya takdelah ilang terus.. still rasa lagi sakit tuu..



6.30 pm - nurse dtg bawak ubat buang najis sebab aku dah kena tolak ke labour room.. lepas dah buang, terus aku kena tolak ke labour room.. masa tu terus text cik suami ckp aku dah nak masuk labour room.. serius masa tu aku mcm sedar tak sedar sbb pening kesan painkiller tu..



sampai kat labour room, rasa teruja sebab 1st time kot..ritu beranak kat OT..hehe..sempat gi tu dlm duk sakit :P .. pastu dtg doc melayu laki, ensem! hampes! malu je rasa..haha..nak wat cane.. die cek jalan tapi tak bagitau lak bape cm.. aku plak tak tanya :P sakitnya makin lama makin kuat.. jap2 tengok jam kat depan dah pukul 7 lebeh.. nurse duk pesan kalau rasa nak teran bagitau dorg..


ade sorg nurse duk pegang perot aku sambil tengok jam..nak monitor pergerakan baby kot.. masa tu sakit kuat sangat2.. aku dah tak tahan aku cakap "nurse, saya dah tak tahan sangat, saya rasa nak terb*r*k" boleh plak cakap cmtu kan..tehee!


yg ketua nurse pon datang cek jalan lg.. tiba2 die menjerit "eh dik, dah 8cm nii.. okey rasa nak teran ke? teran je sekarang" sambil dorg kelam kabut duk prepare peralatan dorg.. pastu aku perasan makin lama makin ramai kat depan aku termasuk doc laki yg ensem tadi haha..sempat gi :P  


aku dengar nurse duk bising "mane suami die.. panggil suami dia"  sampai sudah aku tak nampak pon kelibat cik suami  :( 



7.57 pm - maka bermulalah pertarungan aku disitu.. dalam duk teran aku dengar mcm2 dorg cakap "okey, teran..push..push..macam b*r*k.. okeyy..pandaiii..lagii dah nampak skit dah" masa tu aku rasa cam tak rasa pape pon  kat situ..betol ke kepala baby dah kua..yg aku rasa cume memulas sakit perot yg amat2 sangat tu.. pastu terus push lagi.. "okey kuat lagi dik..alaa dah masuk balik dah..kuat lagi dik".. dengan sepenuh tenaga sehabis daya aku push...



8.05 pm - dan akhirnya keluarlah baby... terus nurse tunjuk kat aku untuk tengok jantina baby.. tapi baby tak nanges lak mase tu.. nurse tepuk 2x barulah nanges... syukur alhamdulilah..selamat semuanya.. tak sangka secepat tu baby keluar.. 3x push tak sampai 10 minit baby kua...


baby aku terus admitted ward  utk 6 jam sebab pre-mature n berat kecik.. 2.13 kg tak betol ke masa scan mlm tu? .. than aku lak, dah siap jahit terus dorang tolak tray makanan.. lapar gila dh habis energy meneran tadi.. tengah2 makan masuklah cik suami..


me : b baru sampai ke? *masa tu dia tak tau gi aku dah besalin sebenarnya*

cik suami : yelah..td ckp kat mak, mak cakap tunggu lepas maghrib baru datang.. td pas azan terus solat terus dtg sini.. camane syg sakit tak?

me : dah besalinla yang..

cik suami : hah, yeke? bby mane? boy ke girl? *muka die tekejut giler*

me : baby boy..bla..bla..blaa..


mak n cik suami cakap tak sangka lak secepat tu, masa aku msg cik suami ritu kat kul 7.. tu mak ckp tunggu pas maghrib je baru gi spital..g pon maghrib awal waktu tu n umah aku ke spital pon 10 minit jee.. tp haritu hujan n jln agak jem tu lambat..kalau tak sempat jee cik suami masuk dlm labour room waktu aku nak besalin tuu.. takpelah..aku dah tak kisah dah..sumenye dah selamat sekarang :)



aqif 2 bulan 5.6 kg.. overall gain to 3.5 kg in 2 months :)


mamcmtulah kisah susah senang aku deliver aqif.. tu aku cakap tak serik :P alhamdulilah sumenye dipermudahkan olehNya :) harapnya lepas2 ni pon semudah itu ;D



but after 1 week there was something happened.. yg buatkan aku nanges siang dan malam.. wat happened?




to be continue on next entry.........





**lepas besalin aku kene tahan ward 2 hari sbb masalah takleh kencing..bila call syaqir ckp "ibu, aqir taknak duk dua ngan tokwan"..hehe comel! means die taknak duk berdua ngan tokwan, rindu kat ibulah tu! hehe**

24 comments:

Ezy Chiaki said...

fuuhhh..
rase nk kawen skrg je..
wahahaha

Ummi Rania Raffel said...

sara, rasa nak bersalin lagi kan?? mana reti serik kita ni.... hehehehee.. tambahan yang kuar comel lote mcm aqif kan...

Wahida said...

Lega ckit bc entry awak sra...rasa kurang plak takot nk bersalin tu..doakan wahida plak ye..;)

dakcik said...

wah..senang jek sara bersalin..rezki masing2 dpt bersalin sng & normal..;)

bambam dah aqif yek! ololo abg rindu ibu..huhu

~~zaa~~ said...

senangnye yang bersalin....teruja pulak zaa baca :D tapi campur takut :D

nic@ said...

besarnya..qisya 4bulan baru 5.6kg noks..sihat sangat babyboi yuhols,,

Kakzakie said...

Fantastic... kakak teringat saat-saat melahirkan anak-anak dara kakak yg tiga dulu. Alhamdulillah dah selamat sara...

2 bulan semangat macam dah 4 bulan huhu... bagus juga lahir kecik, bir besar setelah lahir puas ni mendukung..

♥Eyza Qhairy♥ said...

Bestkan bersalin.. :)

-Sara- said...

ezy chiaki,

tau xpe! cpt2 kawen tau! hehe

-Sara- said...

ummi rania raffel,

ahaha..mmg pon, xreti serik! ;P

-Sara- said...

wahida,

xseram pon wahida! just enjoy it ok! ;)

-Sara- said...

dakcik,

alhamdulilah senang :)

aah bambam sgt budak tu!

-Sara- said...

zaa,

sara doakn zaa senang dn dipermudahkan jugak nnti ye :)

-Sara- said...

nica,

aah debok doh! hehe

-Sara- said...

kak zakie,

best bersalin kak! hehe

-Sara- said...

eyza qhairy,


best sgt! :)

~izan~ said...

Baca kisah awak ni dik,selagi tak abis selagi tu akak nk tahu awak deliver normal ke caeser.Alhamdulillah dpt kuar normal..premature pun tetap sihat dan sempurna...

seronok baca..

axie said...

sara, part yang suami sara msg bagitau pasal syaqir...sedih sangat...
then ,part kelakar boleh plak en.suami x tau bini dia dah bersalin..tergelak sorang2 azie tau!

~SHiLA~ said...

lar abeh cite dah upenye.br igt nk suh cite,rupenye da ade dah.haha

eh nape xleh kencing.takut lak aku dgr.tp kt spital sblm balik ok je ek.besenye kn doc tgu leh kencing br bg balik

xsmpt gak yus tgk ko bsalen.xpelah pasni yg 3rd pulak hopefuly normal lg.leh banak byk².haha

-Sara- said...

izan,

tq kak sudi baca smp habis..hehe

alhamdulillahseronok sgt rs dpt deliver normal :)

-Sara- said...

axie,

aah masa tu mmg sedeh sbb sara teringat2 kt syaqir..

haha..tula kelakar kn..bini dh beranak pon xtau..hehe

-Sara- said...

shila,

aku xleh kencing mase lepas deliver tulaa..kirenye aku warded pas deliverlaa..slalu klo bsalin normal xde mslh pas 24hrs dh bleh discaj kan..cm aku 3hr sbb xleh kncinglaa..xtau nape..pastu dh oklaa..

~SHiLA~ said...

aah dlm 24jam leh balik.tp doc tgu kite boleh kencing dulu.klu xkencing²,mmg xleh balik lg.ke mmg ko xlik lg.aku igtkn ko balik,pastu xleh kencing,pastu warded balik

-Sara- said...

mmg xlik gi la masa tu ;))