Wednesday, April 20, 2011

macamana nak cakap ek? errrmmm...

hye, assalamualaikum.

ermmmmmmmmmmmmmmm
panjangnya aku punyee errmm kan?
tu menunjukkan aku sedang khusyuk memikirkan suatu 'masalah'
bermakna ade sesauatu yang sedang bermain di akal fikiranku sekarang ni

sebenarnya menda alah ni dah lama tapi aku simpan dulu
saja tak share kat sini sebab macam biar jelah dulu
tapi bila semalam aku dimaklumkan tentang 'suasana' yang aku akan tempuhi lepasni
aku macam sedikit down

aku terfikir, bolehkah aku terima keadaan tu physically n mentally?
aku bukan nak ambik alasan sebab aku tgh preggy sekarang ni
tapi tulah hakikatnya, macam agak berat aku nak terima 'keadaan' itu

mesti korang tertanya2 ape jugaklah masalah aku yg sebenarnya kan?
okey, straight to the point jelahh, taknak berlapik-lapik lagi dah
sebenarnya aku dah dapat bertukar, tapi internal jee
yang nak keluar betol2 drp sini tak dapat lagi
yang itu, terus jelah menunggu dan menunggu T_T

yg paling tak bleh blah aku tanya kementerian aku surat aku dah ke jpa ke?
dorang boleh terlepas pandang surat aku tu
daripada bulan 1 okey! ni dah bulan 4!
kuang asam tol! tak pelah.. redha -__-

tapi dapat tukar internal ni pon aku bersyukur
at least ade perubahan n dapatlah aku timba pengalamn baru
setelah over 5 yrs kat sini, mmg patut aku keluar beralih angin kan?

sebelum ni aku pon ade jot down kat sini yg aku mmg nk keluar drp sini kan
n apa jugak keadaan di tempat baru nanti aku akan terima walau mcmne keadaanya sekalipon
tapi tulah, bila macamni keadaannya agak berat plak utk aku terima

sebenarnya dah hampir sebulan aku bertukar, n dah report duty dah pon ngn new boss tu
n my new boss tu is a very cool person! alhamdulillah!
boleh bersembang dr hati ke hati.. dia pon faham masalah aku kat tempat lama aku ni

cuma aku masih duk di opis lama aku lagi
means my new bos tu kat bangunan sebelah, aku plak still kat opis ni
so, ape2 memo, document nak sign kenalah par aku yg terjah ke sana
aku agak pening lah nk handle sebab selagi aku xkeluar drp sini
selagi tulah bebanan keje2 kat sini still aku kena buat kan
takkan nak goyang kaki plak *redha lagi*

aku tak dpt ikot my new boss tu sebabnya my boss tu takde bilik lagi
sebabnya actually seksyen kitorang ni seksyen baru
so, tak de pejabat lagilaa
semalam dah dapat bilik, aku pon g buat lawatan ngn my boss tu
tempat tu okey cume 'orang2' kat situ yang tak okey
sebab my boss tahu la camne org2 kat situ punye peel perangai
sampai bos aku cakap

"saya cakap terus terang ni, sara kena betol2 kuat n sabar la duk kat sini"

errkk, terkedu jap aku, cam pahit sgt bila telan air liur tu
bayangkan sampai mcmtu skali boss ckp kat aku, means?
errmm, aku tanya kenapa? my bos pon story bla..bla..blaa
takyahlah aku story detail kat sini ek
errmmm, aku pon dengar dgn penuh khusyuk

aissyyy! ape jugaklah nasib aku nii
aku harap aku kuat n dapat face all the situation dgn sabarlah
paling tak leh blah my boss ckp

 "sara ni nampak mcm budak2 baik, lagilah i tak sampai hati nak letak u kat sini, but we've no choice"

*budak baikkahhhh??* hehehe

then, ade sorang pegawai kat situ cakap kalu aku n my boss tu taknak duk situ
bolehla cari bilik lain, yg kat sebelah tu ade bilik kosong
aku pon cepat2 cakap kat bos nak tengok bilik yg sebelah tu
bila gi kat bilik sebelah tu jumpa lak ngn akak ex-housemate aku, kak ika tuu
happy japp! rase lega! sebab at least ade org yg aku kenal kan
dengan gelojohnya aku cakap

"haa, kita duk sini jela encik r****, sara rase sini lg selesa"

haha, dan dan tu jugak kan..hehe
kalau duk situ mmg terpisah drp tempat p**k* tuu
n pintu masuk kat situ pon aku boleh kunci, so dorang tak kacau
ermmm, bos aku cakap lagi

"takpe, sara duk lu kat sana, kalau tak ok baru kita pindah sini ye"

isshh, dah2 tentu sana environment sangat2lah menakutkan
buat apa nak menyerah diri kan?
tapi takkan aku nk protest gak bila my boss ckp cmtu kan..ermm oklahh
aku terima jelaa
tapi my boss cakap die ikot aku, kalau betol aku taknak situ, die ikot je aku
haaa.. see? cool kan my boss tu :)

sebenarnya mende2 ni aku takkan percaya kalau orang lain yg sampaikan kat aku
tapi boss aku sendiri yg ckp, haruslah aku percaya kan
nak cakap die nak uji aku? mustahil! ape hal nak test2 lak kan!
tapi mmg betol, bila aku masuk sane semalm org2 kat situ buat deek jee n pandang aku lain macam
macam aku buat salah ngan dorg
ermmm, belum ape2 dah macamtu.. *redha lagi*

so, minggu ni minggu terakhir aku kat sini
minggu depan aku akan mula bertugas kat tempat baru
aku harap semuanya okey2 saje n happy la
aku harap dalam ramai2 kat situ adelah yg okey
yang boleh jadikan kawan..

aku bukan nak buat tanggapan buruk, kalau boleh aku nak buat gud expectation jee
tapiiiii..tulah macam aku cakap tadi
takkanlah boss aku nak mereka2 cerita plak kan
dia dah lama duk kat situ, so dia lebih tahu orang2 kat situ mcmna ragamnya



google


"ya Allah, Kau kuatkanlah aku dalam berdepan situasi ini
aku hanya mahukan yang terbaik saja dalam perjalanan aku mencari rezeki di muka bumiMu ini..amin"




signsara

26 comments:

~SHiLA~ said...

ok..aku da dgr live da ko cite ni smlm..da komen gak smlm..arini saje nk komen lg kt sini..haha

Hanis Azla said...

yg penting sara kena terus pandai bawak diri.. peduli kan org lain.. klu org buat dgn kita, kita buat balik juga.. klu org tak mahu berbaik jangan kisahkan sgt.. tak berbaloi nak makan hati dgn org2 yg mcm tu.. Take care yer sara.. akak doakan yg terbaik utk sara..

~~zaa~~ said...

takpe dear...nak tak nak kita memang akan move jugak one day..bersara & tenang ye..insyaAllah, baik intention kita, baik la balasan yang kita dapat nanti...

kalau dah bos cool macam tu, ape kata bgtau bos duduk bilik yang selesa terus. takyah 2 3 kali pindah :D

good luck in new invironment dear! :)

Aleyn said...

Satu jer akak nak cakap...what goes around comes around....

Be Strong and have faith

syariza09 said...

ermmmm..rumit juga ni, saper2 kt tempat awk pon mesti rasa stress.

biorlah deme ngan cara deme, kiter wat cara kiter. cuma bila jd org baru kt ctu, kena la pandai2 bawa diri....pasrah

-Sara- said...

shila,

haha..yelah nnti mgu depan jmpe kat kusus aku smbung g cite ek ;))

-Sara- said...

hanis azla,

tulah kak..sara kne pndai bwk diri la..lg pon kat tempat baru.. tq kak hanis :)

-Sara- said...

zaa,

yelah yang..insyaAllah..tq dear :)

itulahh..dah dia kate nak gak suh sara duk kat tempat tuutt tu smntara waktu..nk wt cmne..he's my boss..haruslah i kne ikot ckp die kan..

-Sara- said...

aleyn,

tq kak aleyn :)

-Sara- said...

syariza09,

tau xpe awk..ssah mmg ssh..tp sara kene tempuh jugak..hrp sumenye baik2 jelah.. -.-

~izan~ said...

cian sara..takpe la,ada la hikmah tu,mungkin d tmpt baru tu akan lebih tenang dan kembali ceria..

harap sara tabah dan kuat okeh!~

-Sara- said...

izan,

harapnya mcmtulah..tq izan :)

axie said...

hope sara ok..
nanti kat tmpat baru nanti moga sara makin ceria & hepy & rajin updet belog cam selalu ;)

-Sara- said...

axie,

moga2 camtulah..tq azie..

ehehe..yg penting nk gk sebut rajin update blog cm slalu ek..haha :P

maya amir said...

sara.. akak penah terbaca kat satu buku psl doa2..ade satu doa tu, utk kite baru masuk keje kat tempat baru.. bunyi mcm ni lindungilaa dari hasad dengki org ke hape laa.. sara leh amalkan:) lagik satu sara just be yourself.. kalau yg berbau ofis politik ni, sara kene pekakkan telinga, just buat keje..insya Allah, kalau niat kite hanya utk bekerja cari rezeki, Allah akan lindungi kita:)

Liza @ Adzriel AB said...

sara kena belajar sesuaikan diri dan mengikut rentak tempat baru. mana boleh join, cuba join. mana yg tidak tu tolak elok2. insyaallah lama2 akan ngam. kak liza pun pernah alami suasana negatif camni. kena pandai handle suasana. yg penting jgn sombong.

Mama Gee said...

semoga sara dpt sesuaikan diri di tempat baru...kita mmg susah nk dpt tempat yg betul2 menepati keinginan kita...takpelah..cuba suaikan diri...mana yg elok ikut..tak elok kita hindar2kan...jgn byk pk...

waniepaez said...

siannye sara..sabar yek..wani pon rase semua nie..mcm2 kerenah..huhuhu
tahan2, da dkt 6 thn rupenya...

III bDkNaKaL III said...

sabar sara...aina tau sara boley pny...lantak je dorg tuh!yg pnting kte wt kj kite n boss suke!boss kte tuh lg pnting tau1

cik hani said...

tabahlah awak tak kira awak ada kat mana...

-Sara- said...

maya amir,

yeke kak maya? ade doa ye?ermm tula sara hrap yg baik2 jee.. n hop sara boleh sesuaikan diri lepas ni..tq kak maya :)

-Sara- said...

liza @ adzriel ab,

tq kak liza..sara pn harap sumenye ok2 jee :)

-Sara- said...

mama gee,

tq mama :)
sara pn xnk pikir sgt mende2 ni sebenarnya tp tulah nak taknak kite kene tempuh gak..alam pekerjaan ni kn dh jd sebahagian drp idup kite, tmpat cari rezeki..insyaAllah sumenye ok2..tq mama :)

-Sara- said...

waniepaiez,

yeke wani? tulah, yg penting adalah sabar..

-Sara- said...

bdknakal,

tula aina..insyaAllah sara kuat! :)

-Sara- said...

cikhani,

tq ani :)