Monday, June 20, 2011

short trip to melaka

hye, assalamualaikummm! ;)

cerita ni cerita 3 minggu lepas sebenarnya..mase musim cuti sekolah harituu..aci tak? aci jelah untuk orang yang asyik berkira2 jee nak update blog cam aku ni kann.. *gedebusshhh kuat2 kat muka sendiri sampai lebam* :D

tiga minggu lepas masa musim cuti sekolah kami ke melaka..tetiba jee akak aku ajak pi makan seafood kat sane..her treat katenye! aku ape lagi, on jelah sebabnya sabtu tu kn public holiday, asben off memang laju-laju jelah kami setuju..org nak belanja kott..belasah jelah kan..hehe..

tapi kan nak gak kitorang ni menyelit menyibukkan diri ke melaka time cuti sekolah kan..macamlah ade anak sekolah..tehee..tapi takpelah.. kite redah jelah..  pastu time tu gaklah aku terfikir alang2 pegi biarlah check-in skali..barulah puas nak berjalan2.. seminggu sebelum tu puaslah aku duk google hotel, homestay kat melaka.. call sane, call sini, sumenye full house! yg tinggal rm400 semalaman! erhhh, tak yahlah setakat utk 1 mlm je kot!  tapi kitorang decided standby jelah bawak baju, mane tau walk-in je nanti kot nasib baik ade hotel kosong kan.. tehee!

bukan main lagi mase hari sabtu tu 4hb, kami keluar bertolak dr rumah pukul 11, then pick-up akak n adik aku kat keramat..then gi isi perot lu kat kg baru..siap2 makan pukul 2 baru mulakan perjalanan ke melaka..

kitorang ni manelah terfikir hiway tu jem kan..lagi2 hiway plus manelah kitorang penah lalu pon pegi mane2..blk kg kitorg hiway karak n LPT je kan.. sekali tengok kerete tak bergerak..jem teruk mung! aiissyy! kematu montot den duk lam kete.. sampai exit tol ayer keroh tu dah kul 5 lebeh..then nak masuk ke town lak sume kete stuck jalan slow2 kalah siput!

walaupon tujuan asal nak gi makan seafood, tp dah alang2 kami nak gaklah melawat n kenal2 tempat2 menarik kat melaka tu kan..ater, aku tak penah sampai melaka lagi u! hahaha, malu aku nak wat stetmen ni tapi tulah kenyataannya..kesian sangat2 kan? -___-

kat bawah ni ade sikit2lah gambar aku tempek..nak tgk sume kt fb i ye! :)


tengok..sampai banda hilir dah gelap camni dah..tapi kami redah gak masuk kapal ni..bayar sorg rm3..

kat luar kapal.. abaikanlah muka aku comot giler dh mase ni..mau taknye..dahla jalan2 express kejar mase tau..nak ambil gambar sebelum malam menjelma..haha

nampak tak tangga kapal tu? nampak je camtu, tapi mengah naik tau..dahlah condong..nasib baiklah mak yong ni tak sarat gi, kalau tak, memang takde ah aku nak naik masuk kapal tu, hikkkk!


ini bazaar ape ye namenye? kami sempat gak masuk kejap..carik kuih muih n cencalok ngan harga 3 barang rm10


gambar hari 1st tak banyak sangat..sebab dah malam nak jalan apenye kan? kitorang fikir terus nak ke muara sg duyong, tempat makan seafood tu jelah.. n sambil tu survey2 hotel or homestay yg ade kosong..tibe2 nasib kami baik n tergerak hati berenti kat satu hotel ni.. fairway hotel..dekat ngan dataran pahlawan tu, aku n akak aku turun n masuk hotel tu..tanya2 alhamdulillah ade 2 bilik kosong.. ape lagi terus bayar n ambik kunci then kami terus ke muara sg. duyong utk sesi isi perot! :D

bila sampai kedai makan tu, ramai giler manusia, sampai kene que utk tunggu meja kosong..tapi sorrylah ye kekawan.. battery hp masing2 mase tu dah weak, so 1 gambar makan seafood pon nan ado! :D  tapi puaslah makan empat orang penuh seafood satu meja bulat, sumenye rm175 jee! murahh gilerr kannn! pasni kompom pegi lagi! tu suamiku lah yg janji..hikkk :)

k, bawah ni gambar hari ke-2 :)




syaqir tergedik2 kemain ambik gambo!  tengok, aku pakai tudung yg semalam tuu sebabnya sebok duk packing brg anak ngn bapak, tudung sndri lupa..sib baik baju ade gak bawak! kalau takk..ermm..









kiki bahh!

layan jelah gambar syaqir ni yee :D


ni museum ape tak taulah.. kat melaka ni kan mcm2 muzium ade..


takde ah nak naik beca ni.. sekali naik rm60..aiissyy... kayalah penarik beca kat melaka ni kan..duk jelah tepi2 beca tu nak amik gambo :P

a famosa

penat giler jalan.. syaqir benti duduk jap..ilangkan penat... ibunya tu asal? aissyy :D





haa sampai kat gerai2 ni siaplah.. ade jelah mendenye diharuk syaqir -__-


dapatlah seketoi mende nii haa..yg tiup2 belon sabun tu..rm5 melayang..


melayankan anak punya pasal.. aku ni duklah tiup sabun belon tu..sampai budak2 ngan mak bapak budak2 tepi tu skali duk layan tgk aku tiup belon..haha..ingat street show ke ape dorang ni? hulur lah singgit dua :P


sebabnya belon2 yg ditiup besar2 jadinya..sebab tu ralit dorg tgk belon2 tuu..haha


puas main2 belon, die nampak air kolam ni plak..


puas lak aku nak pujuk si syaqir nii



okey dahlah, aku taulah korang dah muntah tgk gambar2 tuu kan..hikkk.. dahlah rupa aku dah kembang semangkuk kan! mau taknya.. hari2 selere brekfest asyik nasi lemak jee!  kadang2 tu petang balik keje pon bantai nasik lemak gak! tehee! :D



** mood malas edit pic..watermark pon takdok**




28 comments:

Wahida Shukeri said...

bestnye g jalan2...wahida dh berkurun x g jalan2...huhu

~SHiLA~ said...

hahaha..same² updet cite basi 3mgu lepas..bile aku tgk dashbod,aku updet 4mnt ago ko pulak 5mnt ago.wakaka

Hanis Azla said...

hilang sikit rindu kat entry dan gambar sara & family.. citer yg sara kata basi ni pun penuh concentrate akak layan.. he..he..

Nurul Jannah said...

bestnyee g Melaka :)

syariza09 said...

dpt gak tgk pic terkini..makin bam bam kan..hehehe..biasa la mak yong..syakir pon sama naik mcm mama dia, bagus laa, mesti berselera mkn.

pssttt...mcm x caya jer Sara first time ke Melaka

Ummi Rania Raffel said...

bestnyaaa... comey je sara peknen.. hehee.. syaqir xmenahan kuat posing tuuuu... mak main belon sampai basah2 kainnye..

nic@ said...

noks,welcome to the club.gigih tayang gambo peknen.hahha.aku bukan main malu.lepas ni,aku nk tayang jugop gambo peknen aku lah..

dakcik said...

xkesah la cerita bpe mggu punya..asalkan sara hapdet kan..hihi

chubby eh syaqir..comel! mcm ibu dia..opps! hehehe..

p/s : jgn lupa dtg tau! nk tgk syaqir & perot ibu..=)

RynaHakimi said...

Laa..taktau plak sara jalan2 melaka..huhu..nampak seme hepi je dalam gamba tu..cuti2 mesia ;)

-Sara- said...
This comment has been removed by the author.
III bDkNaKaL III said...

sara, knp beca tu charge rm60?aina naek rm40 je..hbs sluruh bndr hilir die kayuhkan utk kami!

maya amir said...

hahah..akak pun slalu terlupe bawak tudung...kekeke..takpe, janji maintain vouge walaupun dgn tudung yg sama;p

axie said...

amboi jalan sakan mak buyung..
syaqir plak posing kan main lagik..
tp, teruknya jem ek..

arejue said...

nk tgelak sorg2 tgk si syaqir hehehehe..best arr tgk sara pi buti ni..jue lak asal nk pi keje lak...tu mud murung jer hehehehe.wah 1st time tgk sara yg tbaru..ngam2 jue kuar dr rtm kan...igt la ms kat meja mkn kat tingkat 5 tu..cite2 rupe nye tol syaqir dpt adk huhuhuhuh

-Sara- said...

wahida shukeri,

sara pon wahida..tu pon last minit..xplan pon..huhu :)

-Sara- said...

shila,

ala ko memang..nk gk same2 ;))

-Sara- said...

hanis azla,

ehehe..yelah kak..tatapulah puas2 gmbr sara yg makin kembang nii..hikhik

-Sara- said...

nurul jannah,

aah best gak cuti2 last minit ni..hehe

-Sara- said...

syariza09,

ye awk, sara makin kembang ni! aissyy! tp alasan prgnnt tu mmg menyelamatkn keadaan! haha

syaqir mmg tembam pon!

-Sara- said...

ummi rania raffel,

aah syaqir pon tembam cm mak die..hehe

tau xpe, smpai basah kain! :P

-Sara- said...

nic@,

ahaha..mu ni gok..malu mende gok..aku dgn bangganya tayang perotku yg semakin mmbesar tu! hehehe :P

-Sara- said...

dakcik,

ehehe..yelah gigih sara masukkn pic tu, sbb ain nk tgk pic sara yg bambam nii..hehe..syaqir pn same naik cm ibu die..

insyaAllah xde ape sara samapi ye ain..xleh jnji sbb haritu ade 2 knduri kwen..xtau smpat x :)

-Sara- said...

rynahakimi,

hehe..dpt jejalan ryna..mstila seronok :)

-Sara- said...

bdknakal,

mahal maybe sbb mucim cti sekolah kot aina..

-Sara- said...

maya amir,

ehehe..makyong ni xde vogue dh kak maya..hihi

-Sara- said...

axie,

yelah syaqir tu meliuk lentok duk posing..suke ke die je! haha aah jem trok la haritu..

-Sara- said...

arejue,

ahaha..tau xpe..posing lebeh2 budok tu! :P

yelah jue, dh lame xjumpe..xsempat nk share news sara prgnnt jue dh pindah, sara pon pindah..

ala..xyah murung2 eek anak dare kne happy2 jee :)

arejue said...

huhuhuhu...tu la jue appy kan diri dtg tempat org hahahaha ha,ahh ank dara kene appy sungguh,,ye la nk tgk gak prubahan sara ngam2 kn duk sembang2 pasl ni masing2 dah pindah..yg ke dua ni naik tren jgn sangkut2 lgi cm mgandung 1st tu hehehehe