Tuesday, October 11, 2011

pray for us friend!

hye, assalamualaikum! :)


hari jumaat lepas.. masa kat opis.. around 4.00 pm dapat call dari clinic.. bagitau result MGTT.. ala yg minum air gula tuu.. supposely kalau result okey, clinic takkan call.. kalau call tu it must be something wrong.. n ada yang tak baiklah.. appointment last week aku kene minu air gula tuu.. tu 2nd time.. 1st minum mase 24wks ritu..alhamdulillah result -ve masa tuu...  tp nurse dah ingatkn mungkin boleh jd kencing manis bila dah 32wks++...


n betollah kalini +ve.. apa yg +ve? ermm +ve ada kencing manis :(  patutlah berat aku naik dengan jayanya haritu.. kat sekilo setengah.. takpelah aku anggap ni dugaan jee utk kandungan kalini.. takde dugaan di awal kandungan, lain lak ragamnya di akhir2 kandungan ni.. mase preggy syaqir dulu alhamdulillah xde kencing manis... awal kandungan alahan yg agak teruk..tu jelah.. takpee.. lain anak lain ragamnya kan..


so, hari senin kemarin kena gi clinic utk ambik BSP (blood sugar profile) sebanyak 4 kali.. dari pagi sampai ke malam... n resultnya mmg kencing manis aku tinggi :(


semalam g clinic lagi.. jumpa doctor lak.. doctor terangkan serba sedikit kesan penyakit ni pada baby... bila dengar kesannya yg boleh bahayakan baby yg tu paling aku takotkan.. ya Allah peliharalah anak dlm kandungan aku...


hasil drp tu, doctor suruh aku mulakan suntikan insulin, 2x sehari.. b4 breakfast n dinner.. 8 dose setiap kali cucuk.. jumpala pegawai farmasi tuu utk bagitau cara2 pakai cucuk insulin tuu.. ingatkan sakit..rupenye bila cucuk tak sakit pon..takde rasa pape pon.. memula start malam tadi bukan main lama ambik masa nak cucuk.. biasalah 1st time.. pagi ni dah laju2 cucuk.. tak seram dah..




google
inilah mende alah cucuk insulin tuu.. pas beranak esok kena pulangkan ke clinic balik.. yelah, harta kajaan kan..




google



next week, appointment doctor lagi.. hop ade penurunan result aku.. n harap next week dapat tau result aku dapat bersalin normal or operation.. frens, pray for me n my baby yee.. tq frens.. :)





**now, kena start diet mcm zmn2 b4 preggy dulu.. mlm td just mkn sup sayor jee..huhu**

30 comments:

Hanis Azla said...

oh, dah kena cucuk insulin sendiri yer sara.. take care sara.. harap2 next check up resultnya lebih baik lagi.. akak doakan sara & baby sentiasa dilindungi olehNYA..

dakcik said...

ye ke? erm makcik ain pun kene cucuk insulin mase ngandong..alhamdulilah, dia & bby selamat..tp bersalin czer lah.

hope sara ok & semuanya selamat eh!ain doakan both of u sihat sejahtera..

p/s : jg mkn ckit lah eh..=)

Kakzakie said...

Sara... kakak doakan moga dah dgn insulin dpt turunkan paras kandungan gula tu. Kesian baby, kesian juga mummynya. Dah masuk sat akhir pun. Nanti bila baby keluar automatic diabetes pun hilang juga...

RynaHakimi said...

Semoga tabah ye sara..harapnya sara n baby pon sihat..InsyaAllah semua ok..jaga makan tu tau =)

HappyIrfa said...

SARA..
akak dulu 2 kali peknen takde pun kena minum air gula.peknen anak no 3 kena minum dan kali pertama minum bacaan gula 14.huhu.selepa tu setiap 2 minggu kena check ambik darah kat hujung jari..sampai
la bersalin

masuk spital sbb kena jumpa pakar pemakanan..so far belum tahap kena cucuk insulin.

alhamdulillah..sekarang dah takde lagi.tapi tetap jaga makan.

so jaga makan yer..

~~zaa~~ said...

sara, hope everything will be fine ye....jaga makan tau...

syariza09 said...

harap2 result nanti ok lah yer, x per la, ikut jer apa yg doc ckp, smua tu utk bb & sara jugak

deno said...

semoga tabah ya... deno pun selalu kena cucuk... seminggu 2 kali... ubat tambah darah... yang penting jaga kesihatan dan pemakanan okey

~~*Lady Salwa*~~ said...

Semoga Sara & baby ok2 je... InsyaAllah...

Take care... Banyak2 berdoa mudah2an dipermudahkan segalanya...

-Sara- said...

hanis azla,

aah kak, semlm start.. tq kak hanis..

-Sara- said...

dakcik,

aah ain..hop minggu dpn result ok..tq ain..

-Sara- said...

kakzakie,

tulah kak..doc ckp slalu pas bsalin automatic hilang..tq kak :)

-Sara- said...

rynahakimi,

tq :)

-Sara- said...

happyirfa,

yeke kak..mmg tinggi sgt 14 tu kan..sara kemarin 10.6..dah seram rasenye..tq kak..

-Sara- said...

zaa,

tq dear..

-Sara- said...

syariza09,

aah ngah gigih dietla nii..tq :)

-Sara- said...

deno,

oyekee..ok u pon same take care tau..

-Sara- said...

lady salwa,

tq sal..

Acik said...

eeeiii ...
takut nak cucuk diri sendiri! :)

maya amir said...

kene cucuk kt mana sara? dont worry ye sara..anggap ni dugaan masa prgnnt..byk2 doa mohon dipermudahkan sumenye..mkn kene jaga ye dear..take care!

mamyharraz said...

alahaii inilah dugaan masa peknan kan.

moga Allah sentiasa lindungi sara&baby akk doakan.

♥ p a a n i ♥ said...

take care kak :)

axie said...

ye ke?
hope sara & baby sihat & dipermudahkan bersalin..
cucuk tu guna jarum kan? erm tak sakit ek? seram tgk..

-Sara- said...

acik,

terpakse leee :D

-Sara- said...

maya amir,

cucuk kat peha or lengan.. tq kak maya..insyaallah.. :)

-Sara- said...

mamyharraz,

insyaallah..aminn..tq kak :)

-Sara- said...

paani,

tq dik!

-Sara- said...

axie,

tq azie..
aah guna jarum..memule cm seram..skali cucuk takde skt sgt pon :)

~SHiLA~ said...

la yeke smpi cmtu.igtkn kene minum air glukos je.rupenye ade gak smpi kene cucuk sendiri.ngilu dgr.tp betol la ade org kate pbwkan bdk kdg tetibe je ade diabetis or drh tgi.nti pas bsalin.trs ilang

-Sara- said...

shila,

aah..tp aku ni mmg sebelah arwah ayah aku ade kncing manis..tp doc ckp lps bsalin nnti boleh ilang..jnji jage makanla..