Monday, July 9, 2012

batuk kahak

hye, assalamualaikum! :)



baru-baru ni aqif batuk kahak, dah pergi nebulizer, dah okey ..selang 3 hari..datang balik batuk kahak tu.. sampai tak boleh tido..muntah-muntah..minum susu pon kurang... risaunya hati ni tuhan jelah yang tahu.. ikutkan hati nak je aku jaga dia sampai sembuh, tak payah datang kerja nii.. tapi nak buat camane?  tuntutan kerja perlukan kita jugak... cuti nak jugak kena simpan.. *b, if u ask me now wat is my ambition , my answer is i want to be a FULLHOUSEWIFE.. get it? :(*



google



kelmarin bawak pergi klinik, ambik nebulizer lagi..kalini aku terpaksa ambil ubat-ubat sekali sebab tengok keadaan aqif teruk sangat... haritu aku berkeras ngan doctor tu tanak ubat.. ubat ni tidak digalakkan untuk baby below 1 year kan?  tapi dah sebab agak teruk, aku mengalah jugak... masa kena neb tu punyelah meraung budak tu jangan cakaplaa.. doctor cek paru-paru dia sume okey..risau sebab dia bernafas berbunyi..



semalam petang gi ambik kat nursery, sampai umah, sampailah dia tido takde dengar dia batuk dah.. alhamdulillah.. tido pon lena jee.. tapi pagi tadi bangun tido batuk pulak lagi.. ermm sayang ibu cepat sembuh ye, selagi tak sembuh ibu tak senang hati kat opis nii tau...



sekarang ni dunia modern, macam-macam penyakit.. anak sakit sikit tapi kita punya kerisauan tu melampau-lampau *ke aku je cmtu? :P*.. takot jadi yang bukan-bukan... tapi dalam hati, dalam solat tak pernah putus berdoa semoga anak-anak terlindung daripada perkara-perkara yang tidak baik dan penyakit yang berbahaya.. tapi jika itu juga yang ditentukan olehNya kita terima ia sebagai ujian...  



semalam aku google pasal batuk kahak dikalangan bayi, memang penyakit ni normal pada baby.. sikit melegakan aku..  simpom-simptom aqif sekarang adalah simptom yang normal..alhamdulillah.. doct haritu pon cakap lung dia okey.. bunyi mungkin sebab hingus tersumbat kat hidung.. 




to aqif bucuk cayang, 

cepat sembuh ye sayang! nanti kita pegi mandi pool nak? abang aqir dah lama harut kat ibu, cuma tak tersampai lagi kat abah... ehh?? ;D





11 comments:

mamyharraz said...

ya,sara..cita2 akk skrg pun mahu jadi suri rmh..nak pantau ank itu impian akk hmm..

bukan sara je risau melampau akk pun sama tau..kadang lebih over sampai suami bengang sbb ke over -an akk yg melampau T__T nak buat mcmmana kita ibu perasaan takut sentiasa menguasai diri kan.

ieda said...

aah kalau batuk sampai kahak2 nie bahaya .. biasanya batuk macam nie budak2 yg ada asma .. kena bawa ke klinik utk sedut ..
insyaallahhh

~SHiLA~ said...

baby² mmg salu kene batuk kahak tu.diorg tido xlena,lg la sian tgk

klu leh transfer sakit tu,rela kite yg tanggung je.hehe

Hanis Azla said...

bila anak tak sihat mmg kita risau sgt kan sara.. akak yg anak yg dah besar2 pun klu pening kepala aje pun akak tak panik tak hengat..harap2 aqif akan cepat sembuh.. biar mama tenang kat ofis tu..

Salmiza said...

Anak kite dulu lg kecik ms kena batuk kahak..umur 2 bln..kesian sgt tgk dia batuk..smpi merah2 muka..tp terpaksa jgk bg ubat..

syariza09 said...

normal la sara kalo kita risau kalau ank skt,Aiman masa baby dulu2 tiap2 bulan kena pakai neb.nk buat cemana, dh dia x leh napas, terpaksa gak ler amik neb. dh tu doc bekalkan ubt gak. Aiman nyer kahak mmg banyak gak masa bb ritu.
Hope Aqif cpt sembuh yer, agaknya cuaca skrg pon penyebab aqif batuk kahak ni

cik hani said...

hope ibu sara ni tabah besarkn anak2..nnt turn aku pulak

wahida said...

bila anak2 sakit mmg kita risau sesgt...pegi keje tapi hati duk teringat kat anak jer...mmg tak boleh fokus nak buat keje...aku pun kalau laki aku mampu, mmg aku nak sgt jadi housewife, penat pun penat lah, janji hepi sbb dpt tgk anak besar depan mata sendiri dan boleh kerap memasak utk family...

semoga aqif cepat sembuh yer...

Kakzakie said...

Anak-anak yg tinggal di nursery kalau satu je yg kena memang mudah berjangkit dan biasanya memang ambil masa nak sembuh sara..

eMMe said...

saya pun risau, baca entry Sara ni... agak risau kalo anak tak sihat, kalo cepat baik takpe la, kalo berlarutan dan berbalik2, mau tak risau hati seorang ibu tu..
hope, Sara n ibu2 yg lain, tabah hadapi kepayahan ini..susah2 dulu senang2 kemudian kan, InsyaAllah...

Irfa said...

tahun lepas pertama kali guna nebulizer..rasa cam pelik sgt.

moga cepat baik si kecik itu