Tuesday, December 21, 2010

wash ur hand pls!

salam sume! :)

2hari berturut2 bersiaran lewat drp kebiasaan
sebab b.i.z.i .. hohh! fb sempat jeling2, blogwalking bru td sempat
plus esok aku dh stat cuti ho ho ho balik kampung
mane2 kje biarlah setel, bercuti pn senang je rase hati (^_^)

google

eh korg kerap basuh tangan x?
mcm aku tiap2 kali msuk tandas mesti wajib basuh tgn sblum keluar drp tandas
sbb aku mmg rase cm xcomplete klo keluar toilet tangan xberbasuh
lagi2 toilet tu kn tempat yg xbersih, mcm2 kuman ade
kadang2 tombol pintu toilet tu pon aku lapik pki tisu
bkn mengada2, tp kebersihan harus sendri jge kn?
kempen basuh tangan pn ade ape?
tambah2 harini mcm2 penyakit bleh tersebar tau

pelik aku tgk org yg dh setel 'tunai hajat' trus keluar toilet tanpa basuh tgn dulu
eii kn ke wire pipe air kt toilet tu kotor
pastu kite pegang2, trus keluar xberbasuh tgn tuu
cm kt opis ni bile msuk toilet aku rjin perhatikn org :D
ramai yg cmtu, lepas 'tunai hajat' trus keluar tanpa bsuh tgn dulu
eiii, pastu msuk opis smbung buat kje kt meje masing2 smbil ngunyah2 jajan
eeiii yarrkk! sume kuman2 wire pipe air tadi tu dh masuk mulot dorg, hohoho!

cm aku wlo cmne kejap pn aku mmg bsuh gak tgn tu
n most important aku basuh dgn sabun!
klo xde sabun pn aku rse xsempurna
tp ade setengah toilet xletak sabun, basuh jelah togel cmtu, wt cmnne

google
dpt hygienic handwash lagi bgos walopon baunye kurang enak
drp handwash wangi yg biase tu sbb yg mcmni lbh terjamin kebersihannya

tiap2 hari blk keje smpai umah pn aku mesti msuk bilik air basuh kaki
then pegi kt singki basuh tgn dulu
stok dettol handwash mmg wajib ade kt umh aku
kt luar rumah mcm2 kuman ade
so, blk umah cepat2lah bsuh tgn tu kasi buang sume kuman2 yg dh panjat kt tgn kite :D

selain handwash, lagi 1 yg penting tntg kebersihan bg aku ialah hand sanitizer
yg nii mmg wajib ade dlm handbag aku
aku blk kje naik tren, so pegang2 tiang kt lam tren tu tah berape juta kuman ade kn
so, sblum naik tren mmg cepat2 aku pki hand sanitizer
bile pakai tu rse best je n klo pegang pape pn rse cm protected je! :)

google
aku pakai hand sanitizer lifebuoy

so, pasni korg rajin2lah bsuh tangan yee
klo bleh basuh dgn sabun dn biarlah basuh ikut cara yg btol2 cm lam kempen tuu
aku xdela ikot step by step cm kempen tu pn, haha
jnji cukup bersih sudah, drp xbasuh lgsg ye x? :)
sume ni kn utk kebaikan kite jgk
drp mendapat jangkitan penyakit berjangkit yg mcm2 harini
lebih baik beringat sebelum terkene!
so, selamat beramal! :P


**psstt : bijik mata aku pedihhh jee arini, buat kje pn dlm mengantuk tadi! arrgghh! *menguap*


sign5

8 comments:

axie said...

wah, siap buat iklan kebersihan ni... =)

♥ manje ♥ said...

kita pon ada hand sanitizer kat dlm beg... bila kat dlm kereta rs cam tgn kotor, bole guna... (^_^) ~

-Sara- said...

azie,

ahaha, tulah, ni juruckp xberbayorlah azie! :)

-Sara- said...

manje,

haa cmtulah, bgos! tp supposely bwk g mne2 je tau, sng, anytime bleh pki :)

Hanis Azla said...

wah rumah dah berwajah baru.. cantik.. akak pun kalaau kuar toilet tak basuh tangan rasa mcm ada tak kena aje..

-Sara- said...

kak hanis,

haa kak, rumah baru ni, jemput sile, hehe

tulah, pelik kn dorg yg jenis xbsuh tgn ni, eeeiii.. :D

syariza09 said...

ooo...ari nie dh blk kg yer...
jgn lupa blk sini ngan idea yg mencurah2 tu yer =)

-Sara- said...

syariza,

ehehe..ye awk..sara kt kg dh pon ni..okeey nntikn next entry yee :)