Thursday, February 24, 2011

Oh Macarons!

hye, assalamualaikum korang! :)
*wajah baru tau*

okey, harini aku nak review tentang macarons yang aku beli masa celebrate bufday husband haritu.. kt fb ramai gak yang tanya soklan kat aku, antaranya :-

1) "best ke macaron tu?",
2) "macaron tu ape sara?"
3) "camane rase macaron tu ek?"

ni packaging macaron yang aku beli tu

aku order online sebenarnye, punyelah teringin pergilah search page macaron kt fb.. skali jumpelah satu page ni, malaysia punyelah, aku order kat Oh Macarons korang klik je kat situ... bolehlah add dorang, mase mule2 aku add dulu bru dalam 200++ frens, skang aku tgk dah over 800 dah *tapi xde kene ngene ngan aku pon page dorg cepat je bertambah frens, hehe*, dorang nye bukan fan page tau, xde klik 'like' tu, korang kena add as fren.. nnti dorang approve, dorang ni kat Batu Caves, so xjauh sangat tu pasal aku order..ambik by hand, tokey die pon okey, akak tu baik jee, jual macaron pon dah pakai bmw.. huhu

*agak comot sket nampak packaging tu sebab syaqir punye angkara, biaselah nak pegang2 sampai tergolek2 macaron kt dalam kotak tu*
 
ni rupe die, maaflah yee gambornye dok cung! blur jee sbb pakai kamera hp cabok, kami xde dslr! hikhik :D


okey berbalik pada soalan kat atas.. banyak gak soalan kan? tapi semua same jelah yang penting nak tau camane rase macaron tu.. ni pon 1st time gak aku makan... okey kalo yang tanya camane rase macaron tu.. sebetolnya 1st aku cakap memang manis gilerr! then rase creamy, milky lah.. sebijik tu ntah bape kilo gula lah dorg taruk, patutlah mende alah ni leh tahan sampai sebulan kalo simpan dlm fridge..huhu.. yang nak makan sangat mende tu akulah, bile dah dapat makan, sebijik pon tak habis sebab tak tahan manis sgt..

the texture xkeras, xlembut, means a bit crunchy lah n maybe sbb bergula kot, gula kn bleh jd keras2 sket texture die, then saiznya xdelah comel sangat, besarlah jugak, kalau tapak tangan aku yg cinonet ni kire kecik sket drp tapak tangan aku.. kalo duet 50sen tu kecik ngat, kire besar sket drp tu :D then die berlapis, means ade 2 keping atas bawah, tengah2 tu ade lapisan cam creme, creme tu yg creamy, yg lapisan color atas bawah tu yang manis giler tu..

n the flavour xpayahlah aku cakap, korang bace sendiri kat page fb dorang tu ek, harge plak aku beli 10 pieces jee *rase cam sket, tp tu pon ade lg dlm fridge tu*, harge RM 23.00 *sebijik RM 2.30* tapi akak tu cakap die bagi extra 1 kat aku, so dapatlah 11 pieces, ntahlah nape die bg extra kat aku, nak suh aku promot kot, hehe.. ni aku promotlah ni kan :D

colour die memang cantik2, kuning striking giler, merah striking giler, hehe aku ni sebab memang suka part clor2 yg striking ni, menggoda aku nak ngap! tehee!  tapi janganlah slalu makan yek, sebab color tu bukannya elok sangat kan :)

then, 1 lagi soalan tanya aku macaron tu ape? ehehe, cam aku pulak yang tokey macaron kan, ntah aku pon xtau nak kate mende ni biskut ke, kek ke.. tapi ape yang aku tau macaron ni memang makanan omputihlah, xsilapnya dari negara france...

ok ah tu je, panjang giler lak reviewnya, ni ikot yg aku tau n ape yg aku makanlah yee :)


syaqir jelah yg lebih2 makannya malam tu..

berape bijik gaklah die makan.. isshh budak2 biaselah kan.. yg manis2 tulah dorg suke..



**psst : kalo nak tengok gambar yang cung2 lagi korang google je  pic macaron, mcm2 color ado!



signsara

8 comments:

syariza09 said...

b4 ni slalu baca pasal macaroon kt blog mamatisya, tp lom pernah rasa pon.

kaler2 tu bukan ker berperisa strawbery dll, nanti nk cuba gak ler

cer tgk pasal macaroons ni kt sini
http://mamatisya.blogspot.com/2011/02/macarons-colorful.html

-Sara- said...

syariza,

haah awk, die byk flavor, kaler tu ikot flavorla..

oyeke, nnt sara terjah kt link tu ye :)

~SHiLA~ said...

pasneh macaroon kene bg komisen ;))

*xmo kwn :p

axie said...

azie dpt bygkan manis giler! tu camne...hehe

-Sara- said...

shila,

bukan macaroon, macaron lah ;))

*k, xnk kwn tp dtg gk komen cni ;))

-Sara- said...

azie,

haa azie, mmg manis btollah! sara mmg jenis mkn or mnum kurang manis, tu sebijik pn xhabis tu..hehe

aq noor said...

ade rasa mcm coco pie tak?
>.<

nurul said...

saya da buat macaron ni...rasenyer mmg manis sgt2..huhu..lps ni nk krgkn gula lak..yela,ingredients de 100% based on sugar + almond je..tp rasanye mmg unik..x sama lgsg la gn coco pie tu...hehe