Monday, February 28, 2011

update lagi selagi boleh!

hye, assalamualaikum korang! :)

nak tuntut janji pagi tadi nak story cerita weekend kan.. *ade ke yang nak baca ni? :D*.. okey, xpe..aku mulakan story yee.. weekend baru2 ni cam biaselah, hari sabtu bersantai di rumah ngan syaqir..masak2, makan2 sambil menunggu kepulangan suami tercinta drp keje, husband dah balik bagi die makan siap2 sebab malam tu kami nak berangkat tido umah akak aku kat keramat, ulu klang sebab kami ade program hari ahad nanti! :) *berapa banyak sebab daa*

then, pukul 9 keluar rumah, dh sampai umah akak aku, pick up die then trus ke pasaraya hero utk beli barang2 masak utk aktiviti esok! heeee... express mase beli barang2 tu sebab dah dekat pukul 10, nak tutup dah..siap beli barang sume kul 10 lebeh sampai umah die, then husband cakap nak tengok khurafat.. dah keluar kt astro 1st kan.. maklumlah kami ni mane tgk lagi khurafat tu..akak aku laju jee trus sms, 5 minit pastu trus appear kt tv..sedang elok yg tayangan pukul 11 lebeh tuu.. bajet cam seram giler kann.. tapi aku tengok biaseee jeee.. akak aku cakap banyak potong part2 yang seram n terkejut beruk tuu.. cehss! patotlahh.. xde ah aku nak pelok2 laki aku sambil menjerit tutup mata sebelah, memang xde ah, relax jee aku tengok..tehee!

okey2, dh habis pasal khurafat tu.. korang nak tau x ape akviti kami hari ahad tu? jomm ikot aku jomm! :D

:

:

:

:

:

:

:

:

ngah tunggu abah ambik kerete..

sebenarnya kami adik beradik plan nak gi picnic, nak pegi air terjun ulu yam! hoyeah! tapi bukan sume adek beradek pon, yg mane ade kt kl ni je, aku 3 beranak, akak aku sorg n adik aku sorg, sebuah kete je..hihi.. tapi tibe2 dlm perjalanan tu akak aku cakap rasenye ade waterfall kt belakang zoo negara tu.. mmg dekat jelah klo ade kan.. then husband pon cakap pernah tgk dlm tv, kat perkampungan orang asli.. aku pon haah yelaa, rasenye penah dengar gak, dan2 je kn :D

time2 tu jugak kitorg tukar plan pegi je kt belakang zoo negara tu, ntah ape namenye ktorg xtau.. tanya org2 kt situ cakap air terjun ulu kemensah.. ooo.. barulah tau.. perjalanan agak mencabar sket sbb jalan sempit giler..klo kite nak naik, then org nak trun msti kne hati2lah sebab jalan berbukit xde devider ko! klo terlajak sket mmg bleh jatuh trus ke dlm sungai bawah tu.. ngerii oii! dahla tinggi curam tu! *aku plak xteringat nk snap pic sebab jakun sgt nk pegi waterfall kat kl, kl ade waterfall semulajadi ko! cam xcaye jee*

okey dah sampai.. tetibe je trus sampai kan, haha... memang dekat giler ah dr umah akak aku tu, dlm 20min dh bleh sampai.. okey gak drp mendaki jalan berbukit ke ulu yam, baiklah yg ni dekat, save mase, save minyak..kitorg kua pon dah kul 1.30 tghri *penangan tgk khurafat mlm tu, sume tdo lambat*..

sampai je kat sini kitorang tengok banyak pondok or chalet,.. tanya org kat situ ckap pondok tu sewa rm30 satu hari.. then kitorg nk bbq sewa pembakarnya rm10, so rm40 duk kat situ, xde org kacau.. nak baring2 dlm pondok tu pn xde hal, nak solat pn xde hal sbb tokey die siap letak sejadah..mmg okey sgtlah kan, dahla kitorg terlupa bawak tikar haritu, trus parking kete, angkut barang sume.. terus hidupkan api utk bbq.. tapi mak aii berejam gaklah dorg ni berhempas pulas nk hidupkan api tu, huhu

posing lu sebelum nak terjun dalam air! wuhhuu!

tanpa berfikir panjang, trus aku tukar seluar trus melompat dlm air tu! sejuk giler kot! laki n akak n adik aku kt atas berhempas pulas menghidupkan api, aku ngan syaqir bantai dah berendam dlm air! overr! haha!

husband xsporting, die xmandi pon! nyampah!

syaqir ni plak, duk berendam dlm sungai tu kejap jelah, die nampak kolah air ni terus die konker!

okey, api dah jadi! yayy! jom kite bako! bako!
aku saje je menempel tu konon duk membakor gaklah, haha! 

the makanans haritu! nyummyhhhhhhh!

nasi putih, sayor labu air, asam pedas ikan tenggiri, ayam goreng, ulam2an, udang galah bako, ikan siakap bakor! perghh! udang galah tu 1kg++ baru berape ringgit je xsampai rm50, n ikan siakap tu plak beso bapok, rm15 je seko! hihi, pasni nak dtg bbq lagi, nak bako2 lagi! kite bako! bako! :D

haa, amacam? ade bran?
*sila lap air liur korang tu, issh xsenonoh! hikk*

sebenarnya to celebrate bufday akak aku tu skali..hihi.. akak aku yg satu2nya the bujangs! aissyy! cepat2lah kawen ckp kt mr.jen tu! hihi.. kek tu sponsored by me sbb tiap2 thn die sponsor bufday cake syaqir, ni berbalas2 lah kire, hihi

oklah, jum makann, lapar sudahh woo berendam lam air sojuk! hihi

ibuuu, syaqir dah penat ni, jomlah balik (=,=)

ehehe.. lepas makan tu kami berendam lagi berejam2.. sampai husband cakap xingat nak balik umah kot, haha.. lepas makan perot konyang xde snap2 pic dah.. haha! kitorang balik kul 6.. cam xpuas je, sebab sekerat hari baru, pasni nk dtg awal sket, pagi2 dh terpacak, baru seharian! berbaloilah bayo pondok tu rm30 kan! hahaha.. semlm pon kitorang dah plan nk datang lagi pasni, tunggu akak aku yg sorang lagi tu balik kl bolehlah spend2 time together lagi! :)




**psstt : i luv my family more than anything in this world! ;)



signsara

14 comments:

Cik Ezy said...

best gilakkk..
rase nk g sekayu je ari jumaat or sabtu ni.. haha..
tetibe je.. tgok gmbo sara la ni..
haha

Hanis Azla said...

wah sgt best berpiknik.. kat Kl aje plk tu.. lglah best x yah pi jauh2.. makanan pun nmpk superb.. dah lama benar tak pi mandi manda air terjun ni.. tgk gambar org pun dah suka.. he..he..

-Sara- said...

cik ezy,

ehehe..dan2 plok awok ek, eh tp sekayu tu mmg port sara n family mase kcik2 lu tau..best woh! :)

-Sara- said...

kak hanis,

haah kak, sara pn dh bertahun gaklah x terjun lam air sungai cmtu, skali dpt mmg best lah! hehe

ramai2 lagi seronok tau :)

axie said...

makanan best giler okey!

siti said...

cantek pink blog dia...;))
cane wat gabung2 pic tu..

-Sara- said...

azie,

hihi.. masing2 makan xhengat! ;)

-Sara- said...

siti,

cntik ek, tq ;))

sara pakai photoscape :)

Adzriel AB said...

wah best le pegi piknik & bbq. kalau kat sungai congkak sewanya RM40. boleh le ajak hubby gi sini lak..

-Sara- said...

adzriel ab,

haah kak, rm30..okeylah kat situ..chalet pn ade tau.. dekatlah klo kite duk kl ni, save mnyk kete..hehe

dakcik said...

bestnye! nk g la! hehehe
sedapnya ikan bako! lame xmakang wei! hahaha

-Sara- said...

dakcik,

gi jelah! best tau! berbaloi2! kite bako! kite bako! haha :D

MiSz eiN said...

sedapnye BBQ!!!
ooooo
xajak pn eh besan u niey
;p

-Sara- said...

ein,

ehehe.. mmg sedap pon besan oooi! :D

alaa, besan i ni kn bisneswoman, wiken mst bz nk g ambk stok kt kl, hikhik :P