Wednesday, May 9, 2012

my breastfeeding (bf) journey

hye, assalamualaikum! :)


harini usia Aqif dah 6 bulan 10 hari.. alhamdulillah.. till today he's still full breastfeed.. n i of courselah officially a fully bf mummy! exclusively tau! sebab dah lepas 6 months kan... syukur ya tuhan! *tadah tangan..aminn* now, my journey of bf diteruskan lagi.. jika diizinkan olehNya nak sangat-sangat sampai 2 tahun *sambil doa dalam hati*


bunyi full bf, tapi caya tak korang kalau datang umah aku, bukak fridge kat dapor umah aku *ade ke orang gi umah orang pastu masuk dapor, cek peti ais tuan umah..lol* korang cek kat deep freezer atas tu, takde sebotol pon stok ebm aqif kat freezer... yang ada cuma kat fridge bawah jeee... tu jelah stok yang mensurvivekan aqif... stok aku sekarang ni cukup-cukup sedang-sedang elok untuk sehari dua jee.. kalau pagi-pagi bawak beberapa botol bagi kat pengasuh, adelah tingaal 2 3 botol lagii.. tu jelah.. tapi tetap syukur sangat-sangat..

google
ermm memang takdapatlah nak simpan stok ebm banyak gini..jeles sangat tengok dorang yg dapat simpan buat stok sebanyak gini :(



tapi takpe, aku kuatkan semangat jugak.. bf mummy tak boleh down semangat, nanti susu lagi tak meriah... bukan tak penah simpan buat stok, pernah.. ada... masa dalam pantang haritu banyak sangat... tapi disebabkan aku cetek ilmu lagi psl bf sume ni masa tu, susu tu dah rosak, aku tak konpiden nak bagi minum kat aqif... bila googling, tanya kawan-kawan at last aku ambik keputusan buang je stok-stok tuu.. macam nak menanges masa tuuu...


masa sebelum habis cuti pantang aku gigih nak buat stok, tapi masa tu susu aku kurang meriah.. baby aqif banyak minum direct, bila pump sikit sangat hasilnya...  bila dah start keje, alhamdulillah susu kembali meriah, tapi tak dan kejar nak simpan stok.. takpe janji stok yang ada tak pernah putus...


kawan yang memula banyak bagi suppot kat aku si Rose.. masa aku dalam pantang dia call n offer pinjamkan breast pump dia.. syukur.. jimat dah kat situ.. info pasal bf pon banyak refer dia..hihikk.. pastu Shila pon suppot me, pinjam breastpump dia masa hantar servis yg Ros punya pump.. senanglah masa tuu satu letak opis, satu letak rumah... pastu c Shila dah pregnant dia dah mintak balik dah dia punya.. awal prepare untuk 2nd baby ekk..bagos! semangat-semangat! :D

google

sekarang gigih mengusung pump ni ke hulu ke hilir..pagi-pagi datang opis..petang-petang balik umah.. yelah dah ada 1 jee.. ingatnya nak jugak beli yang sendiri..takkan sudah pinjam orang punya kan.. sekarang tengah survey, kalau boleh nak yg practical n senang bawak ke hulu ke hilir...



setakat ni aku tak penah ambil apa-apa suppliment untuk bf nii.. susu pon tak minum *aisshhh*... ada baru-baru ni sekali susu macam down sangat.. aku dah survey pastu jumpa yang pil ASI tuu.. tapi aku tak berani nak makan sebab tak berapa yakin n apa kesan dia.. sekarang ni cuma  jaga pemakanan jelah.. banyakkan makan sayur-sayuran, produk tenusu, kekacang... *kadang-kadang langgar etika pemakanan gak aku nii..makan ikut sedap mulot je*



tapi alhamdulillah susu sekarang dah kembali meriah.. syukur.. stok sekarang pon dah banyak sikit.. sebab aqif pon dah start makan... cuma sekarang ni aku tak boleh lagi nak tinggal aqif.. contohnya esok suppoosely aku kena ke Kuching, Sarawak.. kursus kat sana 3 hari... aku tak konpiden nak tinggalkan dia lagi.. susu kompom-kompomlah tak cukop.. cik suami lak awal-awl dah sound "ehh, mana boleh..tak bole, tak boleh.. dahla sekarang aqif dah start makan..takkan B nak bangun masak bubur sume"  hahaha.. saje aku bagitau dia, tapi memang aku dah cakap awal-awal takpat joint kursus tu kat HR..


ape pon, i enjoy sangat-sangat being a full bf mummy.. tak ralat, tak susah, tak leceh, tak menyusahkan, tak memalukan *ada setengah org malu sbb fikir cmne nk bf bby kat public sume*..... nak seribu daya, taknak seribu dalih...  so, to all bf mummy teruskan perjuangan kita yee kawan-kawan! demi kepentingan dan kesihatan anak kesayangan kita semestinya! cayok-cayok! ;)



google
sekarang ni pegi mana-mana, memang selalu bawak bf cover nii.. kat mana-mana pon selak jelah, kan dah cover.. hehe
*eh sebijiklah pulak bf cover minah salleh ni ngan aku punya, tp i punya color hitam :D*





**esok cuti..yayy yayyy!!**




7 comments:

syariza09 said...

harap2 susu meriah sampai aqif umo 2thn..cayok cayok

lasalei said...

i luv your spirit sara..jgn putus asa ok...mesti boleh sampai 2thn...jgn malas n skip pump jew..

maya amir said...

ouhh,teringat zaman bf airell.. nak bf ni mental kene kuat.. jgn stress-stress..insya Allah sara boleh..caiyok..caiyok!:)

mamyharraz said...

kagum sgt dgn ibu yg BF baby.
harap2 sara dpt BF baby sampai umur 2 tahun.

~SHiLA~ said...

hahaha oit aku mintak sbb nk anto g servis la ngn membe aku.tp xbersevis pn.aku lupe nk bg kt dia

III bDkNaKaL III said...

Tahniah Sara!aina pun nak kuat smangat cm Sarah jgk!insyaallah...

ieda said...

tapi tula banyak2 risau juga akan rosak ..
banyak juga kes yg ebm mereka rosak kan .. elok fresh2 lahhh ;)