Monday, May 7, 2012

tumis laksa

hye, assalamualaikum! :)

pelik ke bunyinya tu? pernah dengar tak? tengok? makan? apatah lagi yee.. ehehe.. ini menu masakan terengganu.. korang akan jumpa menda alah ni kat terengganu jee.. kat lain takde rasa aku.. sebab tak penah jumpa lagi kat tempat lain... ada setengah orang ganu panggil mee rebus.. ada panggil mee calong.. tapi aku sefamily panggil tumis laksa..  nak tau rupanya camana?


**





**






**





eh takde lagi? main cak cak nampak :D





**







haaa ni dia Tumis Laksa! slrrrpp! taruk calong banyok-banyok! sedapp!


pecah telor sebijik memang sedap!


haa ni paling tak menahan ni! nostalgia habis! tumis laksa ni sedap dimakan dengan nasik! kalau ada tumis laksa ni takde lauk lain dah sedap sebab dalam tu dah complete ada ayam n sayor-sayoran.. masa kecik-kecik dulu nilah lauk feveret aku adikberadik.. memang terangkat! makan sampai licing, hirup kuah dalam pinggan tuuu.. makan lak reramai ngan kawan-kawan sekampung kat beranda rumah! fuhhh! sepinggan sorang tak cukop! :D


haaaa budak ni pon layan tumis laksa! siaplah makan nasik bertambah-tambah!


cehhh! thums up ko! :P


nahh! tengok! habis licing syaqir makang! hehehe






bagi korang, mesti tengok tumis laksa ni macam mee sup biasa jee kan... tapi ce korang try sekali buat, nak cari kat kl or mana-mana tempat memang takde.. masak sendiri.. cuba rasa kelainannya.. nak masak mende ni senang jee.. mudah sangat-sangat.. kata orang terer masak macam aku ni, main campak-campak jee..kehkehkeh...


oh ye! korang tau ke calong tu apa? okey, calong tu sebenarnya fish ball..orang teganu panggil calong.. tumis laksa ni letak calong banyak-banyak lagi sedap tau!


okey cakap banyak ape de hal kan? tengok resepi pastu try buat sekali! pasni mesti nak repeat buat lagi.. lagi satu terutamanya pada sesape yang kadang-kadang berat montotnak masok dapor, pening kepala pikir nak masak apa tu memang sesuai sangat masak tumis laksa ni, sebabnya all in 1.. ayam ada, sayor ada, mee ada :D

**


bahan-bahan tumis laksa :-

sebungkus mee kuning - basuh bersih-bersih
3 ke 4 ulas bawang putih - diketuk
sebijik bawang besar - dihiris
setengah sudu besar lada hitam - ditumbuk *nak pakai serbuk siap pon boleh tapi kureng sikit ah, tumbuk gak sedap
isi ayam - nak letak banyak mana suke hati koranglah, camporkan tulang-tulang best sikit
sawi - agak-agaklah banyak mana pon
carrot - sama gak agak-agak korang letak banyak mana pon
garam secukup rasa


cara-cara buat tumis laksa :-

1) tumis bawang putih, bawang besar, lada hitam dan ayam hingga naik bau
2) masukkan 2 mangkuk air - didihkan
3) masukkan sayur-sayuran dan mee
4) masukkan garam secukup rasa
5) rebus sampai semuanya sebati dan masak, siap!

*jangan rebus lama sangat, nanti mee tu kembang tak sedap pulak



haaa.. senang kan? pejam mata je weh! sayor-sayoran tu terpulanglah korang nak tambah kobis ke, cauliflower ke, taugeh kee.. macam aku ikut stail mak aku dedulu zaman susah, letak sawi jee, carrot pon kadang-kadang je ada  *emosi la plak..sobss :P* eh korang jangan taruk seafood tau, sebabnya nanti spoil! rasa ayam tu je dah sedap n original lah...letak ayam, sawi ngan carrot pon dah cukop.. memang rasa macam mak buat! eh, tapi mana boleh lawan air tangan mak lah kan :D


okey, selamat mencuba kawan-kawan! :)





*rajin update belog nampak! tehee!*



9 comments:

Kakzakie said...

Betul senang je sara bila kakak bacan bahan dan caranya... anak kakak pun boleh buat nie... ringkas, cepat dan sedap...:)

mamyharraz said...

tertanya-tanya jugak sebelum ni apalah maksud 'calong' tu hari ni baru temu jawapan :")

tq share resepi mee calong yg dah lama teringin nak cuba ;) kot berjaya nnt akk buat entry hehe

~SHiLA~ said...

aah br nk ckp mcm mee rebus ;))..eh rambut syaqir pn sepeten ngn yus ek.xpenah nmpk pjg :-j

aku pm kt fb,xtgk pn

Hanis Azla said...

utk akak yg tak berapa rajin ni, sesuai sgtlah masakan ni he..he.... nmpk pun dah sedap sara..

maya amir said...

ooo...org pahang panggil mee calong kan? bagus siap ade resepi..bolehlah bukak blog sara time nak buat nanti:)

syariza09 said...

hak hak hak...br jer ternganga2 pikir makna calong. Rupa2nya sara xplain kt last n3..

oooo kalo taruk seefood x sesuai yer. ok la kita ikut saranan sara, taruk ayam pon dh sodap

Aleyn said...

Ingat guna mee laksa tadi...rupenyer mee kuning jer yerk...bleh lah try weekend ni..nampak sangat menyelerakan

[PCL] said...

salam jumaat, singgah dan baca2 di sini...ada menu laksa .

Anonymous said...

OwhCik http://sinsakuchanel.com/ LgxPvb [url=http://sinsakuchanel.com/]シャネル バッグ 中古[/url] VbwDju http://ninnkicoach.com/ EehJcw [url=http://ninnkicoach.com/]コーチ キーケース[/url] TkvCyj http://diorautoretto.com/ OkfGas [url=http://diorautoretto.com/]ディオール グロス[/url] OndDda http://nihongucci.com/ SszKkx [url=http://nihongucci.com/]グッチ 長財布 アウトレット[/url] YqwUyy http://longchampnihon.com/ RxnAsa [url=http://longchampnihon.com/]ロンシャン 熊本[/url] KrpYhd http://sinsakuvuitton.com/ LueOfg [url=http://sinsakuvuitton.com/]ヴィトン キーケース モノグラム[/url] UixRav http://gekiyasuprada.com/ VjrRzo [url=http://gekiyasuprada.com/]プラダ 財布 ピンク[/url] HgmNcc http://uggsinsaku.com/ ZexSrd [url=http://uggsinsaku.com/]UGG クラシックミニ グレー[/url]