Tuesday, May 22, 2012

which one do you prefer?

hye, assalamualaikum! :)


sebagai wanita berkerjaya *sangatlah konon :P*, aku nak tanya, korang prefer beli ke or masak on weekdays?  kalau tanya aku ni, dengan beraaaatt menjawab "beli jeee".. tehee!  korang?? korang?? hehh! samelah tuu..ye takk?  :D



google
masaklah sangat kann :D



masa kat umah lama dulu, memang aku beli jee hari-hari kerja... memang jarang sangat berasap dapor umah kalau hari kerja.. nasik pon beli.. punyalah bertuah laki i! haha!  nak kata tak masak langsung tu ermmm adalah jugak masak... tapi simple-simple jelah.. bila time datang boring dah tak tau nak makan apa.. tengok ada barang masak, aku masak jelah... tapi bila weekend, aku memang akan masak betul-betul, orang kata masak pon banyaklah lauknya :P  sebab kitorang every friday memang akan singgah supermarket beli stok masak, bila penuh sepeti ais tu, rajinlah masak kan.. tak rajin gak memang kena cepuk ah ngan laki! haha


google
gambar hiasan semata.. takde makna aku masak meriah gitu..heh!



sejak duk rumah baru ni lak, memula pindah dulu hari-hari aku masak hari kerja tau.. uissshhh... mood dapor baru kat rumah baru, rajinnnnn masak kau! :P  bila masak tu plak, kalau ada lauk lebih, masuk fridge, esok bawak bekal ke opis.. jimatt sangat... plus, aku ni jenis pemalas nak turun kantin.. makan nak, turun pergi beli malas, bagos! :P


sekarang ni, mood masak dah mula terhakis sikit demi sedikit.. aissshhhh.. sangat tak elok kan... bukan apa.. sebabnya sekarang ni jarang sangat keluar pergi beli stok barang masak.. dedulu balik kerja ngan cik suami, tiap jumaat pergi supermarket borong barang masak, sekarang ni balik sendiri.. cik suami kerja hari sabtu... sape nak bawak gi supermarketttt? kalau beli pon gitu-gitu je kat kedai runcit kat rumah.. jadinya, kalau masak pon gitu-gitu jelah.. *macam sedihhhh jee..:(*


kadang tu aku kirim je kat akak aku belikan lauk kat luar.. weekend beli lauk kat luar? seeee?? isshh issshh :P faktor persekitaran pon mempengaruhi mood kita untuk masak sebenarnya.. macam sekarang kat area rumah baru ni, banyakkkkk sangat stall n kedai-kedai makan, medan selera, so banyak choice, lagilah mood malas masak membuak-buak :D  fikir-fikir, takat nak makan 2 orang, penat-penat kerja, balik nak masak lak, ermmm baik beli jelah.. kalau masak, beli bebarang masak pon dah bape inggit, penat lagi masak, tulah lagi senang beli jee tuu :D



google
eh, dah lama tak projek kek lah! :D





**ermmm kalau dah gitu kekdahnya, skill masak pon lari wehh!  dahla memang tersedia kurang pandai masak, lagilah terkurangg.. adehh! (-,-)**

10 comments:

Ezy Chiaki said...

sbb saye ni blom kawen jd jwpn saye xtau..
hahakk..
dulu mase duk ngn ani blk keje masak..
pastu esoknye bwk bekal g ops.. hihikk..

♥Eyza Qhairy♥ said...

Sara,
Eza prefer masak sebab malas nak pi kedai, nak tunggu makanan siap. Tak kira la mkn kat sana atau tapau. Eza memang malas bab-bab tunggu ni. Masak simple2 pon jadi la. Kadang2 goreng ayam atau ikan, dengan sayur atau telur dadar. Tu je. tapi bab nak kemas dapur, basuh periuk tu la malas skit. Tapi nak tak nak kene buat jugak. :(

Beli kat luar pon bagus. Jimat tenaga, jimat masa. Masing-masing la kan..

Kakzakie said...

Kalau kakak pulak Sara kalau hari bekerja/sekolah memang boleh katakan kakak masak dan makan di rumah. Jadual utk belajar dan mengajar anak-anak mengaji tu yg tak boleh keluar.

Tapi kalau cuti boleh katakan mesti kakak makan luar...

mamyharraz said...

samalah kiteww hehe

lagi2 akk dah duduk dekat dgn rmh mak so 'bye-bye dapur' lah nampak gayanya :")

cik hani said...

Aku klu mls xmsk jgk.rajin baru msk..penat keje msk

Azian Elias said...

akak dah lamaaa tak masak.. makan taun dah.hee

Salmiza said...

Mesti la rajin masak..tp masak di kedai! ! Lgpun asben kite jarang mkn mlm so sorg je mkn..jd beli bgkus kgsi ngan opal.. Tu pun byk lebih..x abis. Bile tghari plk dah mkn kt kantin sek msg2.. Plg2 pun masak weekend je le

maya amir said...

dulu masa anak2 akak kecik, akak beli jek..mknan yg baby akak masaklah..tp sejak sume dh sekolah, akak masak ...akak masak yg berat2 tgh mlm mcm lauk gulai ke kari ke ape..before gi keje, masak nasi..blk keje masak ringan2 mcm tumis sayur atau goreng ikan..sbbnya, anak akak yg sulung tu sek agama smpai 6.30pm..blk umah dh kul 7pm..pastu akak nk gi hntar yg kecik gi ngaji lagi..kalau akak order kedai, lmbtnyelah..anak dah lapo..kalau bln puasa lg kesian..sbb tu akak cuba masak gak..kalau akak sakit (maklumlah org sakit mcm akak ni..kekeke) hsbnd akak siap2 kan masak before die tdo..blk panaskan jek:) akak rasa sara nnti kalau anak2 dh besar sket, mesti otomatik akan masak slalu sbb by that time, anak2 dh pndai demand mcm2 hehe...

nic@ said...

Ai pon dah lame tak masak.nk diet katenya.kalau masak,kena makan.kalau makan,mesti gemuks.arghh dilema tau takkk

hehehe

ieda said...

hurmm lebih suke masak dik
lebih kepuasan dia ;)