Wednesday, August 24, 2011

salam aidilfitri

hye, assalamualaikum! :)


harini aku dah last keje.. malam ni kami bertolak balik.. ingat nak hafday tp cik suami tak dapat dtg jemput lak, die ckp balik jee macam biasa.. malam tadi dah gi shopping utk last time.. tu pon ade lg tertinggal.. shopping pon ngan rushing.. takde nak belek2 sangat..tengok just nice n okey terus rembat.. nak kejar ambik syaqir lagi kat taska.. lastnya kul 9 baru jemput syaqir kat taska.. cian anak ibu..alhamdulillah syaqir tak demam.. anak ibu memang kuat macam rimau! :D


dah balik umah mulakan keje-keje mempacking baju n segala barang mak nenek yg perlu dibawak pulang.. pungpang2 pukul 11 lebeh baru setel packing barang.. 3 beranak 3 beg baju.. belom masok barang2 lain lagi.. ayoo!



troly beg yg paling besar tu aku punye beg.. ntah ape aku isi dlm tu pon tak taulaa.. selalu sebelom2 ni blk kg 1 beg tu muat je baju aku n syaqir.. ni letak2 baju aku dah penoh beg tu.. haha..  so, beg itam tu syaqir punya n beg hitam merah tu cik suami punya.. senang.. 1 sorang.. pepandaila memasing cari baju sendiri nnti..haha.. actually ni tak abis lagi tau.. ade lagi barang lain.. risau lak aku muat ke nak isi lam bonet kete nanti.. belom masok barang2 akak aku lagi yg sorg tu.. aissyy  ^_^


so, ni kirenye last entry la kot till raya nanti..tau jelah kan.. kalau dah hari raya hadap ketupat, lemang, rendang bagai mane nak layan blog2 bagai nii.. tak kuasa tau! :D



google


so, dikesempatan ni aku ucapkan Salam Aidilfiti Maaf Zahir dan Batin buat sume kawan2, tak kirelah kenalan realiti dan alamaya... sepuluh jari aku susun mohon maaf sempena bulan yg mulia nii.. mane tau sepanjang aku blogging ni ade entry yg mengecikkan hati korang, komen2 yg aku lemparkan tu kecikkan hati korang tanpa aku sedari.. harapnya kosong-kosong ye kawan2! :)


pada yg balik kampung macam aku ni, pesan kat pilot sebelah tu drive carefully, kalau ngantuk berenti tido kat rnr, jangan paksa jugak drive kete tu tau.. semoga selamat sampai kg n dapat beraya dgn keluarga tersyg dgn suasana yg meriah dan ceria! :)



Selamat Hari Raya! :)




** doakan kesihatan my fil jugak ye kawan2! **



Tuesday, August 23, 2011

balik kampung

hye, assalamualaikum!


**aku tak balik kampung lagilaa.. still kat kl..still bekerje cam biasa ni **



google


seperti dalam entry semalam, perjalanan balik kampung kitorang yang patutnya hari sabtu malam terpaksa diawalkan ke esok malam.. tadi baru aku apply tambah lagi cuti 1 hari lg utk hari jumaat ni.. sebab memang dah takleh wat keje rasenye duk fikirkn keadaan ayah.. selagi tak jumpa n tengok dengan mata sendiri keadaan ayah memang serba tak kena kitorang kat kl ni.. cik suami pon terpaksa tambah cuti lagi..


malam tadi call mil, dia cakap ayah dah boleh makan sikit2.. legalah sikit dengarnya.. hope harini ayah much2 betterlah.. thanx untuk korang yg doakan untuk kesihatan my fil ye.. ermm ingat harini terus nak wish raya tapi esok still ade lagi..harapnya esok aku sempat buat entry wish raya untuk korang ye.. n kalau boleh esok aku mintak permisi bos mintak hafday.. baju2 tak packing lagi.. selalu aku awal2 dah packing.. ni 1 ape pon tak bergerak lagi..


tapi yang pastinya malam ni nak shopping untuk last time.. ade lagi yang tak dibeli.. baju ayah pon belom beli lagi.. rase macam tak cukup masa je nii.. harap dapat setel sume sebelom esok malam..


eh, wish raya esok insyaAllah aku buat entry lain ye! :)




** malam tadi badan syaqir suam2 cm nak demam, cepat2 suap ubat.. dah sejuk.. jgnla demam ye syg **



Monday, August 22, 2011

risaunya hati nii..

hye, assalamualaikum!


google


tetibe rase cam mood raya down.. petang semalam masa kat opis cik suami call.. bagitau my fil sakit teruk.. terkejut sangat dengar.. memang masa awal bulan puasa aritu ayah dah kene warded sebab tibi..dekat 2 minggu jugak kena tahan.. selama die kat spital tu adela beberapa kali aku call bertanyakan kabar.. biasalah org tua ni kan.. bila kita call mane dorang cakap sakit.. dia ckp sakit biasa2 je cume kene masuk air n makan ubat sebab tu kene tahan lama sket kat ward.. taknak bagi anak-anak bimbang..


aku : ayah still kat hospital ke?

ayah : aah.. sara takyah risaulah..ayah takde pape pon

aku : ermm kalau dapat cuti kitorang nak balik jugak jenguk ayah

ayah : takyahlah.. nnti raya nak balik lagi.. banyak lak pakai cuti

aku : ermm sara serba salah gak ni.. sara mintak maaflah ayah..ape2 pon sara tanya yus laa..

ayah : takpe..tak payah bimbangla..ayah takde ape.. ni ayah dh tukar ward

aku : ward mane lak?

ayah : ayah bosan duk dalam bilik, ayah mintak duk kat luar ni ngan orang ramai kat luar nii..ramai kawan2 ayah yg sakit kat luar nii.. taklah bosan sangat..


hihikkk.. nak tergelak lak aku dengar fil ckp gitu.. boleh lak ramai kawan2 die sakit ek..hihikk :D.. camtulah org tua ni kan sebolehnya dia cakap dia sihat walaupon dah kene tahan kat ward.. kalau sihat takkan masuk ward kan..


semalam tu pon bukan mil sendiri yg call bagitau cik suami, kak ipar yg call.. kak na cakap ikotkan ayah tak bagi bagitau kitorang yang kat kl ni sbb dah dekat sangat nak raya.. tapi bila dengar cakap ayah tak makan n takleh tido sejak kua ward aritu mane tak risau.. n ayah selalu mimpi yang ngarut2.. lagilah kitorang risau..


rasa macam arini nak balik jenguk tapi apakan daya.. komitmen keje.. n cuti raya pon dah lulus.. ikotkan cik suami still kena keje ri sabtu ni, tapi harini dia cuba mintak excuse el utk ari sabtu ni..means kitorang balik awal sehari drp plan asal..


lepas ayah kua ward, kitorang call mil takde pon cakap yg ayah xmakan n xleh tido.. ni sbb teruk sgt tu yg kak na call cik suami semalam.. memang risau jee hati aku dari semalam.. nak ke hari jumaat ni lambat lagi..  yg mampu aku buat cuma doakan yg baik2 untuk ayah..





** mood keje memang dah melayang-layang dah ni -_- **





Sunday, August 21, 2011

kisah hari minggu

hye, assalamualaikum! :)


alhamdulillah, harini dah masuk hari ke 22 kite berpuasa.. means lebih kurang seminggu jelah lagi kite nak berhari raya yabedaabedoooo! :D persiapan camne? okey dah sume2nye korang? kami ala-ala kadar jee.. janji ade baju raya sudahlah kannn cayy cam sedeh lak :P


macam kitorang, syaqir sume mmg dah setel.. baju + seluar ade 10 ke 12 pasang.. separuh aku beli..separuh sumbangan drp makcik-makciknya.. belom makcik n pakcik kat kg lagi..hehe :P untung ade ramai makcik pakcik  ni kann mak pak die yg palingg untungg ..haha.. kasut 2 psg, tapi sandal tak cari gii :D baju melayu, sampin, kopiah, cap, stokin, cua kecit, tali pinggang sume dah setel dah.. full stop disitu


aku nye lak semalam baru sempat gi cari.. tak pegi ke jln tar or sogo area kl sane.. tak sanggup mak nak bersesak-sesak ngan lautan manusia kat sana.. kami shopping kat alpha angle jee.. so, dah jumpe kaftan murah untuk aku..oklah tu ade gak drp takde kan.. cuma tudung je belom lagi nii..aisyyy -_-


untuk adik2 ipar dah setel..adik2 aku je belom.. utk pil pon belom.. utk cik suami pon belommm.. yg ni maybe esok or lusa lah kot.. sabor2 yee..satu2.. janji sebelom lik kg kasi setel sume.. kuih raya lak dah dpat tapi tak bayor gi nii..hehe.. boleh?


okey, setel hal kain baju.. hal buka puasa lak hari minggu haritu.. hari sabtu kami berbuka puasa ngan family kat umah kak long, meriah.. family mak uda pon ade.. penoh umah.. makanan pon penoh meja :D aku tak masak apa2 pon haritu sebabnya dapor gas rosak.. time nak raya2 ginilah nak rosakkan.. so, haritu cuma bawak kuih tunjuk jelah.. yang penting bawak tepung pelita paya jaras yg super delicious tu, licing mung! hihi.. main dish haritu kak long masak nasi minyak ganu..masing2 menambah makan.. memang superb! gambar? sekeping pong takdokkk! ngehhhhhh :D


untuk semalam plak, aku sempat masak sebabnya kami kua awal ke alpha angle tu, sampai umah kul 5 lebeh, singgah max value kat umah jap cari barang2 masak.. nasib baik ade lagi ikan2 segar.. tekak aku terase nak makan gulai ikan tongkol kelate style.. jumpa lak ikan tongkol segar..oklah kan..laju jee aku balik masak! :P tapi akhir2 ramadhan gini mood rajin masak simple2 jee.. nak perabih stok..hehekk :D



ini gulai ikan tongkol kelate style.. yang taruk timun kat lam tuu.. menambah makan nasik laki bini ni! :P


sayor campor goreng.. carrot ngan baby corn tu habis dikutip makan dek syaqir jee.. mak paknya makanlah sawinya semata..hihi


ayam masak merah sumbangan kak long ri sabtu ritu n sambal belacan buatan sendirilaa


takde desert pon berbuka semalam.. tengok lam almari stok kering tuu agar2 dah habis.. yang ade susu cair ngan tepung.. tak tau nak wat kuih ape.. tanya cik suami cakap takyah kuihlaa.. aku pon sonang keje :D


**selingan**


ini lak bolognese spaggheti yang aku masak sehari sebelum puasa tu ari.. teringin nak makan tapi tak terbuat2 pon lagi sebabnya laki mak ni mane gemor sangat makanan2 omputih nii.. die kan tekok melayu sejatii! heh! (^_^)





** pukul 11 lebeh baru masok opis tadi, pegi chekup syaqir 3thn stgh.. everything is fine n berat? macam biasa.. mmg naik dengan jayanya..budak ni mane penah turun berat badannya sejak kecik lagii.. alhamdulillah :) **





Thursday, August 18, 2011

nak kongsi resipi

hye, assalamualaikum! :)


harini rasa nak kongsi resipi yg penah aku masak n masukkan lam blog ni, n ade yg tanya mintak resipi.. so, ape salahnya kongsikan bersama kan.. aku pon masak cara aku jee.. walaupon kadang2 resipi tu aku google tapi kadang2 aku tak ikot 100% bahan2 dalam resipi tu.. aku derhaka lah jugak kat resipi tu, bak kata Mat Gebu .. hehe..


so, kat sini aku nak bagi resipi Bebola Udang Bersama Roti .. dalam entry aku haritu takde pic bebola tu.. korang boleh google camane rupa bebola tu ek sebab aku malas lak nak tepek kat sini :D

Bebola Udang Bersama Roti

bahan-bahan :-

8 - 10 ekor udang ( nak banyak2 lg pon xpe, lagi sedap ) - buang kulit dn kepala - kerat kpd 3
2 -4 keping roti sandwich ( aku pakai gardenia ) - potong dadu
daging kisar ( optional ) - yg ni aku derhaka
daun sup ( aku pakai daun ketumbar ) - racik halus
bawang besar / merah - dicincang
cili merah - dicincang
lada sulah
garam / perasa secukup rasa
sebiji telur

cara-cara :-

gaulkan kesemua bahan-bahan diatas.
perap selama 1 jam dalam peti ais - nk goreng terus pon takpe.
bentukkan bebola dan goreng hingga kekuningan (masak).
siap utk dimakan (sedap makan ngan sos pencicah ).


**gila simple n senang kan! yg mana bahan derhaka aku masukkan tu sebab aku nak ade rase macam2.. patotnya bukan bebola udang dah ni kan..hihik



okey puan-puan, resipi kedua kita plak harini, Ayam Percik ( aka Ayam Golek )... cewah! kalah Chef Wan dah nii..hahaha!  sekali lagi diingatkan, resipi ni pon stail aku gak, stail mak aku lah kirenye.. walopon aku nye ayam percik tu tak selazat mak aku punye.. yelah air tangan mak mane leh lawan kan! :D


Resipi Ayam Percik

bahan-bahan :-

2 bahagian peha ayam ( yg kite potong 4 ayam tu - terpulang nak pakai bhg mane ye)
1 1/2 santan pekat
1 cawan santan cair
1 inci kunyit hidup - blend
1 ulas bawang putih - blend
1 labu bawang besar - blend
1 inci halia - blend
2 - 3batang serai - diketuk
2 -3 sudu cili boh ( optional nak bagi kuah merah )
air asam jawa
garam , gula, perasa secukup rasa


cara-cara :-

1. masukkan santan cair, santan pekat ( santan pekat jangan habiskan semuanya, simpan sedikit utk langkah terakhir nak bagi kuahnya pecah minyak )

2. masukkan ayam, bahan-bahan kisar, serai yg diketuk,air asam jawa, bahan-bahan perasa dan rebus hingga ayam suku masak.

3. kemudian, bila ayam agak2 nak suku masak, bolehlah masukkan baki santan pekat untuk bagi kuah pecah minyak ( baru cantik rupanya nnti ).

4.  angkat ayam yg suku masak tadi, letakkan dlm loyang dan bolehlah dibakar hingga masak (terpulang bakar lam oven or manual pakai dapor gas je, dpt dapor arang lagi bagoslaa )

5.  siap dihidang bersama kuah percik tadi



sekian, selamat mencuba! :)




** ada jualan raya kat bawah opis ni, tapi alahai jauhnya nak menapak.. panas lak tu kat luar **





Wednesday, August 17, 2011

persiapan raya..........

hye, assalamualaikum! :)



google


aissyyy.. sana sini sume duk bershopping raya... sume seronok duk pi perabih duet kat sogo, jalan tar.. siap ambik cuti khas 1 hari untuk shopping raya kan! aku memanglah dah cuti 1 hari seminggu sebelom pose ritu utk shopping tapii tu cuma baju syaqir jeeeee.. baju aku, cik suami, adik2, adik2 ipar, pil belom lagiiiiii.. ayoooo! semalam tu pon sempat singgah outlet kedai arab kat tesco selayang, dapatlah grab 2 lai jubah cantik utk mak n mil..yg lain2 tak setel giii :(



google



our colour theme 4 dis year is soft purple.. baju melayu 2 beranak tu dah selamat mak aku beli kat kg.. tak kuase nak cari kat sini mintak mak tolong belikan, duet tak bayor g oii :D.. tapi aku lak yang memboyot ni tak tau nak pakai ape utk pagi raya nnti.. raya ke2, ke3 belasahlah pakai uniform kan.. ermm semlm usha2 gak kaftan yg cun2.. kot2 ade yg leh muat perot aku ni tapi sumenye utk org slim2.. bergetah kat pinggang.. kot tak selese nak pakai kan.. pastu karang nak cedok rendang meleret2 lak tangan kaftan tu masuk lam rendang..haha :P



google


ermmm.. duk buntu gi ni aku nak pakai ape pagi raya nnti? korang leh suggest tak ape yg sesuai aku nak pakai? jubah lak cik suami tak berkenan aku pakai.. dia kata cam ustazah.. yelah kalau jubah moden yang ade dart tu cantiklah kan..tp dah boyot gini mane leh nak pakai yg ade dart tu, mau tercekik baby lam peyot ni! :D




** tadi dah tukor duet raya, tapi duet RM 5 dapat duit lama, kuang asam punye bank! **






hantu youtube

hye, assalamualaikum! ;)



budak nilah hantu utube.. gambar ni waktu yang dia demam haritu.. dalam demam-demam pon tapi dukk jee hadap utube.. mula2 dia akan panggil aku untuk cari apa yang dia nak.. lepas tu die suh aku duk jauh-jauh sebab pastu dia dah tau dah nak klik yg mana die nak.. suke hati jee kannnn -_-


bila aku gi dekat2 die, cepat2 die bangun tolak aku "awak duk sanalaa.. gi tengok tv laa" dengan muka-muka dia cakap kat aku.. dah tu dengan tak bersalah cakap saya-awak lak.. ingat kawan2 sekolah dia agaknya..haha

 
ade sekali baru-baru ni, aku masuk tido awal.. mula-mula tu aku layan jap utube, blog..pastu rase ngantuk, kul 10 aku dah masuk bilik nak membuta :D  pintu bilik aku tak tutup, bukak separuh, bapak dia layan tv, terus c syaqir lah yg konker layan utube kan..


dalam aku duk nak tido tu tapi takleh nak lena betol-betollah, sebabnya budak ni duk layan kartun joget-joget lagu techno kat utube sambil tangan die ketuk-ketuk meje, gelak-gelak sakan sebab geli hati tengok kartun2 tu joget kot memang kelakar pon kartun yg joget dlm tu, aku penah gak tengok video yg die slalu layan tu..


kira aku tido-tido ayam jelaa.. pastu kul 11 aku terjaga.. tengok2 budak tu tak bergerak2 lagi duk depan netbook tu.. tengah meriah lagi duk gelak2, joget2, pastu aku dengar suara cik suami dah marah2 kat dia sebab bising.. yelah anak ngan hal die layan utube, bapak lak nak layan tv, mau tak bergaduh.. nak tergelak pon ade aku dgr 2 beranak kat luar tu.. macam2 ragam..haha


alahaiii... syaqir..syaqir kartun jugak yang kamu layan.. pasni ibu nak bukak yg baik2 jelah, ngaji2 ke, lagu nasyid kee.. barulah sejuk sket hati ibu nii.. drp layan kartun lagu techno tuu... aissyy.. so, sape yg harus disalahkn ni? ibu? abah? atau syaqir sendiri? sebab bila nak bukak utube, awal-awal dia dah ckp "nak kartun joget"



(T____T)




** semalam ada beli 2 pasang jubah, 1 utk mak, 1 utk mil, tapi pening lak nak pilih antara 2 tu mane satu nak bagi kat mak, mane nak bagi kat mil :P **





Tuesday, August 16, 2011

barulah semangat nak tunjuk gambar! :P

hye, assalamualaikum! :)


baca daripada tajuk kemain semangat..! yelah nak tunjuk gambar aku main masak-masak untuk juadah buka puasa semalam!  yelah, 1st time kot aku masak sendiri di hari keje! selalu weekend je kan! heee.. tu yang semangat terlebeh tuu..haha..


semalam sampai umah awal..kul 6 dah sampai sebab semalam jalan adalah okey daripada hari2 biasa..jem gitu2 jee..sukeeeee.. memang pelik bila tak jem cik suami pon sampai awal.. tu yg sempat masak tuu..ape pon ok jum layan pic..zassssss! :D



kari ayam lagi.. buat ni sebab nak match makan ngan roti bom Mek Zaa  .. ade lagi tak habis2 hehe..


sambal ikan bilis.. isshh ni kalau taruk petai lagi best!


telur dadar :D


selere jowo datang kat tekak aku nii.. pecal.. RM2 beli kat kantin opish :D


agar2 santan ni pon ade lagi sket.. tak habis2..hehe.. tu kuih badak berendam pon beli kat kantin opish..


haa inilah die roti bom kebabom Mek Zaa tu.. hihikk


minuman? sirap bandung soda... ggrrpp.. alhamdulillah.. konyangggggggg (^_^)




** memang best kan sesi tayang2 gambar yg kita masak sendiri ni kan.. patotlah org lain semangat tempek pic masak2 dorang.. hari2 lagii..hihi.. **




Monday, August 15, 2011

"Abang, tunggu mak di syurga ya!" ~ sekadar berkongsi

hye, assalamualaikum! :)


harini aku nak share satu kisah benar tentang kesabaran dan tabahnya seorang wanita yang bergelar ibu menjaga anaknya yang sakit kronik hingga ke nafas terakhir anaknya yang berusia 4 thn.. aku baca kisah ni memang sedih n tersentuh, tak sedar mengalir air mata aku..

petikan ni aku jumpa kat fb kat I Luv Islam.Com n aku cuma nak share di sini bersama kawan-kawan..



Empat tahun dua bulan mak membesarkan Abang. Mak selak helaian demi helaian paparan kertas dalam diari yang sedikit usang itu. Aduh! Banyak sungguh memori yang tercatat di dalamnya. Membacanya bagaikan meruntun jiwa mak kembali mengenangkan perjalanan derita Abang sejak lahir hingga menghembuskan nafas terakhir. Mata mak terpaku pada catatan peristiwa lebih kurang tiga bulan sebelum Abang pergi. Mak rasa, di sinilah terkandung jawapan yang mak cari-cari. Jawapan untuk soalan yang mereka tanya kenapa mak tidak menangis?







Mak akan bacakan sedikit rentetan diari ini supaya mereka tahu kenapa mak tidak menangis, sayang.






Januari 2011- Perut Abang semakin membusung kerana hati membengkak. kata doktor, semua organ dalaman Abang sudah rosak, sudah 'reput'. Tidak boleh diselamatkan lagi. Tidak mengapa. Hati mak berkata, cukuplah! Tidak akan ada lagi pembedahan untuk Abang.






26 Februari 2011- Hari ini ulang tahun ke-4 abang. Dua hari sebelum itu, mak tanya, abang nak kek apa? Abang jawab, nak kek lori sampah! Hah Hah.. Tergelak mak. Abang suka sangat melihat lori sampah yang lalu setiap pagi depan rumah. Sebab itu abang nak kek bentuk lori sampah, Puas mak dan abah melilau sekitar Kuala Lumpur, tetapi tak jumpa kek macam tu. Tak ada yang sanggup buat kek macam yang Abang minta. Mak kecewa! Selama ini, mak tunaikan apa saja permintaan Abang, tapi kali ini mak gagal. Mak belikan kek coklat strawberi sebagai pengganti. Dengan perut membusung, dada berombak kerana sukar bernafas, Abang masih tersenyum dan nampak ceria melayan rakan-rakan yang datang, sama-sama menyanyikan lagu hari jadi Abang. Dan ketika itu, hati mak sudah terdetik, mungkin ini hari jadi Abang yang terakhir.




7 Mac 2011- Keadaan Abang semakin kritikal. Perut Abang semakin membesar. Abang tidak mampu untuk bergerak dan lebih banyak terbaring serta asyik sesak nafas. Mak semakin tidak tahan melihatkan keadaan Abang sebegini rupa. Mak bawa Abang ke IJN, rumah 'kedua' Abang sepanjang tempoh hayat Abang. Kata doktor, tiada apa yang boleh dilakukan lagi. Abang hanya menanti waktu. Mak angguk perlahan-lahan. Mak redha dengan ketentuan ilahi. Dalam hati mak juga terdetik, masa Abang sudah tidak lama lagi. Para ibu di wad tersebut asyik bertanya pada mak, macam mana dengan keadaan Abang? Mak cuma mampu untuk jawab, "Insya-Allah, Abang akan sihat!" Mak terpaksa cakap begitu pada mereka, sebab mak tidak mahu mereka semua lemah semangat jika mereka tahu Abang sudah tiada harapan lagi. Mereka pun sedang bertarung dengan ujian Allah apabila anak-anak yang dikasihi ditimpa penyakit. Jadi biarlah jawapan yang mak beri itu kedengaran manis pada telinga mereka. Pahitnya, biarlah mak sendiri yang telan.






13 Mac 2011- Hari ini merupakan hari Ahad. Mak pinta kebenaran doktor untuk bawa Abang pulang kerumah. Doktor izinkan. Biarlah Abang habiskan waktu-waktu terakhir bersama keluarga. Dan di saat-saat akhir ini, mak mahu tunaikan apa saja permintaan Abang. Di rumah, setiap hari mak akan tanya, "Abang nak apa harini?"






Mak masih ingat pada suatu pagi, abang menjawab, "Mak, Abang nak naik kereta bomba!"






Mak termenung dengar permintaan Abang. Bila abah pulang ke rumah, terus mak ajak abah keluar. Abah tanya pergi mana?






Mak jawab, "Balai bomba!"






Sampai di situ, mak meminta izin daripada pegawai bomba. Mak kata padanya, Abang teringin sangat nak merasa naik ke dalam trak bomba. Pegawai itu cuma garu-garu kepala, kemudiannya menggeleng-gelengkan kepala. Belum sempat pegawai bomba itu menjawab, lantas mak tarik baju Abang ke paras dada.






Separuh berbisik, mak beritahu pegawai itu, "Encik, ini anak bongsu saya dan hanya menanti masa untuk 'pergi'! Benarkan saya tunaikan impian terakhirnya ini!" Bila lihat perut Abang yang buncit dan dada dipenuhi kesan parut dan jahitan, pegawai itu tidak tunggu lama. Terus dicapainya kunci, dibuka pintu salah satu trak bomba itu. Lantas dia terus dukung Abang dan letakkan Abang ke atas tempat duduk bahagian pemandu. Abang nampak gembira sangat biarpun cuma 15 minit abang di dalam trak itu. Tetapi Abang tidak perasan, ketika itu mak palingkan muka selama lima saat. Sekadar mahu mengelap titisan air mata yang mula bertakung.






Hari lain, mak tanya lagi pada abang, "Abang nak apa?"






Abang pun jawab: "Abang nak naik lori sampah!" Mak dukung Abang, tunggu depan rumah. Bila lori sampah lalu pagi itu menjalankan rutinnya mengutip sampah, Mak tahan lori itu.






"Encik, anak saya teringin naik lori ni. Boleh izinkan sebentar?" Pekerja itu tertawa mendengar kata-kata mak. Kemudian, mak angkat baju Abang dan beritahu perkara sama. Terus berubah mimik wajah mereka. Segera mereka angkat Abang, letakkan di tempat duduk pemandu. Ada antara pekerja itu yang memalingkan muka, tak sangup untuk melihat Abang lama-lama. Sedih agaknya. Begitulah seterusnya. Setiap hari, mak akan tanya pertanyaan yang sama. Kalau Abang nak tengok gajah, mak akan bawa Abang pergi zoo. Walaupun abang tak larat jalan, tak apa.






Mak dan abah tidak kisah, kami silih berganti dukung Abang. Abang pinta nak tengok burung, mak bawa Abang ke taman burung. Abang nak main permainan robot, mak bawa ke kompleks beli-belah yang ada permainan seperti itu. Ke mana saja Abang nak pergi dan apa sahaja yang Abang inginkan, semuanya mak tunaikan! Setiap hari juga mak tanya Abang nak makan apa. Macam-macam Abang teringin nak makan. Murtabak, nasi paprik, milo ais, cendol, air tebu, air bandung, rojak dan macam-macam lagi, semuanya mak tunaikan walaupun makanan itu Abang pinta pada pukul 3.00 pagi.






Mak tahu dan faham, masa Abang bersama mak dan abah semakin suntuk!






27 Mac 2011- Abang semakin kritikal! Abang sudah tidak mampu untuk berkata-kata, apatah lagi untuk bergerak seperti biasa. Mata Abang kuyu dan Abang hanya mampu terbaring sambil memeluk Aina, anak patung kesayangan Abang. Mak segera pinta abah bawa Abang ke hospital.






"Kali ini kita bawa abang ke IJN, tapi kita mungkin akan keluar dengan tubuh abang yang sudah tidak bernafas!" Itulah kata-kata mak pada abah sebelum bertolak ke IJN. Mak mahu abah bersedia dan redha jika apa-apa berlaku. Sampai di IJN, abang terus ditempatkan di wad khas untuk pesakit kritikal.






5 April 2011- Mak telefon sekolah asrama Kakak sulung di Seremban. Mak minta pelepasan daripada cikgu untuk benarkan Kakak pulang.






"Adik tenat. Saya mahu kakak-kakaknya berada di sampingnya pada saat terakhir!" Mak pinta pada cikgu dan Kakak diizinkan pulang. Kemudian, Dr. Adura, doktor yang sinonim merawat abang juga datang melawat. Ketika itu mak ceritakan yang mak terkilan sangat tidak dapat tunaikan permintaan Abang yang mahukan kek berbentuk lori sampah.






7 April 2011- Pagi ini Dr. Adura datang melawat Abang lagi. Kemudian Dr. Adura beritahu ada surprise untuk Abang tengah hari ini. Rupa-rupanya, tengah hari itu tetamu yang juga rakan-rakan alam maya Dr. Adura datang membawa kek lori sampah yang Abang mahukan sebelum ini. Ada dua kek mereka bawa. Mak tak sangka, Dr. Adura rajin menulis mengenai kisah abang di dalam blognya dan ramai yang menawarkan diri untuk menyediakan kek yang abang pinta. Para tetamu bersama jururawat dan doktor menyanyikan lagu selamat ulang tahun untuk Abang. Tetapi abang kurang ceria, wajah Abang tampak letih dan nafas abang turun naik.






8 April 2011- Tengah hari ini, masih ada lagi tetamu datang membawa kek berbentuk lori warna pink untuk abang. Tetapi abang sangat lemah. Abang sekadar terbaring merenung kek itu. Malam itu, semasa jururawat mengambil tekanan darah Abang, bacaanya meningkat naik. Tetapi hati mak dapat merasakan yang Abang sekadar mahu meredakan keresahan hati mak. Malam itu, hanya mak berdua dengan Abang berada di dalam bilik. Mak pandang sayu wajah abang yang semakin lesu dan pucat. Mak duduk di sebelah Abang, mak peluk dan usap rambut Abang. Mak menangis teresak-esak bagai anak kecil.






Dalam tangis itu, mak katakan pada Abang, "Mak tahu Abang nak senangkan hati mak. Abang tak perlu buat macam tu. Mak tahu Abang nak pergi. Jangan tahan-tahan Abang. Pergilah menghadap Ilahi. Mak sudah sedia. Mak redha segalanya. Mak puas dapat sempurnakan apa sahaja hajat yang Abang pinta. Mak juga bangga kerana Allah hadirkan Abang dalam hidup mak walaupun seketika."






Abang hanya diam, memandang mak dengan pandangan lesu. Dan ketika itu mak menangis sepuas-puasnya. Mak juga berjanji bahwa mak tidak akan menangis lagi selepas itu! Ya, mak tidak akan menangis lagi biarpun abang sudah tiada lagi di dunia.






9 April 2011- Pagi itu mak pesan pada abah agar bawa semua anak-anak datang ke hospital. Masa Abang dah dekat sangat. Mak lihat Abang sudah kritikal. Wajah Abang sudah tampak biru, lebam! Dada Abang berombak, tercungap-cungap menarik nafas.






Abang sudah tidak mahu makan dan minum lagi sejak malam tadi. Pukul 8.00 pagi, abah dan kakak-kakak sampai. Mak suruh Kak Long bacakan Yaasin di sebelah Abang. Mak suruh abah baca juga, tapi bacaan abah tersekat-sekat kerana cuba menahan tangisnya.






Pukul 3.00 petang, Abang semakin lesu. Lantas mak ajak Abang keluar berjalan-jalan.






"Abang, abang nak tengok matahari tak? Jom kita turun kantin minum sambil tengok matahari!"






Abang hanya mengangguk lemah. Mak dukung Abang dan kita satu keluarga turun ke kantin. Abang mahu minum air coklat. Tapi Abang hanya minum seteguk. Kemudian, Abang lentukkan kepala pada bahu mak.






"Abang, tu tengok kat luar tu? Nampak tak sinar matahari tu? Cantikkan?" Mak tunjuk pada abang sinar matahari yang kelihatan di celah-celah rintik hujan yang turun waktu itu. Abang angkat kepala melihat ke arah matahari itu. kemudian, abang menguap.






"Abang ngantuk!" Itu kata Abang dan kemudian abang terlentuk semula pada bahu mak. Tiba-tiba jantung mak berdegup kencang. "Bang, jom naik. Abang nak 'tidur'! Mak terus ajak abah dan kakak-kakak naik semula ke wad walaupun mereka belum sempat jamah makanan di atas meja.






Sampai sahaja di wad, mak terus baringkan Abang di atas katil.






Dan Abang terus merintih dalam nada yang lemah, "Makkk..sakit perut..!"






Suara Abang amat perlahan dan amat sayu bunyinya. Lantas mak letak tapak tangan mak atas dahi Abang.






"Abang, hari ini, waktu ini, mak redhakan Abang pergi. Mak halalkan segala makan minum Abang. Mak halalkan air susu mak untuk Abang. Pergilah Abang. Mak izinkan Abang pergi!" Mak ucapkan kata-kata itu sambil merenung jauh ke dalam mata Abang yang semakin kuyu. Saat Abang sedang nazak itu, mak panggil kakak-kakak agar mengucup Abang selagi Abang masih bernafas. Mereka kucup pipi Abang bertalu-talu dan mula meraung dan menangis.






"Kakak! Kalau kamu semua nak menangis, keluar dari bilik ini. Mak tak mahu Abang dengar kamu menangis! Jangan seksa Abang dengan tangisan kamu semua!" Mak marah mereka. Mak tidak mahu Abang lihat kami menangisi pemergian Abang. Mak tahu, Abang akan jadi lebih sedih dan berat hati untuk pergi bila melihat kami menangis di saat akhir sakaratulmaut menjemput Abang. Mak tidak mahu tambahkan lagi kesedihan Abang untuk meninggalkan kami. Abah pula hanya berdiri di penjuru bilik, meraup wajah menahan suara tangisannya. Jururawat yang ada dalam bilik juga menangis, mak suruh jururawat keluar dan tutup tirai bilik itu. Mak tak mahu orang luar lihat. Mak tak mahu ada orang menangis di saat Abang akan pergi. Setitis dua mengalir juga air mata mak. Tapi mak masih mampu tersenyum.






"Pergilah Abang. Mak izinkan. Mak izinkan.. pergilah.."






Dan perlahan-lahan mata abang yang layu tertutup rapat, genggaman tangan Abang pada jari mak semakin lemah dan akhirnya terlepas...






Pukul 3.50 petang, akhirnya Abang meninggalkan dunia fana ini. Innalillahiwainnailahirajiun.






Mak kucup dahi Abang. Mak bisikkan di telinga Abang, "Tenanglah Abang di sana. Suatu hari nanti, mak juga pasti akan turuti jejak Abang. Abang... tunggu mak di sana ya! Di syurga!"






Abang, sekarang mak sudah dapat jawapanya. Mengapa mak tidak menangis? Pertama, Abang telah di takdirkan menjadi ahli Syurga yang akan membantu mak di sana nanti. Kedua, apa saja keinginan Abang semasa hayat abang telah mak tunaikan. Tiada lagi rasa terkilan di hati mak. Ketiga, segala hutang sebagai seorang ibu telah mak langsaikan semasa hayat Abang. Mak telah sunatkan dan buat akikah untuk Abang. Keempat, mak telah menjalankan tanggungjawab sepenuhnya, sentiasa berada di sisi Abang dan menggembirakan Abang setiap saat dan waktu. Kelima, mak rasa istimewa dipilih Allah untuk mendapat anak seperti Abang. Mak jadi 'kaya' dengan kehadiran Abang. Kaya kesabaran, kaya tawadhuk, kaya keredhaan, kaya keimanan, kaya kawan, kaya ilmu, dan kaya pengetahuan. Mak telah beri segala-galanya melebihi seratus peratus untuk Abang. Mak telah beri yang terbaik dan mak telah berusaha hingga ke garisan penamat. Sebab itu mak tidak perlu menangis lagi.






Abang.. biarpun kini hidup mak dan abah terasa sunyi dan kosong tanpa Abang tapi... mak akan sentiasa tersenyum mengenangkan saat-saat terindah kehadiran Abang dalam hidup kami biarpun cuma sebentar.



Abang dalam kisah ini adalah adik Iqbal Fahreen Hamdan, anak bongsu daripada lima beradik. Abang masuk hospital seawal usia dua minggu akibat menghidapi lima jenis kompilasi jantung termasuklah kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit. Abang telah menjalani pelbagai siri pembedahan seawal usia dua bulan dan ada antara pembedahannya yang gagal, malah abang pernah disahkan 'mati' apabila jantungnya berhenti berdenyut. Walaupun pada awalnya doktor mengjangkakan hayat abang tidak lama selepas lahir ke dunia, namun ternyata anak kecil ini mampu bertahan sehingga usia empat tahun untuk meninggalkan kenangan terindah dalam hidup Jamilah (ibu) dan Hamdan (bapa).



Al-Fatihah buat Allahyarham adik Iqbal Fahreen.  Sebuah kisah benar menyayat hati yang melambangkan kasih sayang seorang ibu kepada anaknya.



semua ibu yang melahirkan anak mereka ke dunia mengharapkan kesihatan yang terbaik untuk anak mereka..namun kuasa ajal dan maut itu di tangan tuhan.. siapalah yang tahu..




**semoga arwah tenang di sana..amin **



Sunday, August 14, 2011

menu ramadhan :)

hye, assalamualaikum! :)


hari sabtu menu simple jee.. tekak ni terasa nak makan masakan air jee..mingguu lepas dua hari berturut-turut masakan bersantan kan.. kenalah tukor selere gak kan.. n untuk kesihatan pon tak elok asyik yang bersantan jee masok lam perot nii..mane tak bertambah lemak-lemak tepu lam badan ni :)


main dish haritu.. tom yam campor :)


daging masak merah.. terlebih minyak lah plak :P


telur dadar


desert haritu yg bersantan.. agar-agar pandan bersantan.. 2nd time buat.. secukup manis lemak rasenye.. actually 1st time buat puasa thn lepas.. mase tu tak jadi.. kaler pucat n boleh pulak lupe taruk gula, tawor hebe la jadinya..haha :P tu presentation mmg fail lah kan.. saje je taruk 6 bijik utk ambk gambo.. kat seloyang gaklah habis laki bini ni makan.. haha


ini tepung pelita paya jaras.. bazar mariii.. 5 bijik ni memang tak cukuplaa sebabnya nilah tepung pelita paling sedap pernah aku jumpa! cukup manis lemaknya! kalau nak, kat bazar kat umah aku je yg ade kot..hihikk.. kalau time beli tu siaplah beratur.. jap jee tengok2 dah habis..



kalau tak caya, tengok gaya budak ni makan tepung pelita paya jaras nii.. 3 bijik die sorang!  ade sekali haritu aku beli tepung pelita kat opis ni 6 bijik RM3 ko! mahal giler! bila makan? hampesss! tak cukup lemak manis! syaqir pon pandai, die makan sesudu die bagi balik kat aku "ermm taknak ah, tak sedap ah".. haa see.. budak kecit ni pon tau mane rase kuih yg sedap, mane tak sedap kan.. usahkan kite org tua ni..



bersimpuh gitu..



khusyuk makan..



semalam pulak berbuka ngan bff kat umah Mek Ezzah.. pic tunggulah makcik tu update.. oit makcik update tau :D.. meriah..best dapat jumpa kekawan.. hidangan potluck.. aku buat kari ayam untuk makan ngan roti tempayan Mek Zaa n puding caramel.. tapi alahai lupe lak snap gambornya semalam.. terkejor2 sebenarnya sebabnya tengah2 masak tetibe gas habissssss! nasib baik org tu hantar cepat! kelam kabot gaklah bersiap2 semalam kul 6 lebeh baru gerak dr umah..sampai sana ngam-ngam kul 7 lebeh :D




** ngantuknya alahaiii -_- **





Thursday, August 11, 2011

dah tak daya nak nasihat dah........

hye, assalamualaikum! :)


**entry ni agak panjang, kalau rajin bacalah sampai habis yee, ni cakap awal2 tau :D**


kalau hitung tolak, campor, darab, bahagi sume tempoh perkenalan aku ngan cik suami sampailah ke kawin dah lebih kurang 6 thn++.. lama jugak kan? and dalam tempoh tu jugaklah puas dah aku duk suruh dia berhenti dari merokok! 


google


n die pon janji nak berhenti walaupon sampai sudah die tak penah tinggal pon rokok tuu.. aku tau die still isap gak.. sebab kadang2 balik keje ade gak bau2 rokok kat tangan die tuu.. n dulu2 aku rajin tanya die "harini hisap rokok bape batang?"  tersengih2 die jawab "mane ade" eleh, takyah nak tipu, cium tangan tu pon dah bau.. bau nafas mulot pon lain macam jee.. nak tipu bini die ni? jangan harapplaa -_-


mula2 kawan + couple dulu pon aku dah pandai2 keluarkan arahan berhenti merokok! sebab aku tak suke ngan bau asap rokok n bau mulot orang yang merokok! tak suke-tak suke-tak suke! walaupon katanya org laki kalo tak merokok tak macho! hehh! boleh blah! takde maknanya kan!



google


and i admit n salute lah die memang dah kurang merokok, tu pon die yg cakap gitu.. die cakap kalau ikotkn dulu lagi kuat die merokok.. sehari sekotak 2.. sejak kenal aku dah tak penah beli dalam kotak.. beli sebatang-sebatang jee dia cakaplaa, aku xpenah wat spot cek pon..


n one more thing i salute him coz die tak pernah merokok depan-depan aku.. klau depan-depan aku mau kene penyepaklaa kan.. hikkk.. so, bila kadang2 aku ternampak die tengah merokok aku rase sangat2 janggal n rase macam terserlah 'muka jahat' laki aku! haha! tak taulah nape aku anti beno ngan org laki yg merokok nii :P



google



okey, ni kisah bulan puasa lak.. orang laki yg hisap rokok ni mane leh kalo tak pekene rokok lepas berbuka kan? ade setengahnya yg buka puasa ngan rokok dulu kan.. ishh tu tahap yang tegar megar lah tu!  yang bestnya laki aku nii.. tiap kali die merokok tu mesti kantoi gak ngan aku.. die cakap asallah aku boleh tangkap gak die.. hehe


tapi mase hari 1st aku tak syak apa2 lagi.. bila aku gi dapor aku bau asap rokok kuat sangat2.. die ngah mandi lam bilik air, bunyi air tu dijirus2 shower umah aku rosak, mandi gayong je :P.. memang aku tak terfikirlah die yg merokok kan.. aku pikir jiran sebelah umah aku kot.. asap masuk kot ruang bawah pintu agaknya sbb jiran sebelah ni budak2 bujang.. dorang isap rokok kat koridor kat tangga tu kot.. bila die siap mandi..

aku : b, kuatlaa bau asap rokok ni, mane datang?

dia : orang sebelah lah tuu.. (serius muka tak bersalah langsung )


aku pon haa okey jelah kan.. memang mase tu tak terpikirlah die yg isap rokok tu..


then, esoknya plak.. aku duk ngah baring2 atas katil pas solat maghrib tu, syaqir lak kat hall ngah main lego die, cik suami ke dapor, ape dia buat aku tak taulah.. takde bunyi ape2 pon.. senyaaaaappp jee.. lama tuu aku duk baring2 nak ilangkan lenguh badan tiba2 aku teringat! haaa, dia ni ape buat senyap2 kat dapor ekk..


aku pon laju jee bangun cepat2 ke dapor.. lampu terbukak tapi die xde..tgk kat bilik stor pon xde, tgk lampu lam bilik air terbukak, tapii senyaaapp jee takde bunyi pe pon.. aku pon selamba bukak pintu bilik air tu pintu mmg tak berkunci, nampaklah muka die tersengih2 n tangan pegang berus gigi.. sah die isap rokok lam bilik air! nak cover bau konon gosoklah gigi!  yg peliknya takde bau lak mase tu, aissyyy


aku : oo hisap rokok yeeee

dia : mane ade..

aku : habis, tadi mandi dh gosok gigi, ni nk gosok gigi lagi..bape kali nk gosok gigi

*die sengih2 cam kambing busuk (^______^)



oklah, camtulah hari2.. aku tau dia pantang nampak aku baring2 berehat mesti dea curi2 g isap rokok kat dapor! bila tanya mane nak ngaku! ok fine!


tapi, malam tadi paling best! sebabnya aku dapat tangkap die ngah hisap rokok kat luar dapor! luar dapor kami ade anjung kecik, tempat jemur baju die sanggup duk dalam gelap kat luar tu, tapi dia tutupkan pintu dapor tu.. n die bukak lampu bilik air, konon2nya die duk dlm bilik airlaa.. see! mcm2 taktik kan!


aku ape lagi, angkut askar kecik tu, c syaqir tu.. aku pon gi dapor.. aku suh syaqir panggil abah die.. askar kecit tu pon puaslah duk memanggil2 bapak die "abahhh.. abahh..oo abahhh.." tapi takde sahutan.. bapak die senyaap jee.. kalau selalu die duk mandi anak die panggil mesti die jawab, haa.. sah die duk kat luo dapor tulah.. aku pon ape lagi.. cepat2 aku tekan kunci tombol pintu dapor tu! padan muka die! pastu cepat2 aku masuk bilik tido! haha


syaqir tak habis2 duk panggil abah die....

syaqir : ibu, abah takdelaaa.. mana abah?

aku: abah ade kat luar tu, ngah isap rokok! *ceh, mcmlah bdk tu paham kan..haha

syaqir : oo.. isap okok *haii, cam pahamlah plak


lama tu aku bangun balik, tak sanggup lak nak bia org tua tu duk sorg2 kat luo..aku ke dapor, dengar die ketuk cermin tingkap nako tu betol ke nako? :D  sambil panggil nama syaqir..manelah berani nak panggil nama aku kan.. duklah memanggil2 "syaqir, syaqir, bukak pintu nii"  c askar kecit tu pon terkedek2 gi bukakn pintu tu...


pastu biasalah, sesi pujuk bininyalah.. aissyy..rimaslah camni..aku bukan ape..aku geram sebab kat mulot die still tak ngaku die tu merokok..bukan ke tipu namanya tu? walaupon bukan masalah besar sangat2, tapi die tu dah beribu kali janji.. sampai sudah habuk pon tarak..


pastu tak habis2 sejak 6thn dulu lagi duk ckp "alaa..mane leh berenti terus camtu" memanglaa kite ni tak suruh stop drastik gitu, tp h 6 thn slow ape kebendenye? kalau jujur jee cakap n ngaku je takleh ke kan? ni nak gak nyorok2, then bila kite dah tangkap pon taknak ngaku gak! orang laki ni memang cm gitulah kan! eh, emo lakkkkk! hahaha


bila dia dtg je duk sebelah aku, syaqir terus dtg pelok aku then pukul abah die.. hahaha.. c kecik tu ckp "xyah kawan aqir, xyah kawan ibu".. haha, see budak kecit tu pon paham aku marah kat cik suami kan :P.. masa sesi pujuk :-


dia : ok, syg dendalah b, b tau b salah.. cakap je syg nak denda ape.. b buat jee

aku : takyah denda2lah, pasni buat lagi gak

dia : ok, harini turn b buat sahur kan, syg denda b esok pon b buat sahur, kire dua harila, ok?

aku : buatlah nak buat pon, awk yg ckp, saya xckp ape pon (  dalam hatii aku sukee jee.. sampai akhir ramadhan jelah, boleh? haha )


okey, habis sesi luahan hati aku pasal cik suami yg sebenarnya taknak berenti rokok tu walaupon die cakap nak berenti.. kalau taknak, time puasa ni leh cuba elak isap rokok tu kan.. tapi tak jugakk -_-


ade dulu skali jee die kene batok sampai berbulan2 lama baru berenti batoknya.. sebab kes rokok laa..bila aku cakap duk hisap rokok jee cmne nak baik batok tu, barula die berenti rokok, then baiklah batok tuu.. tapi pastu isap balik! -_-


suami korang isap rokok tak? tegar ke, biase2 jee? boleh bagi tips tak camane nak bg dorg ni berenti rokok?




** sahur pagi tadi dia masak ayam masak kicap..sedaaapppppp.. hehe **




Wednesday, August 10, 2011

sila ikut giliran masing-masing

hye, assalamualaikum! :)



google


pagi tadi aku bangun sediakan sahur macam biasa.. tapiii..... semalam cik suami yang sediakan sahur.. tq laling bucuk!  tapi alahai kemain awal beno die kejut aku bangun, kul 4.30 dah kejut bangun makan.. selalu aku kul 4.30 tu barulah bangun nak sediakan sahur.. bila aku tanya die bangun kul wape.. die cakap die kunci jam kul 3.50am.. makk aii.. awal sungguh!  die kata pukul 4 dia dah bangun.. siap goreng begedil! hikkk :P




google



tapii kan.. kite ni kan dah biasa bangun sediakan sahur tuu.. mase die mula2 bangun aku pon dah terjaga sebenarnya.. pastu nakla sambung tido balik sementara die duk 'bersilat' kat dapor tu kan.. tapi mata ni tak mau lelap laa.. agaknya risau duk pikir dia masak ape kee tak taulah kan..hahaha.. tapi bila time kite kene bangun nak sediakan sahur tu bukan main liat n berat lagii mata ni nak celik.. selalulah bape kali nak 'menjerit' jam tu baru reti nak bangun.. haha


so, start semalam kitorang bincang pasni selang seli kitorang akan bangun sediakan sahur.. kira ada giliran memasinglaa.. akula ni yang ngada2 cadangkan gitu.. korang ade buat gitu tak? ke aku sorang jee? mesti korang cop aku bini yang pemalas kan.. haha.. eh pahala besar tuuu sediakn sahur utk org berpuasa.. haruslah share same2 kan.. bukan ke isteri mithali namenye aku ni kann :D




** semalam buka puasa makan laksa jee.. 1st time buka tak makan nasik :D **




Tuesday, August 9, 2011

bukan kes dera!

hye, assalamualaikum! :)


heeeeeee... rentetan daripada entry wordless wednesday tadi, tak sanggup plak aku nak biarkan korang tertanya-tanya kenapa syaqir bengkak2 camtu? aku plak balas komen ngan takde perasaan langsung hingga korang tertanya-tanya lagi kan.. :P


okey sebenarnya kejadian mata n dahi syaqir bengkak-bengkak tu terjadi pada hari ahad yang lalu giler skema cam ayat tatabahasa :D.. bangun-bangun tido je tengok mata n dahi bengkak.. bukanlah kes die terjatuh ke, kes didera oleh ibu n abahnya.. bukan.. bukan!  tapi sebab digigit oleh si nyamuk yang durjana! kuang ajar kau nyamuk! sanggup kau hisap darah manis anakku! bedebah punye nyamuk!



google


camane aku tau nyamuk yang gigit?  sebabnya malam tu kan akak n adik aku tido umah kami.. so, untuk keselesaan maksimum dorang tido kat hall depan bilik tetamu umah den kocik sgt :D.. then, malam tu plak panas kemain.. bukak kipas pon panas lagi, so dorang pon bukaklah tingkap-tingkap kat hall tuu malam tuu.. bagi angin masuk sikit.. tu boleh nyamuk banyak tuu..


kat hall dorg tido ngan kipas, takdelah nyamuk gigit dorang..kitorang kat dalam bilik ngan penghawa dingin skema lagi :D so, sedaplah nyamuk-nyamuk tu berterbangan masuk dalam bilik kami sambil menghisap darah si syaqir!


esoknya plak, bangun tido mata aku lak yang bengkak digigit nyamuk! kuang asam punye nyamuk!  eh, tapi takyahlah aku nak tempek gak gambor mata aku bengkak dalam blog ni.. burok beno rupenye! hahaha :P




** rasa nak makan lemang laaa **




wordless wednesday

hye, assalamualaikum! :)



cian anak ibu!





Monday, August 8, 2011

masing-masing sengih sampai ke telinga :D

hye, assalamualaikum! :)


google


yang gomen servant jelah sengeh sampai ke telinga... sebab semalam PM announce bagi bonus separuh gaji pertengahan bulan ni.. means minggu depanlah kan..hehe..jangan lupe cek account bank memasing ye! :D eh, tapi yg bukan gomen servant pon kompom ade 'duit raya' dari majikan dorang kan.. janganla jeles ngan kami yg dapat tak seberapa nii.. then, end of year selalu dorang dapat bonus lagi best punye, ade yg 3 bulan gaji, yg 6 bulan gaji pon ade tau.. huhhh! makcik kayooo..


janganlah merungut "ala, separuh gaji je? kedekutnya gomen ni".. eh, separuh gaji pon duit tau.. rezeki dari Allah Taala gak.. oklah drp takde.. tapi dorang ni pandai2 lak cakap nanti bulan 12 dapat lagi yang separuh tuu.. betol ke? PM takde cakap camtu pon semalam kan? kalau die nak bagi mesti die dah cakap skali semalam.. pepandai je dorang nii..



google


yang penting, duit tu nanti gunakanlah untuk perkara yang berfaedah.. yang tak habis lagi shopping keperluan raya bolehlah wat untuk topup mana yang patot.. tak pon boleh wat tukor duit raya.. dah dapat bonus takkan tak bagi duit raya kat anak-anak buah kott.. takkan nak harap orang bagi kat anak sendiri jee.. hehehe...




** petang ni nak makan ape berbuka? ermmm **



sekali sekala ada bagusnya dia ni kan! :D

hye, assalamualaikum! :)


semalam aku menyepi jee petangnya tu kan.. aku ada appointment kat klinik sebenarnya ptg semlm.. kul 12.30 dah cabot..hikkk.. my boss pon memang takde semalam, die cuti.. semalam checkup utk 6 months.. alhamdulillah sumenye okey, baby sihat seadanya.. ibunya jee letih terlebih semalam! sampai tahap nak berbuka rasenyee, tak tahan dah lembik sangat! :P


yelah mane tak lembik, dari opis kul 12.30 tghri buta, matahari memacak atas kepala cair otak aku  aku terkedek2 turun ke bawah.. menapak ke ktm stationlaa, mane lagi .. pagi2 cik suami dah cakap die tak sempat dtg jemput.. balik sendiri sobsssssss, nnti die jemputla kat ktm station sane sobsssss lagi... nak taknak terpaksala terkedek2 tengah2 panas tu sampai ke bawah nun.. payung takde.. tutup ngan tangan kononnya tahan panas.. tak jadi pe pon..


dah selamat sampai kat station dh beli tiket sume, tengah2 tunggu tren dlm 5 minit gtu, cik suami pon call


cik suami : syg tunggu kat bus stop tula, b dah punch out kul 1, b g ambk syg kat sane..


gggggrrrrrr... hanginnnnn je aku.. pagi tadi bile aku suh jemput mcm2 ckp tak sempatlah, banyak kejelah.. ni elok lak leh kua awl.. nyampah! membazir tenaga puasa aku, terkedek2 tengah2 panas, membazir duit tambang! aissyyy! redhaaa


bila sampai kat klinik, prosedur mcm biasa gak, timbang berat, ambik darah, urin test puaslah aku duk lam toilet tu nak tunggu tuutt tak keluar2 :P yelah dah puasa kan..badan dah kering air, menapak td badan dah berpeloh2.. dalam kul 3 setengah setel sume..


cadangnya nak singgah tesco jap, nak cari barang masak skit tapi badan aku dah lembik sgt2.. semalam hari paling letih aku puasa.. yelah banyak tenaga dah habis, cucuk ambik darah, pastu cucuk kancing gigi..cucuk sana sini mane tak lembikk :(


aku : ya Allah letihnyaa harini.. tadi nurse pesan kalau letih sgt, tak larat puasa buka jelah..pregnant takpe.. puasa leh ganti..jangan paksa diri

cik suami : habis tu? alaa.. ni dah kul wape..lagi bape jam jee.. sayanglaa kalu buka sekarang


ehehe.. ade jugak bagosnya laki aku ni :P.. yelah kalau buka time tu dh petang, ade lg 3 jam jee nk masok waktu buka sayang gak kan.. bini die ni ngengade lebih2 kan ^_^




** lenguh sebelah tangan ni kesan cucuk kancing gigi semalam :( **



Sunday, August 7, 2011

puas hati..sekarang sudah tiba masanya!

hye, assalamualaikum! :)


akhirnya dapat jgk aku melepaskan gian untuk 'bersilat' kat dapor pada hari minggu baru2 nii..puas hati! seronok! berbaloi sebab sumenye cukup rasa, ececehhh! yelah, masak di bulan puasa ni tak boleh rase.. aku bukanlah pro..kalau hari biasa aku masak mesti wajib rase.. ni main campak jee.. bila time makan jelah boleh tau rasenye.. alhamdulillah.. okeyy.. bolehlah makanan tu ditelan dengan aman tanpa rasa ragu2!


tambah, wiken baru ni hari cik suami off, then jemput adik n akak aku berbuka sekali..meriah lah sikit.. dorg bermalam umah kami..so 2 hari berturut2 dorg berbuka di rumah kami.. cik suami ajak adik2 die, tapi sumenye keje tak sempat nak datang.. kalau tak lagilah meriah!


menu hari sabtu nasi tomato + kari sayur + ayam masak merah + jelatah dan puding roti bersos kastard, minuman sirap laici..sumenye requested by cik suami.. n ade 1 tambahan lauk ikan siakap masak sweet sour yg dibawak oleh akakku.. gambar mane? sorry, excited sangat! sampai lupe snap pic! haha..


menu ri ahad plak nasi putih, ayam percik ( klo kat kampung aku panggil ayam golek ), sayor labu air, bebola udang bersama roti, n desert pengat pisang.. minuman sirap bandung.. yg seronoknya 1st time ni aku buat ayam percik.. hasilnya? wallah! menjadiiii! weehhuuuu! boleh buat gi pasni :)


ambik gambor jemaah gini jelah.. aku saje taknak ambik gambo satu2.. krg terliur tgk satu2! haha.. eh, tu ikan pari bazar mari oii.. akak aku beli kat bazar kat umah kami..


pengat pisang yg sedap..habis licin! heee.. tu plak ade kuih akok, popiah goreng n karipap telor.. bazar marii jugak.. n yg bertutup litup 2 bekas tu puding roti yg semalam..hikkk



yang bebola udang bersama roti tu pon 1st time aku buat.. lakuuu! habis licin gok! aku tengok resipi jee kat google..trylah buat.. tapi aku campokan daging kisar sekali kat lam tu sebab ade stok lam fridge lebihan buat bolognese spagetti mase sebelom puasa tu ari.. so, ade rase mcm2lah udang + daging :)


yg kelakarnya mase beli bahan mentah tu aku pesan kat cik suami beli daun sup.. tapi bila aku tengok2 asal la daun sup ni takde bau.. rupe dah mcm daun supla ( bini die pon mane hafal jenis2 daun nii..haha )

aku : b, ni bukan daun sup nii.. takde bau daun sup pon

cik suami : b dh tanya org kedai tu betoolla die ckp tu daun sup

aku : bukanlaaa..

cik suami : tak caye jap b tanya kat wani ni daun sup ke daun ape


*die nak gi tanya adik aku yg ngah duk tgk tv kat depan, tak lama adik aku pon masok ke dapor


wani : cik, ni daun ketumbarlahh ( nama panggilan aku dlm family is kakcik..hikk )

aku : tulah, aku dh agak bkn daun sup ni..hahaha ( adik aku lg kenal, tp aku taula tu bkn daun sup, cume mase tu blur nk ingat nama daun tu jee, hehe)


so, cik suami termalu sendirilaa..haha.. ape2 pon bebola tu memang sedapp! :P




**sorrylah, entry kalini aku banyak 'angkat bakol sendiri' :P**





Thursday, August 4, 2011

so, siapa yang boros sebenarnya ni?

hye, assalamualaikum! :)


seperti yg aku bagitau sebelom ni, setakat semalam kite berpuasa, aku hanya mampu perabih duit ke bazar.. nak masak memang jauh sekali..coppp! bukan faktor malas atau aku tak tau masak takde terer sangatlah masaknya :D tapi adalah kerana faktor masa! sejak bulan puasa ni, slalu sampai umah around 7 pm..so masak ape kebendenye kan? laki i taknak merempitlaa :(



google


mcm semalam, pukul 7.15 sampai umah sebab petang semlm kan hujan 1 kl ni! bile hujan jeee, jangan cakap apelah..ko cilok la kot hiway mane pong sumenye stuck! derita + seksa jiwa dan raga, nak buat camne..nak taknak kene lah jugakkan -__-



google


mase sampai kat bazar, still hujan lagi.. terpaksalah berpayung, aku awal2 cakap kat cik suami taknak turun, biar die turun sorg2 jee sebab lecehlah nk jalan tgh2 org ramai ngn payung bagai..ngan aku jln terkedek2..baik suh cik suami jee.. cepatlah skit kan.. dahla semlm hari pasar mlm kat bazar tu, so deretan gerai tu lagi panjang drp biasa..  kene tempuh gerai barang2 basah dulu baru jumpa gerai2 makanan.. tu aku suh cik suami je pegi sorg2..



google


tp cik suami ngade2 taknak berpayung, die ckp hujan renyai2 gitu jee, lambat lak klo ngn payung.. oklah, aku pon pesan je apa yg nak dibeli.. punyelah lama menunggu kat setengah jam gaklah..dh siap, die masok kete die ckp takleh nak jalan cepat2 gak sbb org lain sume berpayong.. haa tau pon.. pastu merungut dh habis basah sume, kompom demam pasni..haha.. padan muke sape suh taknak berpayung..


tp lain yg dipesan lain yg dibeli..sebab sume yg aku pesan takde katanya..oklah tak kisah pon...janji ade mende nak ditelan buke karang.. die beli takdelah banyak sangat.. tapi yg aku geram beli tepung pelita sampai RM 4! so, dapatlah 10 bijik.. bile makan..die nye rase hampess! tawor, tak rase lemok2 santan langsung! bile aku tanya nape beli smpai RM4, die cakap malas nak mintak sikit sbb dorg dah siap pack T_T


google


aissyy, padahal bleh jee klo takat nk beli 3 4 bijik kan..1 baru 40sen..aissyy..sabo jelah.. aku makan sebijik jee..dh rase tak sedap.. bila dh siap mkn, aku terus ke dapor basuh pinggan.. dah setel, pegi kat meje mkn nk kemas2 meje..tengok2 tepung pelita tu dh tingal 2 bijik.. bila masa die telan? bila aku tanya die ckp telan jelah tak sedap pon nak wat camane.. haha! bantai aku gelak.. yelah die tau aku takkan makan punye, tu pon mujur aku bebel gtu2 jee.. die mls dgr aku bebel kot nanti..haha..



google


tulah cik suamiku..klau mmbeli die mls tanya banyak2..tunjuk je nak yg tu nak yg ni..bile time bayar baru tau harge bape..mahal murah terpaksalah bayar sbb dah tunjuk dulu kan.. n lg 1 klo ape yg aku tgk n ckp mcm nak mesti die terus belikan..aku ckp takpelah esok jelah..die ckp dh cakap nak, ambik jelah watpe nk tunggu esok lak..huhu..jadinya tak mustahil kemarin total beli sume mknn kat bazar RM30++.. bile aku ckp taknak dh beli byk2 pasni.. die ckp takpelah dah nak makan..bukan watpe pon T_T


susah gak bile dh tak berkira ni kan -__-





**eh, terpanjanglah pulak entry nii..sorryyyyy :P**

hitung hari raya?

hye, assalamualaikum! :)



haha melampaulah kan..baru bape hari pose..bkn aku duk hitung bape hari lagi nak rayalah.. cume duk tengah pikir2 nak ambik cuti berapa hari utk raya nnti.. klo ikot cik suamiku die suh apply dr 29hb smpai 9hb tuuuuu .. means, 7 hari kene apply cuti.. isshh aku ni nak gak simpan cuti sebelom terberanak krg kan..


duk tgk kalendar ni jelah harii2..haha


die mmg..kalau dah balik kg mmg payahlah nak ajak balik kl..sebab tu die suruh apply cuti lama2 terus..nanti terlajak jangan salahkan die..tu die ckp kat aku awal2.. huuuuuu

tadi awal2 aku dah tolong book kan flight ticket utk akak aku yg sorang tu..selalu mmg die tompang naik kete kitorang balik kampung..abis ni dh sampai 2 minggu duk kat kampung, die pon takde cuti, terpaksalah balik sendiri sorang2..huuu



**terpaksalah isi cuti 7 hari, dah die laki aku kan**