Thursday, March 3, 2011

aku bukanlah seorang chef

hye, assalamualaikummmmmm! :)

harini aku nak penuhi janji yang aku taburkan kpd 2 3 orang kawan yang bertanyakan n mintak resipi daripada aku... hihi.. sebelum tu nak tergelak dulu nih sebabnya dorang mintak resipi ni bile tengok aku post pic2 lauk yang aku masak tu kat fb.. haha.. aku cakap awal2 gambar tidak mencerminkan rasenye yg sebenar yee, tekak laki mak mmg cakap sedaaap jee sume! :D

Dakcik Ain n Azie antara yg rajin mengomen n puji masakan2 tak seberapa aku tu walopon mereka tak rasa pon ape yg aku masak tu, tehee! ni sara penuhi janji nak share resipi tau! eh korang2, aku cakap awal2 ape yg aku masak sume ikot cara n style aku sendiri jee, kadang2 tengok gak resipi kat google, tapi bila nak masak tak cukup bahan aku main bantai jgk! hihi.. n for surelah aku tidaklah sehebat n sepro Mat Gebu yang terer n famos amos tuu! jauh panggang dari api lah i cakap u! :D kalo rase nak ambik resipi ni dipersilakan, kalau taknak pon tak pe :P


takde gambar satu2.. ambik skaligus jee..
yang ni kari ikan jenahak, sayo campo goreng n sambal belacan :)

resipi Kari Ikan Jenahak * yg ni Azie duk mintak sgt ni :D

bahan :- 
  • beberapa potong ikan jenahak
  • 3 ulas bawang merah - dimayang
  • 2 ulas bawang putih - dimayang
  • 11/2 inci halia - dimayang dan dihiris halus
  • 1 paket serbuk kari ikan babas
  • 2 sudu bsr cili boh
  • sedikit air asam jawa
  • daun kari
  • santan pekat ( aku pakai santan kotak )
  • sedikit air
  • garam, gula secukup rasa
cara2 :-
  • campurkan air asam jawa, serbuk kari dan cili boh dan kacau dlm mangkuk (jadikan pes)
  • panaskan minyak
  • tumis bawang merah, putih, halia dan daun kari hingga naik bau
  • masukkan pes campor tadi, tumis sampai agak2 dah pecah minyak
  • masukkan santan pekat
  • masukkan ikan dan masukkan air, sesuaikan kepekatannya
  • masukkan garam, gula (sesuaikan rasa)
  • tunggu masak hingga ikan lembut ( sebab ikan jenahak agak tebal isinya, kena lama sket )
** okey, dah tu je.. kalau nk blend bawang merah, bwg putih n halia tu pon boleh gak tapi aku kurang gemar sebab husband tak suka makan kuah pekat2.. klo blend sume tu kuah akan jadi likat sketlah.. terpulanglah.. ini adalah cara aku yee :)


yang ni plak masak lemak pucuk ubi, kailan ikan masin n kembong goreng

resipi Masak Lemak Pucuk Ubi

bahan2 :-
  • 1 ikat pucuk ubi
  • 3 - 4 inci kunyit hidup
  • cili padi - terpulang nak letak banyak mane
  • 2 ulas bawang merah
  • santan pekat (aku pakai santan kotak)
  • sebatang serai dititik
  • sekeping asam keping
  • sedikit air
  • garam, gula secukup rasa
cara2 :-
  • pucuk ubi  direbus hingga lembut terlebih dahulu
  • blend kunyit hidup, cili padi n bwg merah bersama2 santan ( cara aku suke blendkan ngn santan )
  • masukkan bahan2 blend dalam periuk bersama2 pucuk ubi yg dh direbus tadi
  • masukkan serai dan asam keping
  • masukkan garam, gula, sesuaikan rasa
  • tunggu hingga mendidih, jangan sampai pecah minyak
  • dah siap boleh hidang! ;)
 **pastikan pucuk ubi direbus utk melembutkannya sebab biase pucuk ubit dorg jual ni mane ade yg muda2 sgt, so mmg keras sketlah sebab tu kene rebus dulu, buang rase kelatnya sekali..


yang ni sambal sotong, paku pakis goreng belacan n ikan selayang goreng :)

** nak gak ke resipi sambal sotong?
tak yahlah eh, korang lagi terer dari aku bab2 sambal ni kan! :D
alasan malas menaip dah sebenarnya! haha!



psstt : apam pelangi aku dah buat, tapi tak jadilahhhh.. kerah ketong jadinye! haha!
sebab tu tak xpose kat sini :P



signsara

28 comments:

syariza09 said...

cewahhhh.....pasni leh buka blog resipi Mek Sara.

x per laa rasa mcm manapon, janji somi kater sodapppp

psttt..kat plg atas tu aksi gedikss somi istri ekk....kekekeke

~SHiLA~ said...

ade resipi..
kene print ni..haha

Princess Nur said...

rajinnya sara masak..bagusla..air tangan isteri tu penting :)

-Sara- said...

syariza,

ahaha.. byk lg kne belajar nk bkk blog resipi mek sara,haha!

haah somi sara sume sara masak sedap katenye! :P

saje je kn nk letak gak pic aksi gedix laki bini! saje nk suruh korg muntah hijo tgk pic tu! kakakahh!

-Sara- said...

shila,

haa print cepat! esok masak tau! haha

-Sara- said...

princess nur,

masak simple2 je yg mmpu :)

bunga_ros said...

sara pandai masak.. Ni xsabar nak p umah ni.. ^_^

-Sara- said...

bunga ros,

pandai gtu2 jee ros, tu pon hasil google resipi gak, hikhik :D

haa bile nk dtg umah ni, ckp awl2 tau :)

axie said...

wah baguslah sara ni..
da tau dah..
pas ni boleh masak lah..
:)TQ

-Sara- said...

azie,

hehe.. ikot style sara senang je azie, style org malas masak! :P

Hanis Azla said...

eh, boleh jd cheflah kalau macam ni sara.. yg simple2 lah yg sedap tu.. pembuka selera lg..

nic@ said...

rajinyer la masak sara oiii...bile la aku nk rajin mcm mu gok ni

-Sara- said...

kak hanis,

ala kak, sara masak bese2 jee.. x sesedap mereke yg pro..hehe :)

tp tulah yg simple tu lg sedap kn!

-Sara- said...

nica,

aku masok hok mane senang je cah eyy, hok payoh2 awal2 tolok tepi, haha!

Love Says it All~ said...

BASIC TO ADVANCE MAKEUP CLASS BY: EYRA RIZAL

VENUE 1: SHAH ALAM
DATE: 26TH MARCH 2011
FEES: RM350/PERSON

VENUE 2: JB
DATE: 17TH APRIL 2011
FEES: RM350/PERSON

VENUE 3:
SABAH
DATE: 24TH APRIL 2011
FEES: RM400/PERSON



SYLLABUS:

**INTRODUCTION TO PRODUCTS & TOOLS
**ANALYZING SKIN TYPES/COLORS & SHAPES
**FOUNDATION TYPES & COLORS WHICH SUITS THE SKIN
**SHADING & CONTOURING
**EYEBROW SHAPING
**2 BASIC EYESHADOW TECHNIQUES
**MORE TIPS & TRICKS WILL BE REVEALED DURING THE CLASS

HOW TO REGISTER??
SMS : [FULL NAME] space [IC NUMBER] space [VENUE] space [DATE] to 016-2128740

and kindly bank in your deposit payment RM200 to maybank account:
1580 8830 5272 (NORSHAHIRA SHAHRIZAL)

***** LAST REGISTRATION FOR SHAH ALAM : 25TH MARCH 2011
*****LAST REGISTRATION FOR JB : 13TH APRIL 2011
*****LAST REGISTRATTION FOR SABAH : 15TH APRIL 2011

MUA/MAKEUP INSTRUCTOR: EYRA RIZAL
ASSITANT: RIRIEY . N ( junior MUA)

Love Says it All~ said...

BASIC TO ADVANCE MAKEUP CLASS BY: EYRA RIZAL

VENUE 1: SHAH ALAM
DATE: 26TH MARCH 2011
FEES: RM350/PERSON

VENUE 2: JB
DATE: 17TH APRIL 2011
FEES: RM350/PERSON

VENUE 3:
SABAH
DATE: 24TH APRIL 2011
FEES: RM400/PERSON



SYLLABUS:

**INTRODUCTION TO PRODUCTS & TOOLS
**ANALYZING SKIN TYPES/COLORS & SHAPES
**FOUNDATION TYPES & COLORS WHICH SUITS THE SKIN
**SHADING & CONTOURING
**EYEBROW SHAPING
**2 BASIC EYESHADOW TECHNIQUES
**MORE TIPS & TRICKS WILL BE REVEALED DURING THE CLASS

HOW TO REGISTER??
SMS : [FULL NAME] space [IC NUMBER] space [VENUE] space [DATE] to 016-2128740

and kindly bank in your deposit payment RM200 to maybank account:
1580 8830 5272 (NORSHAHIRA SHAHRIZAL)

***** LAST REGISTRATION FOR SHAH ALAM : 25TH MARCH 2011
*****LAST REGISTRATION FOR JB : 13TH APRIL 2011
*****LAST REGISTRATTION FOR SABAH : 15TH APRIL 2011

MUA/MAKEUP INSTRUCTOR: EYRA RIZAL
ASSITANT: RIRIEY . N ( junior MUA)

kakchik@ella said...

wah ,, sedap2 la. terliur saya melihatnya.

maya amir said...

wahhh... pandainya memasak..mcm2 ada:)

MiSz eiN said...

meleleh laks air liur
:D

dakcik said...

pergh!! tu dia resepi dh mai!!..TQ sara =D

-Sara- said...

kakchik@ella,

ala masak biase2 jelah kak.. yg kebabom lum pandai lg..hehe :D

-Sara- said...

maya amir,

hihi.. masak utk perot suami bolehlaa.. masak gtu2 jee :)

-Sara- said...

ein,

nnti sara nk search resipi nasik ketam lak! ahaks! :P

-Sara- said...

dakcik,

ehehe, masak tau pasnih! :)

Myra Jay said...

Hehee.. sedap tu.. :)
Thanks ya share resipi :)

-Sara- said...

myra jay,

biase2 jee.. sharing is caring! happy memasak! :)

~izan~ said...

menyelerakan semua lauk2 tu..bg idea kat izan nk masak ape hari ni hehe...

kalau dh somi kata sedap,mesti sedap tu =D

-Sara- said...

izan,

oo eek, tetibe dpt idea tgk resipi2 sara ni ek..hehe

haah, somi ckp sedap tu kire okeylah tu kn! :)