Tuesday, March 22, 2011

cara melatih anak tak pakai lampin pakai buang

hye, assalamualaikummmmm! :)

umur syaqir tahun ni dah 3thn++
dah besar sangat2 dah, kalau orang lain dah ade 2 org adik gamaknye! :D
tapi kan syaqir ni betollah.. susahnya aku nak ajar die tak pakai pampers
anak orang lain 2 thn++ dah tak pakai pampers
lagi pon salah aku jugak sampai anak dh masuk 3thn ritu tak penah ajar anak tu tak pakai pampers
sebab maknye malas, haha! :P


google


baru2 ni aku mula ajar dia kencing dlm toilet
n aku tak bagi die pakai pampers
memula die okeylah tak pakai pampers tu
then, kencing pon dalam toilet
gaya die kencing dalam toilet tu tersangatlah comel!
die lapik die nye anu tu kat atas toilet bowl tu! haha!
pandai plak die, tak yah aku ajar

tapi bila dia dah kencing dalam toilet sekali die dah mula haruk nak pakai pampers
aku buat deeekk jee, aku cakap kat die kencing n poo2 lam toilet
tapi rupa2nya pastu die kencing n poo2 dalam seluar!
ahhhh! yg kencing tu okey lagilah, yg poo2 tu aku tak tahan! isshhh!
pastu aku marah2 kat die, kenapa tak cakap dulu la apelah, sambil bebel la kiranya

pas je drp tu aku terus pakaikan pampers je kat die
dah tak berani nak togelkan die
karang kencing n poo2 lagi merata2 dalam umah


google


padahalnya dah besar, dh bleh cakap tapi dia taknak gak bagitau
tak taulah nape
bila tanya pengasuh taska ade ajar syaqir tak pakai pampers, dorang kata cuba gak ajar
tapi bila balik umah syaqir tak leh berenggang ngan pampers

tadi aku google tips ajar anak tak pakai diapers
google punye google rupe2nya asas untuk ajar anak kita drp pakai diapers ni ialah sabar
sape yang kena sabar? kitelah as mummy kena banyak sabar
sebab anak kite takkan bleh terima apa yang kite ajar tu dlm mase 1 hari
mungkin makan masa sampai berminggu2
tengok pada budak, ada setengahnya beberapa hari je dah pandai

ermmm, cmtu rupanyaa
patutlahh, aku ni cepat no marahnya kat syaqir mase die dah terpoo2 dalam seluar haritu
okeeylah, pasni aku nak ajar die betol2 n tak nak marah2
aku nak cakap elok2 n yg paling penting aku kenalah banyak sabar ;)

kesian plak bile aku teringat balik yg aku marah die aritu
sorry yee sayang, ibu tak tau
maklumlah ibu ni kan ibu muda, darah panas jee manjang :D
boleh terime ke alasan tuuuu?? ("____")
ibu mudalah sangat mungg! haha



anak ibu yang besar lagi sihat :)




**eh betollah, mase deliver syaqir umur saya baru 22 tau! :D




signsara

16 comments:

syariza09 said...

sah! mmg ibu muda..

betul la nk kena betul2 sabarrrrrr. kalo x sabar, tangan ni memanjang jer nk puk dak tecit.
nk try ajar kt Aiman, tp problemnya, bila dia dah sudah baru dia ckp dia dah yak..camner tu

-Sara- said...

syariza,

haah young mummy! :D

itulah, syaqir pon cmtu.. kene latih betol2 tau :)

Aleyn said...

Sama lah...anak I pun sebaya jer ngan anak u....benda lain bukan main lagi petahnyer...bab nak pee n poo ni ikut mood dia....kadang dia ckp...kadang dia tak cakap...eeiii...sabarrrrr jer lah

Ps : Cam biasa, I dah klik u nyer Nuff n HB, jom klik2 kay

-Sara- said...

aleyn,

yelahh.. makan mase betol nk ajar dorg ni kan.. tu sal kne byk sabarr :)

ooh tq, krg blk umh pakai lappy i klik u back ye ni sbb pc opis mende2 alah tu xappear..so xleh nk klik..karang yee..

DKosongLapan said...

Alhamdulillah....
awok mase anak daghe awok umo 3 tahun die dah takmo pakei pampers.....tak best kate die...... tapi awok still kene ajo die kalo nak kencing ato buang ayo beso....pegi ke toilet..... dan Alhamdulillah...ok sampei sekaghang.....ni giliran adik die pulakkk

-Sara- said...

dkosonglapan,

yeekee.. senanglah cmtu die pandai sendiri..ni puas gaklah nak kene train :D

Cik Ezy said...

ank sedare saye 4taon pkai pampers lg..
huu

-Sara- said...

cik ezy,

isshh lagi besor! hehe

Hanis Azla said...

mmg kena byk sabar sara.. dan setiap anak itu pula berbeza2 mengikut caranya.. ada yg cepat ada yg lambat.. masa anak akak dulu pun makan minggu juga baru dia boleh cakap sendiri nak pi toilet.. mmg dalam time tu kejanya pegang mop ajelah.. he..he..

siti said...

tule, igt nk ajar gak waz xyah pki pempes sbb ada amoi tu suro ajar dari umo 2thn! haishhhhh

MiSz eiN said...

alahai sian dia kena marah ngan ibu

-Sara- said...

hanis azla,

itulah kak, sara kne byk sabarlaa.. anak ni mcm2 ragam kan.. nmpk gaya sara kne standby mop kt tgn cm akak gaklah..hehe :D

-Sara- said...

siti,

memang patot dh stat ajor dh tu siti, waz dh 2thn kn..

-Sara- said...

misz ein,

hihi.. ibu die marah sayang lah besan ooi :D

mama hani said...

tahniah.....

lovera anne said...

hehe.....mmg lucuh dn paling penting tu sabar...congrats....