Wednesday, March 23, 2011

kerana sinar fm, hati aku jadi sayu, sebak

hye, assalamualaikummmmm! :)

beberapa bulan yang lalu *bulan okey, nampak sangat mende ni dah lama berlaku tapi xsempat nak share kat sini*, mase dalam kerete ngan husband, otw nak balik umah kami layan sinar fm, memang slalu layan sinar fm pon.. husband cakap layan lagu otai lagi best.. lagu sekarang tah ape2 katenyee.. ermm okeey, ngan aku2 skali duk layan lagu uji rashid skang ni.. lagu "semakin hari semakin sayang", best ko! cube try hayati betol2, layannnnnnnn :D

okeyy, balik pada cerita.. mase layan2 dengar lagu kat radio tu kan selalu ade imbasan topik sinar pagi dorang tuu.. so haritu topik pagi dorang pasal Emak kot.. so ade sorang brader ni call dj2 sinar tu, brader ni cakap dia call sinar fm sebab baru lepas dengar lagu feveret mak die.. aku xtau lagu ape.. tapi brader tu cakaplah bila dia dengar lagu tu tibe2 datang perasaan rindu yang amat sangat2 kat mak dia kat kampung, dia nak balik selalu tak dapat sebabnya komitmen keje.. anak perantauan la kiranya..  pastu tengah die sembang2 ngan dj2 tu die minta permission nak buat ucapan kat mak die kat kampung.. so dia pon wishlah kat mak die dengan suara agak terketar2 sebab sebak *aku xingat nama die ape, tapi aku letak nama Ali kat sini ek*

 " assalamualaikum mak, kalau mak dengar suare Ali ni, Ali nak mak tau yang Ali sayanggg sangat2 kat mak, Ali rindu sangat2 kat mak, tapi Ali tak dapat nak balik sekarang n jumpe utk cakap sume ni kat mak, nanti Ali ada cuti lama Ali balik jumpe mak ek, Ali nak cakap maklah ibu yang terbaik di dunia ni, Ali tau macamane pahit jerih mak besarkan Ali dan adik2, Ali sayang sangat2 kat mak"

dan2 tu jugak masa aku dengar tu, ngan aku sekali datang sebak, datang rasa rindu giler2 kat mak aku kat kampung.. tahannnn je air mata ni drp jatuh, sebab segan kot husband nampak *memang bini die ni cengeng sket*, tapi aku wat bodo jelah kononnya mata masuk habuk, so aku sapu2lah air mata aku tu *logik ke duk dlm kete beraircond, mate masuk habuk T_T*

tapi serius aku terase sangat2 masa dengar brader tu wish kat mak die, situasi yang sama ngan aku..  mase arwah Bak *panggilan utk ayah aku* meninggal, umur aku 17thn, nak SPM, adik2 aku pon skolah lagi, akak2 aku  pon 2 org tu tengah study lagi.. mak lah yang susah payah cari rezeki menanggung membesarkan kitorang, mak meniaga makanan kecil2an, alhamdulillah rezeki mak murah memang laku mak jual sebab mak pandai masak, masak ape pon sume sedap..

aku pon kadang2 bawak ke sekolah makanan jualan mak sebab kawan2 n cikgu order, aku isi dalam beg sekolah, orang lain isi beg penuh ngan buku, beg aku penuh ngan makanan, sehari2 dapatlah 3 ke 4 ringgit, aku bagi kat mak hasil duet jualan tu mak taknak,mak suh aku pakai je, mak cakap dah jimat takyah mak keluarkan duet poket untuk aku, cuma untuk adik aku yang 2 orang tu jee.. aku pon rasa bangga gak sebab secara tak langsung aku tolong mak aku meniaga walaupon aku sekolah kan..

ermmmm.. sekarang ni  mak aku sorang2 je kat kampung, takdelah sorang2, ade je abang aku yg bujang n adik aku yang bongsu tu plak duk menyewa sebab senang nk pegi keje tompang kete kawan die, so mmg sorg2lah mak aku tuu.. harap kat abang aku yang pendiam tu jelah duk ngan die..

memang aku risau sangat2 die duk sorang tu tapi nak buat camane kitorang adik beradik memang sume kat kl ni, perlis nuh.. memang rezeki kat perantauan, tak dapat nak duk sama ngan mak.. cam tadi aku call dia, terus dia tanya bila nak balik, aku tau die bosan duk umah sorang2, akak aku yg bersalin baru ni pon dh balik sarawak ikot husband die, cucu pon xde lagilah bosan..

mak tanya bila nak balik aku cakap dah takde cuti umum lama2.. kalau ade bleh combine cuti sendiri bleh balik lama2 sket, berbaloilah jugak.. nak taknak raya nanti la baru balik.. pastu aku dengar suara die sayuuu sangat :(

okeyy dah tu jee.. taknak taip banyak2 dah sebabnye sekarang ni pon datang sebak dah :(



sayang mak sangat2.. mak lah mak yang terbaik kat dunie nii!





**walopon sejak dua menjak ni kalau balik kg, mak sukeeee membebel, mende tak patut2 membebel pon mak bebelkan jugak, mak nak lepas gian bercakap kot!





signsara

14 comments:

~SHiLA~ said...

walaupun mak sik bebel sbb banak czer tp tetap rindu mak kn..haha

Hanis Azla said...

Alhamdulillah mak akak ddk sekali dgn akak.. mmg kena tahan juga telinga ni kdg2.. he..he.. tp klu mak akak pi rmh adik2 mmg akak terasa rindu.. terus rasa sunyi sepi aje rmh.. mcm hari ni mak akak pi penang ikut adik, balik rmh td dh start rasa rindu sgt..

-Sara- said...

shila,

ahaha, ingat pon ko ek yg aku cite psl mak aku marah banak cezer dulu ;))

-Sara- said...

hanis azla,

wah bestnya akak duk skali ngn mak ek, mst hari2 dpt mkn sedap mak masak kan! ooppss itu plak yg diingatnye! tehee! :D

~~zaa~~ said...

zaa pun sebak.... *sob...sob*

rindu kat mie......

-Sara- said...

zaa,

yelah kann.. rindu tau bile dh lame sgt tak jumpe dorg *sobsssssss* :(

dakcik said...

sabo yek sara..saya pun sayang mak saya..terima kasih mak ! (mcm dlm iklan tv tue) hehehe

psstt : sara banak czer ker??

syariza09 said...

baca n3 ni pon rasa sebak tau!
betul la kan, kita ni idop perantauan.

nk blk kg pon kena tgg cuti lama2 & poket penuh, bila ckp telepon ngan mak, ckp laju2 jer, sbb kredit pon laju..huhu.. apa la nk jadi ngan ank mak ni..sob..sob(I ckp pasal diri I tau)

-Sara- said...

dakcik,

yee ain, kite sume mst syg mak kite kan :)

aah ain, sara banak czer..nape ain?

-Sara- said...

syariza,

yelah awk.. sebok rase kan? huhu

ala awk, sara pn cmtu gak.. bkn awk jee.. sbb kite ni kg kn jauh, klo nk blk mmg btol2 kne cuti, btol2 poket penuh..hehe :D

maya amir said...

sedih akak baca ni sara.. ade masa, give her a call k sara.. mak kat kg tu tadek geng nak berborak sbb tu die bebel2 jek..hehehe.. tapi your mother is lucky to have sara anak yg baik, yg ingat kat die walaupun dok jauh..

p/s : sori sara, lama akak tak dtg jenguk sini..

DKosongLapan said...

awok pun ade dengo segmen ni kat sinarfm....... mem awok yang kat sebelah udah meleleh ayo mate nye...awok macam biase....kaber nsem....... awok sebab skang ni dok dgn mak.......sekaghang ni riso bile umah dah siap.....ndak tak nak kene pindah jugakkk

-Sara- said...

maya amir,

tq kak :)

tulah slalu sara call jela, ermm tulah hop nk jd anak yg terbaik jgk! :)

xpe its ok kak, akak free akak jenguk jelah blog sara ni tau :)

-Sara- said...

dkosonglapan,

oo awk dgr gak ek.. touching giler kan!

ermm mesti berat hati nak pindah kan...